Οι Ουκρανοί έχασαν το Lysychansk, οι ρώσοι κινούνται προς Slovyansk

1198

 Η Ουκρανία χτυπάει στόχους με αμερικανικούς HIMARS

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Donbass στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται ακατάπαυστα… με αποτέλεσμα οι ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν κακήν κακώς από το Lysychansk μια στρατηγικής σημασίας πόλη…
Ταυτόχρονα οι ρωσικές δυνάμεις στρέφονται στο Slovyansk το οποίο αναμένεται να καταλάβουν προσεχώς όπως και στο Kramatorsk.
Εν τω μεταξύ Ουκρανία χτυπάει ρωσικές θέσεις με αμερικανικούς πυραύλους HIMARS… εξέλιξη που δείχνει ότι ακόμη η Ουκρανική άμυνα και ειδικά το πυροβολικό – που είναι το αδύνατο σημείο των Ουκρανών – σε κάποιο βαθμό ενισχύεται…

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμερικανικούς πυραύλους HIMARS 

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν αμερικανικούς πυραύλους HIMARS.
Ήδη, οι δυνάμεις της Ουκρανίας και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να στοχεύσουν και να χτυπήσουν ρωσικά κέντρα διοίκησης με το σύστημα HIMARS.
Η The Hill επικαλέστηκε έναν ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος είπε ότι η Ουκρανία έχει τώρα «αρκετή επιτυχία» με τους πυραύλους HIMARS που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, ιδιαίτερα στο Donbass στην Ανατολική Ουκρανία.
«Επειδή πρόκειται για ένα τόσο ακριβές σύστημα μεγαλύτερου βεληνεκούς, οι Ουκρανοί είναι σε θέση να επιλέξουν προσεκτικά στόχους με στόχο να υπονομεύσουν την προσπάθεια της Ρωσίας με πιο συστηματικό τρόπο, σίγουρα από ότι θα μπορούσαν να κάνουν με τα συστήματα πυροβολικού μικρότερου βεληνεκούς». είπε ο αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Έξι ρουκέτες των 200 λιβρών χτύπησαν ρωσική θέση, καταστρέφοντάς την σε μεγάλο βαθμό, είπε ο υπολοχαγός Koval, ο οποίος διοικεί 2 συστήματα HIMARS.
Η ρωσική βάση ήταν μία από τις περίπου 10 θέσεις υψηλής αξίας. Ο υπολοχαγός Koval υποστηρίζει ότι η Ουκρανία εντείνει τα χτυπήματα.
Οι Ουκρανοί στην πραγματικότητα επιλέγουν σημαντικούς στόχους ώστε να υποβαθμίσουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Προς το παρόν, μόνο 4 συστήματα HIMARS χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης και άλλα 4 συστήματα αναμένονται.

Το πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS εκτιμάται ότι μπορούν να πλήξουν στόχους περίπου 40 έως 50 μίλια μακριά, κάτι που από την άποψη της Ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης σηματοδοτεί σημαντική βελτίωση στο βεληνεκές, αλλά οι Ουκρανοί δεν θα χτυπήσουν ρωσικό έδαφος..

Οι Ουκρανοί αποχώρησαν κακήν κακώς από το Lysychansk

Οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν μαζικά από το Lysychansk, με αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν την πόλη.
Γεωγραφικά πλάνα έδειξαν τις ρωσικές δυνάμεις να διασχίζουν με άνεση στις βόρειες και νοτιοανατολικές γειτονιές στο Lysychansk χωρίς καμία αντίσταση.
Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν ανακοίνωσαν δημόσια αποχώρηση των στρατευμάτων αλλά ούτε αναφέρθηκαν σε τακτικές άμυνας γύρω από το Lysychansk.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Vadym Denysenko σημείωσε αόριστα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «μεγάλη πιθανότητα» να καταλάβουν το Lysychansk, αλλά ότι θα δυσκολευτούν να προχωρήσουν στην Περιφέρεια του Donetsk, πέρα από το Slovyansk και το Kramatorsk.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Εθνοφρουράς Ruslan Muzychuk απέρριψε αναφορές για ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν και περικύκλωσαν το Lysychansk, αλλά αυτές οι αρνήσεις είναι ψευδείς.
Ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) στη Ρωσία, Rodion Miroshnik, είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από το Lysychansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα ελέγξουν την υπόλοιπη επικράτεια της Περιφέρειας Luhansk τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στις ουκρανικές θέσεις στο Siversk πριν στραφούν στο Slovyansk και Bakhmut.
Εάν οι Ουκρανοί αποσυρθούν από το Siversk θα μειώσουν τον κίνδυνο να περικυκλωθούν, ωστόσο πιο πιθανή είναι η απόσυρση στην γραμμή κοντά στον αυτοκινητόδρομο Ε40 από το Slovyansk προς το Bakhmut

Παραπληροφόρηση η αντικατάσταση του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov 

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι ο Αρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov επιθεώρησε ομάδες ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Αυτή η ανάρτηση ήταν πιθανότατα μια απάντηση στις πρόσφατες εικασίες ότι ο Gerasimov είχε απομακρυνθεί από τη θέση του ως μέρος των αλλαγών στο ρωσικό στράτευμα που επιχειρεί στην Ουκρανία.
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης παραπληροφορούν για την απομάκρυνση του Gerasimov καθώς εξακολουθεί να υπηρετεί ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Lysychansk και προχώρησαν εντός της πόλης στις 2 Ιουλίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοδυτικά του Lysychansk και κατευθύνονται δυτικά προς το Siversk ολοκληρώνοντας την κατάληψη ολόκληρης της περιφέρειας Luhansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις βόρεια του Slovyansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες επιθέσεις νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk.

Τα ουκρανικά στρατεύματα πιθανότατα σχεδιάζουν να απειλήσουν τις ρωσικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) σε όλη την Περιφέρεια του Kharkiv χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Lysychansk και προχώρησαν εντός της πόλης στις 2 Ιουλίου, πιθανότατα αφού οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν ώστε να προλάβουν και μην αιχμαλωτιστούν.
Το πρακτορείο RIA Novosti, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Lysychansk, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι ρωσικές δυνάμεις εκκαθάρισαν και ασφάλισαν πλήρως την πόλη.
Γεωγραφικά πλάνα έδειξαν τις ρωσικές δυνάμεις τοπεθέτησαν ένα κόκκινο πανό στο κέντρο της πόλης Lysychansk.
Τσετσενικές μονάδες προχώρησαν επίσης στο νοτιοανατολικό τμήμα του Lysychansk, με γεωγραφικά πλάνα που τις δείχνουν έξω από το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου Lysychansk.
Τα πλάνα και στις δύο περιοχές δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να περπατούν άνετα στην πόλη και να βγάζουν ομαδικές φωτογραφίες, υποδηλώνοντας ότι οι Ουκρανοί είχαν ήδη αποσυρθεί.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δεν ανέφερε καμία ουκρανική αμυντική δραστηριότητα γύρω από το Lysychansk.
Ο αρχηγός της Τσετσενικής Δημοκρατίας Ramzan Kadyrov ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Lysychansk και σημείωσε ότι οι τσετσενικές μονάδες προετοιμάζονταν για οδομαχίες και ευρείας κλίμακας επίθεση για να καταλάβουν την πόλη, αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την πόλη στο ακέραιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις νοτιοδυτικά του Lysychansk, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να φτάσουν στα διοικητικά σύνορα της περιφέρειας Luhansk και να πιέσουν προς τις ουκρανικές θέσεις στο Siversk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν θέσεις στο Verkhnokamyanka, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Lysychansk και μόλις 13 χιλιόμετρα ανατολικά του Siversk.
Η επιτυχημένη ρωσική επίθεση υποδηλώνει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκλεισαν το βορειοανατολικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου T1302 Bakhmut – Lysychansk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ρωσική αναγνωριστική δύναμη γύρω από το Berestove, περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Siversk και 26 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Bakhmut.
Οι επαναλαμβανόμενες ρωσικές επιθετικές και αναγνωριστικές επιχειρήσεις γύρω από το Berestove και δυτικά του Lysychansk υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να δώσουν προτεραιότητα σε μια κίνηση στο Siversk παρά μια άμεση επίθεση στο Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις βόρεια του Slovyansk στις 2 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστάθηκαν στη ρωσική επίθεση στο Bohorodychne, περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Slovyansk.
Ο δήμαρχος του Slovyansk Vadym Lyakh ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Slovyansk τη νύχτα της 1ης Ιουλίου και το ρωσικό κανάλι Telegram Voproste δημοσίευσε πλάνα από τις ρωσικές δυνάμεις που φέρεται να χρησιμοποιούν πυρομαχικά εναντίον ουκρανικών θέσεων στην κατεύθυνση του Slovyansk.
Γεωτοποθετημένα πλάνα μάχης έδειξαν επιπλέον τις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύουν ρωσικές θέσεις με drones και πυροβολικό στο Sulyhivka (περίπου 20 χλμ ανατολικά του Bohorodychne) πιθανότατα ως μέρος συνεχιζόμενων ουκρανικών αντεπιθέσεων νοτιοδυτικά του Izyum.

Kharkiv και χρήση HIMARS

Οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδιάζουν να συνεχίσουν να απειλούν τις ρωσικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) που εκτείνονται από το Belgorod, της Ρωσίας έως τη νότια Περιφέρεια του Kharkiv με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που προμηθεύεται από τη Δύση.
Ο Αρχηγός του Επιτελείου της ουκρανικής Ειδικής Μονάδας Kraken, Konstiantyn Nemichev, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν συστήματα πυραύλων HIMARS που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να πλήξουν τα ρωσικά GLOC που διασχίζουν το Vovchansk, το Kupyansk και το Izyum.
Το Kupyansk είναι ένας σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στον άξονα του Kharkiv και βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.
Το Vovchansk βρίσκεται περίπου 15-20 χιλιομ από την πρώτη γραμμή, αλλά οι ρωσικές επιχειρήσεις στο βόρειο Kharkiv έχουν εμποδίσει τις ουκρανικές δυνάμεις να στοχοποιήσουν το Vovchansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις τοπικές επιθέσεις βορειοδυτικά της πόλης του Kharkiv.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στην Dementiivka, περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Kharkiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να χρησιμοποιούν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για να παρεμποδίσουν τα ουκρανικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

Νότιος Άξονας – Kherson και Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να επικεντρώνονται στις αμυντικές επιχειρήσεις κατά μήκος του Νότιου Άξονα.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι οι ουκρανικές αντεπιθέσεις ανάγκασαν τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τις προηγούμενες θέσεις στην Ivanivka (βορειοδυτική περιφέρεια Kherson).
Η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Zaporizhia της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Zaporizhia προετοιμάζουν «κυκλική» άμυνα, κάτι που δείχνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πιθανότατα κατασκευάζουν οχυρώσεις 360 μοιρών στα κατεχόμενα εδάφη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας