Μητσοτάκης-“Τολμηρές αποφάσεις στην ενέργεια”-Λαός πληρώνει-Ολιγάρχες θησαυρίζουν-Εμείς κυβερνάμε

605

Επιμένει στο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου που κρίθηκε από την ΕΕ ότι θα αυξήσει τις τιμές αντί να τις μειώσει

Μετά τις τραγικές αποφάσεις που έλαβε ο Κ.Μητσοτάκης σε ότι αφορά το κόστος της ενέργειας που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που συνυπέγραψε κατά της Ρωσίας, τώρα άρχισε τις πολιτικές φιλοσοφίες του επιπέδου: «Είναι ώρα των τολμηρών αποφάσεων».

Οι τολμηρές αποφάσεις δεν αφορούν βέβαια τον ίδιο, την κυβέρνηση, τα μέλη της κυβέρνησης ή την ολιγαρχία της χώρας.

Αφορούν τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι θα πληρώσουν την πολιτική που αποφάσισε, σε αντίθεση με άλλα μέλη της ΕΕ όπου διαφοροποιήθηκαν, όπως η Ουγγαρία.

Πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, το πετρέλαιο κίνησης για πρώτη φορά στην ιστορία πωλείται ακριβότερα από την βενζίνη και ανεπάρκεια στον άνθρακα λόγω παύσης των εξορύξεων λιγνίτη από τα πεδία του ελληνικού «μαύρου χρυσού».

Ο Κ.Μητσοτάκης επιμένει στο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου που κρίθηκε από την ΕΕ ότι θα αυξήσει τις τιμές αντί να τις μειώσει!

Όπως είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινά σήμερα θα είναι κρίσιμο, διότι έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και αναφέρομαι στο υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού».

«Πιστεύω, πραγματικά, ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις. Να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο επίπεδο του TTF, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για να επιβάλλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Ο Κ.Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «οι προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που αποκαλούμε ένα «πλαφόν τιμών» ή ένας «διάδρομος τιμών», που θα θέσει όριο στην ακραία μεταβλητότητα που έχουμε δει στον δείκτη TTF. Πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε αυτό που θα μπορούσε να συνιστά εύλογη ανησυχία από τα κράτη-μέλη που φοβούνται για την εφοδιαστική ασφάλεια.

Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκεφτεί καλά τις προτάσεις της και θα προσδοκούσα πως μέχρι το τέλος της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία ώστε να αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με αυτές τις προτάσεις, οι οποίες θα συμπεριλάμβαναν αυτό που αποκαλούμε «πλαφόν στον δείκτη TTF». Πιστεύω πως αυτό απαιτείται σήμερα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Θεωρώ ότι ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο.

Έχουμε πληρώσει στη Ρωσία αχρείαστα ποσά όσον αφορά τις υπερβολικές τιμών φυσικού αερίου. Και εάν θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι υπάρχει ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που ουσιαστικά συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα πρέπει να δράσουμε τώρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας