Μερέντ Μεντάνι: Ο «στρατηγός» πίσω από την εκατόμβη νεκρών μεταναστών!

1744

Ο διακινητής που κρύβεται πίσω από την εκατόμβη νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο.

Οι πιστοί του… τον αποκαλούν «στρατηγό». Ο ίδιος επαίρεται και λέει: «Έχω το στυλ του Καντάφι, δεν υπάρχει κανείς πιο δυνατός από εμένα…»

Ο Μερέντ Μεντάνι αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές της κινητής μονάδας του Παλέρμο, υπό την καθοδήγηση του κ. Μαουρίτσιο Καλβίνο. Είναι ηλικίας 43 χρόνων, κατάγεται από την Ερυθραία και απολαμβάνει την καλή ζωή στην Τρίπολη. Κυνικός και αδίστακτος! Μιλά για τους μετανάστες, που διασχίζουν τα επικίνδυνα νερά της Μεσογείου, σα να αναφέρεται απλά σε αριθμούς… Είναι ένας από τους κυριότερους διακινητές των τελευταίων ετών, που όλο και πιο συχνά καταλήγουν σε τραγωδία… Γι αυτόν, οι μετανάστες είναι απλά «αριθμοί» και «επιχείρηση». Το μοναδικό πράγμα που τον απασχολεί είναι να διατηρεί σε ασφαλές μέρος τα χρήματα που κερδίζει.

Ζει στο όμορφο σπίτι του στην Τρίπολη. Ασφαλής, υπό την προστασία που απολαμβάνει από μέλη των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων! Ακόμη και γι αυτό περηφανεύεται ο Μεντάνι: «Έπρεπε να πληρώσω για να βγουν από τις φυλακές πολλοί μετανάστες που έφτασαν στην Λιβύη. Έβγαζαν περίπου 20 κάθε μέρα, για να μην τραβήξουν την προσοχή κανενός». Φυσικά ο Μεντάνι δεν είναι φιλάνθρωπος… Οι μετανάστες στη συνέχεια του δίνουν πίσω τα χρήματα ακόμη και τις δωροδοκίες, προτού ανέβουν στις βάρκες με κατεύθυνση την Λαμπεντούζα (το αν φτάσουν, είναι άλλο ζήτημα… και δεν απασχολεί καθόλου τον Μεντάνι).

Οι ερευνητές του Οργανωμένου Εγκλήματος της κινητής μονάδας του Παλέρμο, με επικεφαλής τον κ. Νίνο ντε Σάντις, έχουν ακούσει τον Μεντάνι να συνομιλεί με τους συνεργούς του προκειμένου να ανοίξει έναν λογαριασμό στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «…ναι, αλλά είναι καλύτερα να επενδύσουμε στην Αμερική και τον Καναδά, εκεί δε θα σου ζητήσουν να μάθουν την προέλευση των χρημάτων». Και τα χρήματα είναι πάρα πολλά!!! «Φέτος οι δουλειές πήγαν καλά. Μετέφερα 7.000-8.000 άτομα…».

Στη Λιβύη, ο Μερέντ Μεντάνι μοιράζεται την «αγορά» των απελπισμένων με έναν άλλο διακινητή, τον Αιθίοπα Ερμίας Γκερμάι, που κι αυτός απολαμβάνει την γλυκιά ζωή στο πολυτελέστατο σπίτι του στην Τρίπολη. Τα λόγια του Ερμίας συμπληρώνουν το τρομακτικό λεξιλόγιο του διακινητή: «Κάνουμε μια παράνομη δουλειά.  Είμαι η κυβέρνηση που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες και που ακούει τους πάντες…» λέει στο τηλέφωνο!

O Tempora Ο Μορες…

Πηγή: La Repubblica

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας