Ρεπουμπλικάνοι νίκησαν στη Βουλή-Περνούν στην αντεπίθεση-Στον αέρα η βοήθεια στην Ουκρανία!

1323
Συγχαρητήρια Biden στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, έκκληση να επιδείξουν διάθεση συνεργασίας
Ύστερα από μια εβδομάδα και πλέον καταμέτρησης των ψήφων, οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια ιδιαίτερα σκληρή αντιπολίτευση κατά του προγράμματος του προέδρου Biden και να αμφισβητήσουν κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης του – όπως για παράδειγμα η βοήθεια στην Ουκρανία – μετά και τη νίκη τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κλείδωσαν την πλειοψηφία καθώς εξασφάλισαν τις 218 έδρες που τους δίνουν την πλειοψηφία.
Ήδη στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ρεπουμπλικάνος Kevin McCarthy, ο οποίος αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως «οι Αμερικάνοι είναι έτοιμοι για μια νέα πορεία, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν».

Μέχρι 223 έδρες

Τη νίκη στη Βουλή την έδωσε και επίσημα η επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου Mike Garcia στην 27η περιφέρεια της Καλιφόρνια.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι ενδεχομένως να φτάσουν έως και τις 223 έδρες, κάτι που σημαίνει οι Δημοκρατικοί θα ακολουθήσουν με 212 έδρες.
Εν πολλοίς πρόκειται για την ίδια διαφορά που χώριζε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, όταν και οι Δημοκρατικοί είχαν την πλειοψηφία με 222 βουλευτές έναντι 213 των Ρεπουμπλικάνων.

Αντιπολίτευση

Αφού λυθούν τα διαδικαστικά θέματα, όπως το εάν πράγματι ο McCarthy θα αναλάβει τη θέση του «προέδρου» – speaker – της Βουλής, οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να εξαπολύσουν ισχυρή αντεπίθεση στον Biden.
Πέρα από το να μπλοκάρουν διάφορα νομοσχέδια του, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση τους για το τι θα γίνει με τις έρευνες κατά του Donald Trump αφενός για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 με την εισβολή στο Καπιτώλιο αφετέρου για τα κρατικά – απόρρητα έγγραφα που είχε πάρει στην ιδιωτική του κατοικία, αφού αποχώρησε από το Λευκό Οίκο.
Δεν αποκλείεται μάλιστα οι Ρεπουμπλικάνοι να περάσουν και στην αντεπίθεση, και να αρχίσουν τις έρευνες τόσο κατά του γενικού εισαγγελέα όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης, ενδεχομένως και του προέδρου Biden, για το ρόλο τους στην έρευνα κατά του Trump αναφορικά με τα κρατικά έγγραφα.

Τι θα γίνει με την Ουκρανία

Πέρα όμως από τα εσωτερικά ζητήματα και την αντιπαράθεση με τις δικαστικές έρευνες, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στην ουκρανική κρίση.
Ήδη υπάρχουν πολλές φωνές στο κόμμα που υποστηρίζουν πως τελείωσε η «λευκή επιταγή» στο Κίεβο, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει σημαντικά τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Είναι προφανές πως χωρίς τη βοήθεια αυτή, η οποία είναι και η μεγαλύτερη που δίνεται από οποιαδήποτε άλλη συμμαχική – δυτική χώρα, το Κίεβο δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του είτε οικονομικά είτε στρατιωτικά.

Συγχαρητήρια Biden – Να συνεργαστούμε

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος Biden αφού συνεχάρη τους Ρεπουμπλικάνους για τη νίκη τους, τους κάλεσε να επιδείξουν διάθεση συνεργασίας, αναφέροντας πως είναι ανοικτός σε όλες τις καλές ιδέες.
«Ο αμερικανικός λαός έκανε σαφές, θεωρώ, πως περιμένει από τους Ρεπουμπλικάνους (…) να δείξουν επίσης διάθεση συνεργασίας.
Ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να φέρνουμε σε πέρας πράγματα γι’ αυτόν.
Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε -Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικάνο – είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί μου για να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα» προς όφελος των Αμερικανών» ανέφερε ο Biden.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας