Οι ΗΠΑ προσπαθούν να θέσουν το Τουρκμενιστάν εναντίον της Μόσχας

874
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να θέσουν

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να δελεάσουν τους Ασιάτες εταίρους της Ρωσίας στο πλευρό τους

Ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Γραφείου Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας των ΗΠΑ Ντόναλντ Λου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν, γράφει η ‘Μοσκόφσκι Κομσομόλετς’.

Σε συνάντηση με την ηγεσία του Τουρκμενιστάν, είπε ότι θα βοηθήσει τη χώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις αντιρωσικές κυρώσεις.

Η Ουάσινγκτον διαθέτει 25 εκατομμύρια δολάρια στις ασιατικές χώρες

Το ταξίδι του Ντόναλντ Λου στην Κεντρική Ασία θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 11 Νοεμβρίου. Θα συζητήσει μια πρωτοβουλία για την οικονομική βιωσιμότητα σε αυτή την περιοχή.

Για τους σκοπούς αυτούς, η Ουάσιγκτον θα διαθέσει 25 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των εμπορικών οδών, την εκπαίδευση και κατάρτιση ενός ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων.

Η περιοδεία του Λου ξεκίνησε από το Ασγκαμπάτ. Εκεί συναντήθηκε με αποφοίτους του προγράμματος ανταλλαγών και ανώτερους αξιωματούχους.

«Θα χαρούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν και την επιχειρηματική κοινότητα για να τους βοηθήσουμε να ξεφύγουν περισσότερο από το καθεστώς των κυρώσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Ως παράδειγμα, ονόμασε το Καζακστάν, όπου οι ρωσικές τράπεζες πωλήθηκαν σε Καζάχους επιχειρηματίες. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την πίεση της Δύσης στη Μόσχα.

Όσον αφορά το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με τον Λου, οι ΗΠΑ ήδη εργάζονται για να μειώσουν την επίδραση των αντιρωσικών κυρώσεων που έχουν ανακάμψει στη δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, οι συνέπειες μιας στροφής από τη Μόσχα προς την Ουάσιγκτον θα είναι ελάχιστες, αφού η χώρα δεν έχει κοινά αμυντικά προγράμματα με τη Ρωσία, όπως είπε ο Λου.

Αλλά αν η παρατήρησή του για το Ασγκαμπάτ μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη, τότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο Καζακστάν ή στο Ουζμπεκιστάν.

Οι οικονομίες αυτών των χωρών είναι στενά συνδεδεμένες με τη Ρωσία και από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το αμοιβαίο εμπόριο συνέχισε να αυξάνεται.

Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του έτους, το εμπόριο με την Αστάνα αυξήθηκε κατά 6%, φτάνοντας τα 7,2 δισ. δολάρια. Η χώρα εξάγει σιδηρομετάλλευμα, τρόφιμα και γεωργικές βιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή, η δημοκρατία αγοράζει σχεδόν το 70 τοις εκατό όλων των αγαθών από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού, του ξύλου και του βιομηχανικού εξοπλισμού. Η κατάσταση είναι παρόμοια με το Ουζμπεκιστάν, με το οποίο το εμπόριο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40 τοις εκατό φέτος, στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το αν οι μακροχρόνιοι σύμμαχοί θα απομακρυνθούν από τη Ρωσία, αναφέρθηκε ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Επικεφαλής Ερευνητή στο Ινστιτούτο για τις ΗΠΑ και τον Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών:

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Ασίας. Κυρίως εδώ, βέβαια, μιλάμε για το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, όπου οι Αμερικάνοι δημιουργούν ραγδαία ορισμένους τύπους συνδέσεων, χτίζοντας γέφυρες.

Σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας, υπάρχει ένας αγώνας για την επιρροή της Ρωσίας, της Κίνας, ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τέτοιες ενέργειες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι και αυτές είναι παίκτες σε αυτόν τον τομέα. Και γνωρίζουν καλά ότι δεν μιλάμε μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για την Κίνα, η οποία έχει την ισχυρότερη θέση στην περιοχή όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές.

«Είναι σκόπιμο να συνεργαστούν οι δημοκρατίες με τις ΗΠΑ;»

«Λόγω του οικονομικού παράγοντα: η απομόνωση της περιοχής, η έλλειψη πρόσβασης στις θάλασσες, οι δυνατότητες των ΗΠΑ δεν είναι πολύ μεγάλες. Μπορούμε να μιλήσουμε για επενδύσεις που θα γίνουν στην εξορυκτική βιομηχανία του Καζακστάν, στη μεταποιητική βιομηχανία του Ουζμπεκιστάν. Αλλά ακόμη και εδώ θα υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με τη χρήση του τελικού προϊόντος. Ακόμα κι αν τα προϊόντα παράγονται και εξορύσσονται σε αυτές τις χώρες, τι να κάνουμε με τη μεταφορά; Οι Αμερικανοί είναι απίθανο να μπορέσουν να τους συνδέσουν απευθείας με την οικονομία τους. Μπορούν να ανακατευθυνθούν σε κάποιες άλλες χώρες: Ινδία ή Κίνα. Αλλά τότε η παρουσία κινεζικών ή ινδικών περιουσιακών στοιχείων θα ήταν πιο επικερδής από την άποψη της εφοδιαστικής μεταφορών. Και είναι απίθανο οι ΗΠΑ να πιέσου ν την Κίνα σε αυτή την περιοχή για να μην χαλάσουν τις ήδη δύσκολες σχέσεις

«Γιατί τότε οι ΗΠΑ κάνουν τέτοια βήματα;»

«Η γεωπολιτική παίζει σημαντικό ρόλο εδώ. Μετά την αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν, είναι σημαντικό να δείξουν ότι εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή την περιοχή, ότι είναι παίκτες. Αλλά ακόμη και όταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, δεν θεωρήθηκε ποτέ ως παράγοντας παρουσίας σε αυτή τη χώρα. Η Καμπούλ ανέκαθεν θεωρούνταν σημείο αναφοράς για να εξαπλωθεί η επιρροή της στο βορρά, δηλαδή στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, προκειμένου να χτυπήσει αυτό το υπογάστριο της Ρωσίας και να σχηματίσει μια σφαίρα επιρροής στις πολιτικές ελίτ και στις αποφάσεις που λαμβάνονται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας