Παρέμβαση της Ρωσίας για την ανταλλαγή πυραυλικών πληγμάτων Ιράν και Πακιστάν

1337

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, κάλεσε σήμερα Πέμπτη (18/1), το Ιράν και το Πακιστάν να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματίας.

“Καλούμε τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν μόνον μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής οδού”, δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Σε ανακοίνωσή της, η ίδια επισήμανε ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), του οποίου η Ρωσία είναι ιδρυτικό μέλος.

“Είναι λυπηρό που συμβαίνει αυτό ανάμεσα σε φιλικές χώρες του SCO, με τις οποίες αναπτύσσουμε εταιρικές σχέσεις. Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης λειτουργεί προς όφελος αυτών που δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή”, σημείωσε η Ζαχάροβα.

«Οποιαδήποτε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην κυρίαρχη επικράτεια μιας άλλης χώρας θα πρέπει να διεξάγεται σε συμφωνία και συντονισμό με τις αρχές της χώρας αυτής», υπογράμμισε επίσης η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η παρέμβαση της Ρωσίας γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία καθώς η Μόσχα θέλει να αποφευχθεί μία περαιτέρω κλιμάκωση έχοντας την γεωπολιτική εμπειρία για το πως η αλληλουχία των γεγονότων μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Το Πακιστάν έπληξε σήμερα κρησφύγετα και βάσεις τρομοκρατών στην επαρχία Σιεστάν-ο-Μπαλοχιστάν του Ιράν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία κατακόρυφη κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών που μέχρι πριν δύο ημέρες είχαν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις.

Από το πρωί το Ιράν συγκεντρώνει βαλλιστικούς πυραύλους για να δώσει νέα στρατιωτική απάντηση στο Πακιστάν χτυπώντας εκ νέου στόχους στο πακιστανικό Μπαλουχιστάν.

Από την σημερινή πακιστανική επίθεση σκοτώθηκαν επτά άτομα, όλοι θεωρούμενοι ως Μπαλούχοι και ανήκοντες σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως τους θεώρησε το Ισλαμαμπάντ.

Το οξύμωρο στην κρίση αυτή μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι οφείλεται στην διάθεση της φυλής των Μπαλούχων για ανεξαρτησία. Πλειοψηφικά ζουν στο Πακιστάν, ένα μέρος τους στο Ιράν και ακόμα λιγότεροι στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Πακιστάν ανέλαβε μια σειρά από εξαιρετικά συντονισμένες και ειδικά στοχευμένες επιθέσεις ακριβείας και σκότωσε έναν αριθμό τρομοκρατών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που ονομάστηκε με την κωδική ονομασία «Marg Bar Sarmachar».

«Τα τελευταία χρόνια, στις δεσμεύσεις μας με το Ιράν, το Πακιστάν μοιράζεται με συνέπεια τις σοβαρές ανησυχίες του για τα ασφαλή καταφύγια που απολαμβάνουν οι τρομοκράτες πακιστανικής καταγωγής που αυτοαποκαλούνται Sarmachar στους ακυβέρνητους χώρους μέσα στο Ιράν.

Το Πακιστάν μοιράστηκε επίσης πολλούς φακέλους με συγκεκριμένα στοιχεία για την παρουσία και τις δραστηριότητες αυτών των τρομοκρατών», ανέφερε η δήλωση.

Μια ημέρα νωρίτερα, το Πακιστάν είχε υποβαθμίσει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ιράν, ανακαλώντας τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και απέλασε τον Ιρανό απεσταλμένο στο Ισλαμαμπάντ, μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις όπως επίσης και επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Παντζγκούρ του Μπαλουχιστάν.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Mumtaz Zahra Baloch, είχε δηλώσει ότι το Πακιστάν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει στην επίθεση, την οποία περιέγραψε ως «παράνομη πράξη» και χωρίς καμία δικαιολογία.

Και στις δύο δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν μετά την επίθεση, η Baloch προειδοποίησε το Ιράν για τις συνέπειες της δράσης του.

«Το Πακιστάν αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του από το Ιράν και ότι ο Ιρανός πρεσβευτής στο Πακιστάν που επισκέπτεται αυτήν τη στιγμή το Ιράν ενδέχεται να μην επιστρέψει προς το παρόν», είπε.

Εκτός από τη διπλωματική απάντηση, ανώτερος αξιωματούχος, δεν απέκλεισε στρατιωτική απάντηση, λέγοντας ότι «η απάντησή μας εξελίσσεται ακόμη».

Ομοίως, ακυρώθηκαν διμερείς επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Ο Ιρανός επιτετραμμένος στο Ισλαμαμπάντ κλήθηκε επίσης στο πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών για να διαβιβάσει την καταδίκη του περιστατικού από το Πακιστάν στη Τεχεράνη.

Τα ιρανικά χτυπήματα έγιναν αντιληπτά από το Πακιστάν όχι μόνο ως παραβίαση της κυριαρχίας, αλλά και ως πιθανός καταλύτης για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στο τρέχον τεταμένο περιφερειακό κλίμα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν (IRGC) ήταν υπεύθυνη για την παραβίαση και ότι παρά την ύπαρξη πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η επιχείρηση διεξήχθη σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, καθώς το Ιράν σαφώς παραβίασε τον εναέριο χώρο του Πακιστάν.

Το Μπαλουχιστάν, γνωστό επίσης ως Βελουχιστάν (σπανιότερα: Μπαλοχιστάν, Βαλουχιστάν) ( بلوچستان, Γη των Μπαλούχων) είναι μια άνυδρη, ερημική και ορεινή περιοχή στο ιρανικό υψίπεδο στη νοτιοδυτική Ασία, βορειοδυτικά του Ινδικού Ωκεανού, κοντά στον Περσικό Κόλπο. Κυρίως περιλαμβάνει το νοτιοδυτικό Πακιστάν, το νοτιοανατολικό Ιράν και ένα μικρότερο τμήμα του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν, στις επαρχίες Νιμρούζ, Χελμάντ και Κανταχάρ.

Το Μπαλουχιστάν πήρε το όνομά του από τις γηγενείς φυλές Μπαλούχων που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.

Εδώ και αρκετά χρόνια ζητούν την ανεξαρτητοποίησή τους από το Πακιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας