Πως ο ψεύτικος θρίαμβος του Ισραήλ καλύπτει ένα στρατηγικό αδιέξοδο.

1076

Στη σκιά των πυρακτωμένων ερειπίων της Γάζας, ξετυλίγεται μια ανατροπή της αφήγησης περί του ισραηλινού αήττητου:
◦ Η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που συνομολογήθηκε εν μέσω των ερειπίων της πόλης της Γάζας, αποκαλύπτει μια αλήθεια σκληρή και ανομολόγητη:
• το Ισραήλ, το αυτοαποκαλούμενο προπύργιο της δύναμης, έρχεται τώρα αντιμέτωπο με την πραγματικότητα.
• Δεν πρόκειται για την ιστορία ενός νικητή που υπαγορεύει όρους, αλλά για την παραδοχή ενός στρατηγικού αδιεξόδου, ενός άβολου αδιεξόδου απέναντι στη Χαμάς, την ίδια την οντότητα που ορκίστηκε να εξαλείψει.

◦ Το έπος του νοσοκομείου al-Shifa αποτελεί απόδειξη αυτής της αλλαγμένης πραγματικότητας:
• Τα ισραηλινά τανκς, που επιτέθηκαν σκληρά μέσα σε βροντές του πολέμου, εισέβαλαν τελικά σε αυτό το ιερό της θεραπείας, ισχυριζόμενα ότι στεγάζει ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς.
• Αυτή η κυνική επίθεση, υποστηριζόμενη από το διπλωματικό βάρος της Ουάσινγκτον και υποστηριζόμενη από κούφιους ισχυρισμούς περί “πληροφοριών”, αποδείχθηκε μάταιο εγχείρημα.

Το μυθικό παλαιστινιακό Πεντάγωνο κάτω από τα πατώματα του νοσοκομείου;
Μια οφθαλμαπάτη, ένα αποκύημα στρατηγικής απελπισίας.

◦ Οι ΗΠΑ, με τη συνήθη χορογραφία τους, επινόησαν ιστορίες για να καλύψουν αυτά τα στρατιωτικά λάθη, προσφέροντας μια επίφαση νομιμότητας σε αυτό που πολλοί είδαν ως ένα κατάφωρο έγκλημα πολέμου. Αυτό είχε να κάνει λιγότερο με τον αποδεκατισμό ενός αντιπάλου και περισσότερο με τη διάσωση μιας επίπλαστης τακτικής επιτυχίας, μιας πύρρειου νίκης πάνω στα ερείπια ενός ιερού.

Κάτω από την επιφάνεια αυτής της στρατιωτικής παλικαριάς, ετοιμάζονταν διαπραγματεύσεις, ένας χορός διπλωματίας που διέψευδε τη δημόσια στάση.

Η συμφωνία, όπως προέκυψε, ήταν σχεδόν ο καθρέφτης της αρχικής πρότασης της Χαμάς – μια πρόταση που το Ισραήλ είχε κάποτε απορρίψει με αλαζονεία.

Απαίτησε και έλαβε τη συγκατάθεση του Ισραήλ να απελευθερώσει μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων, να απέχει από την καθημερινή αιματοχυσία και να χαλαρώσει τον ασφυκτικό αποκλεισμό που εδώ και καιρό πνίγει τη Γάζα.

Αυτό δεν είναι το πορτρέτο ενός νικημένου εχθρού, αλλά ενός ανθεκτικού αντιπάλου, που υπαγορεύει όρους σε εκείνους που κάποτε ορκίστηκαν την καταστροφή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας