ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοκλασάτα στελέχη μιλούν ανοιχτά για αποχώρηση Α.Τσίπρα από την ηγεσία

1478

Δεν έχουν περάσει πολλά 24ωρα από τη δεύτερη συνεχόμενη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και ήδη τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος – αν και τις πρώτες ώρες μετά την ήττα δεν το έκαναν – μιλούν ανοιχτά για αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία. 

Ο πρώην υπουργός και Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, έδωσε ένα νέο σενάριο για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα, ο οποίος μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου έθεσε τον εαυτό του στην κρίση των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και για τις πιθανές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συντριπτική ήττα στις κάλπες, τόνισε πως «μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο».

«Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχω πει και δεν φεύγω από αυτή μου την άποψη, πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δώσει πάρα πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εγώ με το βλακώδες επιχείρημα ότι είναι συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται.

Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα που έμπαινε δεν έμπαινε στη Βουλή, υπό την ηγεσία του έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε και κυβέρνηση», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα την Τρίτη (27.06.23).

Την ίδια ώρα, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «έχουμε μια σειρά από εκλογικές ήττες ή από αποτυχημένες, θα’ λεγε κανένας, οργανωτικές δραστηριότητες, όσο και αν προσπαθήσαμε, δηλαδή οι δυνάμεις μας στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρές, που θα πρέπει και αυτά να τα προσμετρήσει καταρχήν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας».

Και συνέχισε: «Ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Αλλά μην προδικάζουμε τα πράγματα πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

Εγώ λέω από τώρα ότι προσωπικά θα είμαι αντίθετος, βεβαίως αν δεν περάσει η δική μου άποψη θα σκύψω το κεφάλι μπροστά στην άποψη του κόμματος, αλλά θα είμαι αντίθετος να γίνει ένα συνέδριο αύριο, μεθαύριο. Και να γίνουν οι εκλογές για τον Πρόεδρο έξω από τις λογικές του καταστατικού», πρόσθεσε.

Αναφερθείς στο επικείμενο συνέδριο, ο κ. Βίτσας πρότεινε πως θα πρέπει αυτό να γίνει πριν το τέλος του χρόνου και πάντως όχι πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το χαρακτήρισε «αναγκαίο» Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγήσει σε αποφάσεις πριν τις Ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του και ο Νίκος Παππάς ζήτησε να γίνουν αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. 

«Γίνανε λάθη κι από την δική μας πλευρά που θα αξιολογηθούν και θα πάμε μπροστά. Ο κύκλος των εκλογικών μαχών δεν κλείνει, μάλλον ανοίγει τώρα που έχουμε μπροστά μας τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές», είπε ο Ν.Παππάς.

Ακόμη επισήμανε πως οι ενέργειες που θα δρομολογηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά εξωστρέφειας: «Η εσωτερική μας συζήτηση πρέπει να γίνει με το βλέμμα προς τα έξω. Ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος περιμένει μερικά ξεκάθαρα μηνύματα από εμάς. Η πυξίδα μας είναι το μήνυμα που θα στείλουμε στην κοινωνία την επομένη. Οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε πρέπει να είναι στην ουσία τους να είναι επανιδρυτικές. Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να παρθούν πρωτοβουλίες ρηξικέλευθες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας