Πενιχρές αυξήσεις συντάξεων κάτω του πληθωρισμού από 2023-Ποιοι δεν παίρνουν τίποτα!

979

Οι τωρινές εκτιμήσεις με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν προδιαγράφουν αύξηση σε ένα ποσοστό 6,5 % με 7 %

Από το 2023, χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να δουν νέες αυξήσεις στις συντάξεις τους, ωστόσο, βασικός «όρος» για να δουν μια κάποια αλλαγή στην… τσέπη τους, είναι να μην έχουν προσωπική διαφορά! Γιατί, αν έχουν, τότε η αύξηση που θα λάβουν θα είναι μόνο στα… χαρτιά.

Οι αποφάσεις για το ποσοστό αύξησης των συντάξεων θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια και με βάση το ΑΕΠ και τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο όποια και αν είναι η αύξηση που θα αποφασιστεί δεν θα τη λάβουν όλοι.

Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση, περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Δηλαδή, λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν, αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα πάρουν δύο στους τρεις, περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.

Επίσης οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50 ευρώ δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023.

Η κατηγορία αυτή που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, στην πλειονότητά τους με συντάξεις που υπολείπονται των 700 ευρώ, δεν θα δει καμία αύξηση από 1-1-2023 και ενδεχομένως και για τα επόμενα, άγνωστο πόσα, χρόνια.

Η λεγόμενη προσωπική διαφορά θα μειώνεται λογιστικά ισόποσα με τις ετήσιες αυξήσεις έως ότου μηδενιστεί για να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων με ζεστό χρήμα στην τσέπη και για τους εν λόγω συνταξιούχους.

Για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά, το ποσό των 90 ευρώ.

Αν αποφασιστούν το 2023 αυξήσεις 4,5% δηλαδή 65 ευρώ το μήνα, η προσωπική του διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 25 ευρώ. Όταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, τότε θα περιμένει να δει και καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

Παραδείγματα

  • Θα δουν αυξήσεις 1 – 1,5 εκατ. με μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά

Σύνταξη 1.140€
Αρνητική προσωπική διαφορά: 113€
Συντελεστής αύξησης από 2023: 6,5%
Αύξηση 74€
Δόση προσωπικής διαφοράς 2023: 22€
Νέα σύνταξη από 1/1/2023: 1.236 ευρώ

  • Δεν θα δουν αυξήσεις

• 850.000 με θετική προσωπική διαφορά

Σύνταξη 1.051€
Θετική προσωπική διαφορά: 213€
Συντελεστής αύξησης 4,5%
Αύξηση 68,3€
Νέα σύνταξη: 1.051€
Νέα προσωπική διαφορά: 144€.

Ειδικότερα, ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση), προβλέπει τα εξής:

«Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Οι τωρινές εκτιμήσεις με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν προδιαγράφουν αύξηση των συντάξεων σε ένα ποσοστό της τάξης του 6,5 % με 7 %.

Το τελικό ποσοστό όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και την τελική διαμόρφωση του ποσοστού στις 31/12/2022.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, η ανησυχητική αύξηση του πληθωρισμού αποβαίνει προς όφελος των συνταξιούχων, διότι θα μεγαλώσει την αύξηση της σύνταξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας