Ουκρανία: Ρωσική επέλαση προς την Ζαπορίζια – Αλεξιπτωτιστές και τεθωρακισμένα κατέστρεψαν τις οχυρώσεις

2270
Αλεξιπτωτιστές με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα BMD-4M κατέστρεψαν ουκρανικό οχυρό στον δρόμο προς την Ζαπορίζια. Η επίθεση κρατούσε περισσότερο από ενάμιση μήνα
Τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα του σώματος των αλεξιπτωτιστών έριξαν με πυροβόλα των 100 χιλιοστών εν κινήσει και σκότωσαν, σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, μεγάλο αριθμό εχθρικών στρατιωτών, καταλαμβάνοντας δύο οχυρωμένες θέσεις των Ουκρανών.

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι προσπαθεί να ανυψώσει το ηθικό των ανδρών του, όμως οι πιθανότητες την δεδομένη στιγμή δείχνουν εναντίον του.
Οι αλεξιπτωτιστές της Κριμαίας σε αερομεταφερόμενα οχήματα μάχης BMD-4M κατέστρεψαν το ουκρανικό πεζικό σε οχυρό κοντά στον οικισμό Βερμποβόγιε προς την κατεύθυνση της πόλης Ορεχόβ στην επαρχία της Ζαπορίζια. Δεκαπέντε Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η ομάδα αναγνώρισης χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εντοπίσει ένα ουκρανικό οχυρό με πεζικό κοντά στον οικισμό Βερμποβόγιε. Μια ομάδα τεθωρακισμένων με οχήματα τέταρτης γενιάς BMD-4M της ομάδας μάχης του Δνείπερου στάλθηκε για να το καταστρέψει», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Το BMD-4M, ένα αμφίβιο τεθωρακισμένο μάχης των αλεξιπτωτιστών, χρησιμοποιείται από την σοβιετική εποχή μέχρι σήμερα.
Πως έγινε η κατάληψη του πρώτου οχυρού
«Τα οχήματα έριξαν με πυροβόλα των 100 χιλιοστών εν κινήσει και κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό εχθρικών στρατευμάτων. Κατέστρεψαν πλήρως τον εχθρό με πυρά εξ επαφής από ομοαξονικό αυτόματο πυροβόλο των 30 χιλιοστών. Στη συνέχεια μια ομάδα εφόδου κατέλαβε το οχυρό. «Μας είπαν ότι παραδόθηκαν πάνω από 15 άνδρες»,δήλωσε ο διοικητής του BMD-4M με το διακριτικό Kalash.

Το BMD-4M είναι εξοπλισμένο με αυτοματοποιημένο έλεγχο πυρός και ένα νέο σύστημα πλοήγησης. Ο πιο πρόσφατος ηλεκτρονικός εξοπλισμός απλοποιεί τη στόχευση σε κίνηση υψηλής ταχύτητας σε έδαφος που διασχίζει την ύπαιθρο.

Είναι οπλισμένο με μονάδα μάχης Bakhcha-U που περιλαμβάνει πυροβόλα των 100mm και 30mm και ένα πολυβόλο PKT των 7,62mm. Ο θερμικός απεικονιστής επιτρέπει την εκτέλεση πυρών ημέρα και νύχτα.

Τα BMD-4M είναι κατασκευασμένα για γρήγορη προέλαση εναντίον πεζικού. Είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά τεθωρακισμένων.

Κατελήφθη και δεύτερο οχυρό του ουκρανικού στρατού βορειοδυτικά του Βερμποβόιε
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Ρογκόφ (σ.σ. Ο Ρώσος διορισμένος «κυβερνήτης» όσων εδαφών της Ζαπορίζια καταλαμβάνονται – Πρόεδρος του κινήματος «Μαζί με την Ρωσία»), ο ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την τοποθέτηση ναρκοπεδίων στην εν λόγω περιοχή του μετώπου ώστε να ανακόψει τη Ρωσική προέλαση.«Υπάρχουν επιτυχίες βορειοδυτικά του Βερμποβόγιε και υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά είναι σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι δύο σημαντικά προπύργια του ουκρανικού στρατού έχουν τεθεί υπό τον έλεγχό μας. Το ένα από αυτά είναι άθικτο, ενώ το άλλο έχει καταστραφεί πλήρως. Καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάστασή του, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως θέση για περαιτέρω πολεμικές επιχειρήσεις», δήλωσε.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Baba-Yaga είναι, όπως είναι λογικό, αργοκίνητα. Πρόκειται για ένα γεωργικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Αλλά ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί επί του παρόντος αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την τοποθέτηση ναρκοπεδίων κοντά στο Βερμποβόγιε στην κατεύθυνση του Ορεχόβ», είπε.
Τα επόμενα βήματα του πολέμου
Ένα μεγάλο μέρος της Ζαπορίζια έχει καταληφθεί, όμως το Κίεβο κρατά ακόμα θέσεις-κλειδιά. Η Ρωσία κατέστρεψε την γέφυρα της Χουλιαίπολης ή Γκαλιαίπολης (σ.σ. Ουκρανικά-Ρωσικά αντίστοιχα) επιβραδύνοντας επικίνδυνα οποιονδήποτε ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού στη Ζαπορίζια. H μάχη της Χουλιαίπολης κρατά από τον Μάιο του 2022 και οι βομβαρδισμοί από πυροβολικό και drones, είναι στην ημερήσια διάταξη. Η πόλη των 12.000 κατοίκων έχει εκκενωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας