Πρωτοφανής παραδοχή Στόλτενμπεργκ: «Ρωσική επιθετικότητα απόρροια των Νατοϊκών σχεδίων ανατολικής επέκτασης»

1537

Kατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ομιλίας στο κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg παραδέχτηκε ευθέως ότι η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) για να αποτρέψει επίθεση του ΝΑΤΟ.

Αν και προσπαθούσε να το παρουσιάσει αυτό ως κάποιου είδους «νίκη» για την εμπόλεμη συμμαχία, ο Stoltenberg ουσιαστικά αναγνώρισε ότι όλη αυτή η «κακή ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» ήταν στην πραγματικότητα αληθινή.

«Το παρασκήνιο ήταν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε το φθινόπωρο του 2021 και στην πραγματικότητα έστειλε ένα προσχέδιο συνθήκης που ήθελε να υπογράψει το ΝΑΤΟ, να υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Και αυτό ήταν προϋπόθεση για να μην εισβάλουμε στην Ουκρανία. Φυσικά, δεν το υπέγραψε η Ρωσία.

Το αντίθετο συνέβη. Ήθελε να υπογράψουμε μια υπόσχεση να μην διευρύνουμε ποτέ το ΝΑΤΟ.

Ήθελε να αφαιρέσουμε τη στρατιωτική μας υποδομή σε όλους τους συμμάχους που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από το 1997, δηλαδή το μισό ΝΑΤΟ, όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το ΝΑΤΟ από αυτό το μέρος της συμμαχίας μας, δημιουργώντας μέλη δεύτερης κατηγορίας.

Το απορρίψαμε.

Έτσι πήγε στον πόλεμο για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ, περισσότερο ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορά του, αλλά είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα» επισήμανε ο Stoltenberg.

Ο Stoltenberg ανέφερε ακόμη και τη Σουηδία και τη Φινλανδία, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι «ιστορική».

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια, καθώς η Φινλανδία ήταν ήδη μέλος του άμεσου προκατόχου του ΝΑΤΟ στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1940 και όλοι γνωρίζουμε πώς τελείωσε αυτό.

Δυστυχώς, η πολιτική Δύση δεν φαίνεται να μαθαίνει από την ιστορία, επομένως είναι βέβαιο ότι θα το επαναλάβει για πολλοστή φορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας