Ρεύμα- Έρχονται αυξήσεις σε πάγιο και κιλοβατώρα με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια

721

Δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται να εμπεριέχουν για τους καταναλωτές τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς όπως προκύπτει από αυτά που ανακοίνωσαν οι εταιρείες, αυξάνεται η πάγια μηνιαία χρέωση στα 4 με 5 ευρώ το μήνα, ενώ η τελική τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως και 20 λεπτά.

Πάντως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτό μπορεί να αλλάξει έως το τέλος του χρόνου, καθώς καθοριστικός παράγοντας θα είναι η εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών είναι σημαντικές:

-Πάροχος μπορεί να χρεώσει με 16 λεπτά μία κιλοβατώρα αν ο λογαριασμός πληρωθεί εμπρόθεσμα και 24 λεπτά αν υπάρξει καθυστέρηση.
-Άλλος πάροχος εμφανίζει χαμηλή αρχική τιμή στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά με την επίδραση της χρηματιστηριακής τιμής το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 19 λεπτά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε παντως εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ στην ΕΡΤ, το πράσινο τιμολόγιο χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους καταναλωτές, καθώς έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας αφού αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα.

Τα δεδομένα για τα «χρωματιστά» τιμολόγια

Αναλυτικά, με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στα «χρωματιστά» τιμολόγια θα ισχύουν τα εξής:

Μπλε τιμολόγια σταθερής χρέωσης: Το μπλε τιμολόγιο ρεύματος θα είναι σταθερής τιμολόγησης. Θα είναι μια συμφωνία μεταξύ καταναλωτή και παρόχου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σταθερή τιμή, ανεξαρτήτως της τιμής που θα έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Είναι η πιο ακριβή η προσφορά ενός σταθερού τιμολογίου, καθώς έχει την εξασφάλιση ο καταναλωτής ότι δεν θα δει υπέρογκους λογαριασμούς

Πράσινα τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετική ανά μήνα: Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιον πάροχο. Όσων καταναλωτών δηλαδή λήγει το συμβόλαιο μέσα στο 2024 και δεν έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη προσφορά. Θα είναι λοιπόν κυμαινόμενο και η τιμή θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, από όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί ανά μήνα. Κάθε μηνά θα δημοσιεύεται διαφορετική τιμή, ανάλογα με τη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κίτρινα τιμολόγια μικτής χρέωσης: Είναι ένα τιμολόγιο που θα είναι κατά βάση κυμαινόμενο. Το οποίο όμως θα κυμαίνεται ανάλογα και με τις προσφορές που μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής για τι τον συμφέρει.

Πορτοκαλί τιμολόγια αποκλειστικά για τους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή: Σε αυτό το τιμολόγιο ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει τοποθετήσει έξυπνο μετρητή στο ρολόι του, που είναι και το πιο ασφαλές σύστημα, καθώς πληροφορείται τη χρέωση και γίνεται διακύμανσή της χρέωσης σε ημερήσια βάση, και πάλι ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας