Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις-ΟΧΙ στο αντεργατικό νομ/διο έκτρωμα-Μέτωπο ανατροπής για Ελλάδα ανεξάρτητη-παραγωγική-κοινωνική

1038

Διατράνωσαν το «όχι» στο αντεργατικό τερατούργημα Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής και μη, και οι εργαζόμενοι σχεδόν όλων των κλάδων. Ηχηρή η απουσία της ΓΣΕΕ, που επικρίθηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων στην απεργία.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται αύριο Παρασκευή, έχει δεχθεί σφοδρότατα πυρά από όλη την αντιπολίτευση, που καταρρίπτει κάθε κυβερνητικό ισχυρισμό σχετικά με τις ωφέλειές του.

Στην Αθήνα

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και απαίτησαν δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίες κι αυξήσεις μισθών.

Μαζική ήταν η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, παρά τη δυσκολία μετακίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που επίσης συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Δεκτοί με χειροκροτήματα έγιναν άνδρες και γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, που σήκωσαν πανό τα οποία έγραφαν: «Μας λες πως αντιβαίνει κάθε λογική και αφήνεις την Ελλάδα να καεί και πνιγεί» και «Eμείς για τον πολίτη δίνουμε την ψυχή μας και εσάς ούτε που καίγεται καρφί για τη ζωή μας».

Οι εποχικοί πυροσβέστες έφτασαν έξω από τη Βουλή προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με αιτήματά τους, ενώ νωρίτερα βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος έγινε η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμιων σωματείων. «Δεν θα γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι» τονίζουν χαρακτηριστικά. Δυναμικό «παρών» έδωσαν επίσης εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδοίκηση.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μιλώντας εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο Δ. Μπράτης τόνισε ότι το νομοσχέδιο Γεωργιάδη «καταργεί το 8ωρο, διαλύει τον εργασιακό χρόνο των εργαζομένων καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, καταργεί επί της ουσίας την πενθήμερη εργασία και ταυτόχρονα ποινικοποιεί ακόμη περισσότερο το δικαίωμά μας στην απεργία. Είναι ένα νομοσχέδιο αντεργατικό που έρχεται ως συνέχεια του νόμου Χατζηδάκη, ένας νόμος που το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά να καταργηθεί … Σήμερα ουσιαστικά η κυβέρνηση νομοθετεί ακόμη περισσότερο τιμωρητικές διατάξεις για το δικαίωμα στην απεργία που κατοχυρώνεται από το άρθρο 23 του Συντάγματος».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.

Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του χαιρέτισε «τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας», επισημαίνοντας ότι «η σημερινή απεργία είναι αφετηρία νέων, αγωνιστικών κινητοποιήσεων ώστε να ακυρωθεί στην πράξη ο σχεδιασμός την κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, να ξεχάσουμε το 8ωρο και να ζούμε για να δουλεύουμε μέσα σε ευέλικτες-εργασιακές σχέσεις ομηρίας».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Τα συνθήματα

Πληθώρα συνθημάτων καταδίκαζαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να την κρύψει πίσω από τις μεταρρυθμίσεις και την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών.

Χαρακτηριστικά οι διαδηλώτές φώναξαν:

  • «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»
  • «Ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και την εγκληματική πολιτική».
  • «Δεν θα γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι»
  • «Θέλουμε τον κλεμμένο μας χρόνο πίσω»
  • «Ττο 8ωρο ήταν και θα είναι κατάκτηση των εργατών»
  • «Τα αφεντικά πνίγονται στα κέρδη κι ο λαός στις λάσπες»
  • «Καμία ανοχή στην ανάπτυξή τους».
  • Στη Θεσσαλονίκη

Πορεία από το άγαλμα του Βενιζέλου προς το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, του ΠΑΜΕ, των σωματείων της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικών, υπαλλήλων του δημοσίου τομέα  και του ιδιωτικού τομέα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ, που ενώθηκαν με τη μεγάλη πορεία.

Στις άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις: Στην Πάτρα, την Πρέβεζα, στο Ηράκλειο και άλλού.

Τα συνθήματα και η αγωνία των εργαζομένων κοινά, καθώς δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας στη Βουλή, ότι πρόκειται για φιλεργατικό νομοσχέδιο, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του ότι έχει τους εργαζόμενους με το μέρος της η κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας