Ν. Νάγκελ (ΕΚΤ): Έχουμε ακόμα δρόμο με αυξήσεις επιτοκίων-Στραγγαλίζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

531

Η ιστορική διαδικασία αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς επικρατούν ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γιόαχιμ Νάγκελ.

Παρόλο που οι αποφάσεις μετά την προγραμματισμένη αύξηση αυτόν τον μήνα συνεχίζουν να βρίσκονται σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα, “όπως το βλέπω εγώ, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας” είπε ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank σε ομιλία του σήμερα στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Νάγκελ, “οι ανοδικοί κίνδυνοι για το outlook των τιμών είναι κυρίαρχοι. Βλέποντας τις προβλέψεις, αναμένονται μάλλον υψηλότεροι παρά χαμηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού. Για παράδειγμα, μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών ή περιθώρια κέρδους θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα επιτάχυνση του πληθωρισμού”.

Με ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων στις 27 Ιουλίου να θεωρείται δεδομένη, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιχειρούν να καθορίσουν πόσο περισσότερο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού ακολούθως για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Σημειώνεται ότι ο Νάγκελ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε ξανά τον Ιούνιο, έστω και οριακά, την ώρα που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναζητούν ενδείξεις ότι 400 μονάδες βάσης  (4%) αυξήσεων επιτοκίων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν αρχίσει να “δαγκώνουν”.

Παρόλο που υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μέτρα θέτουν φρένο στη μεταποιητική δραστηριότητα, την ίδια ώρα η ζήτηση για υπηρεσίες παραμένει ισχυρή.

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ δήλωσε ακόμα ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα πρέπει να συρρικνωθεί “σημαντικά” τα επόμενα χρόνια.

“Οι προκλήσεις νομισματικής πολιτικής στο μέλλον θα μπορούσαν να απαιτήσουν να υπάρχει εκ νέου περισσότερος χώρος για ελιγμούς”, είπε.

Όπως εξήγησε, “υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για ένα πιο διαχειρίσιμο αποτύπωμα της κεντρικής τράπεζας στην αγορά στο μέλλον. Συγκεκριμένα, αυτό θα σήμαινε σημαντικά μικρότερο ισολογισμό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας