Πώς οι Ρώσοι κατέρριψαν τον Ουκρανικό «πύραυλο–τέρας»-Θα τίναζε την Γέφυρα Κριμαίας

3476

Η 12η Αυγούστου 2023 ήταν μία μέρα ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σώθηκαν οι ζωές πολλών αμάχων από μία εγκληματική επίθεση.
Η ρωσική αεράμυνα εντόπισε και κατέρριψε τον μετασκευασμένο «πύραυλο τέρας», μήκους 10 μέτρων, τον S – 200, με τον οποίο οι Ουκρανοί ήθελαν να τινάξουν στον αέρα τη Γέφυρα της Κριμαίας.
Στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 οι Ουκρανοί χρησιμοποίησε τον αντιαεροπορικό πύραυλο, ο οποίος είχε μετατραπεί σε επιθετικό, προκειμένου να πλήξουν τη Γέφυρα.
Πριν από αυτό, ο κυβερνήτης της Κριμαίας, Sergei Aksyonov, επιβεβαίωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας στο Στενό του Kerch κατέρριψαν δύο ουκρανικούς πυραύλους, χωρίς να υποστεί καμία ζημία η Γέφυρα.
Μετά την επίθεση με πυραύλους, Ρώσοι αξιωματούχοι στην Κριμαία διέκοψαν προσωρινά την κυκλοφορία στη Γέφυρα μια κρίσιμη σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας.
Ωστόσο, λίγο αργότερα η γέφυρα άνοιξε ξανά αργότερα για την κυκλοφορία.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι αναχαίτισε 20 drones που στόχευσαν την Κριμαία , σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχή ημέρα αναφορών για επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η Μόσχα, κατηγόρησε την Ουκρανία για κλιμάκωση των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αστικές υποδομές σε Μόσχα και Κριμαία.
Αν και το Κίεβο δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι άφησαν πρόσφατα να εννοηθεί ότι οι κάτοικοι της Μόσχας πρέπει να αναμένουν καθημερινές επιθέσεις.

Προπέτασμα καπνού

Σε πολλά video που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνονται νέφη λευκού και μαύρου καπνού που αναδύονται πάνω από τη στρατηγικής σημασίας Γέφυρα.
Τα νέφη που παρατηρούνται σε αυτά τα video θα μπορούσε να αποδοθούν στην εφαρμογή ενός προπετάσματος καπνού, μια αμυντική τακτική που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις ως μέρος των προστατευτικών τους μέτρων, γράφουν οι Eurasian Times.
Η Γέφυρα της Κριμαίας ανεγέρθηκε μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.
Αυτή η Γέφυρα έχει δεχτεί διάφορες επιθέσεις, κυρίως από drones σκάφη τον Ιούλιο ενώ μία έκρηξη τον Οκτώβριο του 2022 προκάλεσε ζημιές στο οδόστρωμα.
crimea_smoke.jpg

image_2023-08-12_163439448.jpg

Ο πύραυλος τέρας

Αυτές οι επιθέσεις συμπίπτουν με την κλιμακούμενη ανάπτυξη από την Ουκρανία τροποποιημένων πυραύλων S-200 – ενός μεγάλου «βλήματος τέρας» μήκους 10 μέτρων – που ξεπερνά τις διαστάσεις του διάσημου πυραύλου Iskander για να στοχεύουν σε ρωσικό έδαφος.
Το σύστημα S-200 τέθηκε σε ενεργό υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και σχεδιάστηκε αρχικά για να επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση αμερικανικών βομβαρδιστικών και αεροσκαφών αναγνώρισης μεγάλου ύψους.
Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος είχε συχνά τη μορφή στατικών συστοιχιών, η καθεμία αποτελούμενη τυπικά από έξι εκτοξευτές μονής ράγας.
Αυτές οι συστοιχίες συμπληρώθηκαν από μια εκτεταμένη υποδομή, η οποία περιελάμβανε ένα ραντάρ επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας, ένα ραντάρ για αναζήτηση και εντοπισμό στόχων, ένα ραντάρ για την καθοδήγηση πυραύλων και μια σειρά συμπληρωματικών εξαρτημάτων υποστήριξης.
Αν και οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ο τροποποιημένος πύραυλος S-200 έχει βεληνεκές περίπου 300-400 χιλιομέτρων, μια υψηλόβαθμη πηγή, μιλώντας στο TASS, αποκάλυψε ότι οι εκσυγχρονισμένοι πύραυλοι σοβιετικής κατασκευής θα μπορούσαν να πλήξουν και στόχο έως και 600 χιλιόμετρα μακριά.
S200_b.JPG

Εγκληματική η χρήση τους για επιθετικούς σκοπούς

Η Brynn Tannehill, πρώην αξιωματικός της αεροπορίας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και αναλύτρια έχει επισημάνει: «Ο S-200 στερείται υπολογιστή που να μπορεί να επαναπρογραμματιστεί και πιθανότατα ενσωματώνει τεχνολογία σοβιετικής εποχής από τη δεκαετία του 1970 ή τις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο σύστημα καθοδήγησής του – αντικατοπτρίζοντας μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση υστερούσε σε σχέση με τις δυτικές εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία.
S200_d.JPG
Ο S-200 διαθέτει μια ενσωματωμένη μονάδα μέτρησης αδρανείας (IMU) που βοηθά τον πύραυλο να αυξήσει την επιτάχυνσή του.
Στην πράξη, η χρήση πυραύλων εδάφους – αέρος (S – 200) σε ρόλο επιφανείας – εδάφους δίνει ένα υπερβολικά μεγάλο Κυκλικό Πιθανό Σφάλμα (CEP), υποδεικνύοντας πως δεν χτυπούν με ακρίβεια τους στόχους τους.
Αυτό συχνά οδηγεί σε απώλειες μεταξύ των αμάχων πληθυσμών, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση πυραύλων S-200 για ακριβή στόχευση σε αυτό το πλαίσιο.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που η επίθεση αυτή με τον μετασκευασμένο «πύραυλο τέρας» οδήγησε τη Ρωσία σε μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση και προαναγγελία αντιποίνων.
«Τέτοιες πράξεις δολιοφθοράς παρέχουν στη διεθνή κοινότητα την ευκαιρία να δει μόνη της τα αληθινά χρώματα του καθεστώτος του Κιέβου.
Τέτοιες βάρβαρες ενέργειες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και δεν θα παραμείνουν χωρίς απάντηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
S200_c.jpg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας