Λαβρόφ σφραγίζει “Συμφωνία Αιώνα” με Κίνα-Μανιφέστο Ρωσίας-«Όλα τα έθνη ισότιμα»

958

Ολική επαναφορά BRICS

Στην Ινδία προσγειώθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για να κλείσει αυτό που πολλοί θα χαρακτηρίσουν αργότερα ως “Συμφωνία του Αιώνα”.  

Ο Σ.Λαβρόφ θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό Narendra Modi και τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων S. Jaishankar και θα τους ενημερώσει για όλα τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Σ. Λαβρόφ δεν πηγαίνει μόνο για να κλείσει μια τεράστια οικονομική συμφωνία αποδυνάμωσης του δολαρίου με το Νέο Δελχί αλλά κομίζει και την τελική πρόταση του Πεκίνου για την ολική επαναφορά των BRICS και μια “Συμφωνία Ειρήνης”. Νο 1 αντίπαλος πλέον για Κίνα-Ρωσία, οι ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο πως λίγα 24ωρα πριν ο Σ.Λαβρόφ βρισκόταν στην ανατολική Κίνα στην περιοχή Tunxi, για συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του. Μπορεί το κεντρικό θέμα συζήτησης της Συνόδου Κορυφής να ήταν το Αφγανιστάν όμως αρκεί να δούμε ποιες χώρες συμμετείχαν:

Το παρόν έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδονησία και Κατάρ. Στο βάθος και ας μην παρευρέθηκε, έδωσε το παρόν και η Τουρκία.

Οι χώρες αυτές συμφώνησαν για μια νέα Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη.

Ο αναπληρωτής Ρώσος ΥΠΕΞ, S. Ryabkov, παραδέχτηκε πως “τα μέλη των BRICS, δηλαδή, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, θα είναι στο επίκεντρο αυτής της νέας Πολυπολικής Παγκόσμιας Τάξης”.

Επιστροφή των BRICS – Μανιφέστο Ρωσίας

Ο Σ. Λαβρόφ λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στο Νέο Δελχί τόνισε:

“Διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα, ο μονοπολικός κόσμος αποτελεί παρελθόν και γεννιέται ένας νέος πολυπολικός κόσμος.

Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν πρόκειται να σταματήσει.

Δεν θα υπάρχει κανένας κυρίαρχος σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Όλα τα σημαντικά κράτη με αποφασιστική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να συμβιβαστούν.

Γνωρίζοντας το ειδικό κέντρο βάρους τους, θα διασφαλίσουν την εφαρμογή των θεμελιωδών Αρχών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του κυριότερου, την κυρίαρχη ισότητα των κρατών.

Κανένας στη γη δεν θα θεωρείται δεύτερης κατηγορίας παίκτης.

Όλα τα Έθνη είναι κυρίαρχα και ισότιμα.

Η Δύση είναι ο κυρίαρχος παίκτης στον κόσμο για περισσότερα από 500 χρόνια τώρα. Διαφορετική εποχή, πλέον σχηματίζεται μια πολυπολική διεθνής τάξη.

Οι παγκόσμιοι κόμβοι οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθούν μια εθνικά προσανατολισμένη πολιτική έχουν αναδειχθεί και δεν θέλουν να αποδεχτούν τις νεοφιλελεύθερες αξίες που επιβάλλει η Δύση.

Δείτε βίντεο

 

Προ των πυλών συμφωνία Ινδίας-Ρωσίας – Τέλος το δολάριο

Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, μια νέα ινδο-ρωσική πλατφόρμα συναλλαγών θα είναι διαθέσιμη αυτήν την εβδομάδα

Η κρατική τράπεζα ανάπτυξης της Ρωσίας VEB και η Reserve Bank of India (RBI) ολοκλήρωσαν μια εναλλακτική πλατφόρμα συναλλαγών για τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου αφού οι δυτικές κυρώσεις απέκλεισαν την πρόσβαση της Μόσχας στην παγκοσμίως χρησιμοποιούμενη τραπεζική πλατφόρμα Swift.

Αυτό αποκάλυψαν δύο Ινδοί Αξιωματούχοι.

Το νέο σύστημα πληρωμών πιθανότατα θα εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία τόσο της RBI όσο και της VEB, γνωστή παγκοσμίως ως State Development Corporation.

“Η Ινδία πρόσφερε μια σειρά από τέτοιες πλατφόρμες συναλλαγών. Οι ρωσικές αρχές έχουν αποδεχθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο δικτύου”, δήλωσε ένα Ινδός Αξιωματούχος.

Το νέο σύστημα είναι πιθανό να τεθεί σε εφαρμογή εντός μιας εβδομάδας.

Το σύστημα, που θεωρείται ως εναλλακτική λύση στο SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι πιθανό να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά εγγράφων εισαγωγής ή εξαγωγής για συναλλαγές σε ρούβλια-ρουπία.

Η VEB είναι η προτεινόμενη από τη Μόσχα τράπεζα που διατηρεί αυτόν τον λογαριασμό στην RBI.

Εάν μια ρωσική εταιρεία εισαγωγής λάβει μια αποστολή από έναν Ινδό εξαγωγέα, η VEB λαμβάνει ρούβλια ή δολάρια ισοδύναμα με την αξία από τον τοπικό της εισαγωγέα. Στη συνέχεια, ενημερώνει την RBI να χρεώσει το ίδιο ποσό ρουπιών από τον λογαριασμό χρέους σε ρουπία και να το πιστώσει στην ινδική τράπεζα του εξαγωγέα μόλις παραληφθεί η αποστολή στη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αναμένεται να συναντήσουν τους ομολόγους τους από την RBI για να δημιουργήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα βοηθήσει στη διατήρηση των διμερών εμπορικών και τραπεζικών εργασιών. Είναι επίσης πιθανό να εργαστούν για τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού πληρωμών για τη διευκόλυνση των αγορών ενέργειας της Ινδίας από τη Ρωσία.

Η προτεινόμενη συνάντηση των αξιωματούχων και των δύο κεντρικών τραπεζών είναι πιθανή την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

 

Απειλούν οι ΗΠΑ: “Θα υπάρξουν συνέπειες για την Ινδία”

Ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποιεί την Ινδία για την αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Ρωσία και τη δημιουργία μηχανισμού πληρωμής με ρούβλια.

“Θα υπάρξουν «συνέπειες» για οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, που πραγματοποιεί συναλλαγές σε τοπικό νόμισμα μέσω της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας ή κατασκευάζει μηχανισμό πληρωμής που υπονομεύει ή παρακάμπτει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Αμερικανός Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για Διεθνή Οικονομικά, Daleep Singh.

«Έρχομαι εδώ με πνεύμα φιλίας για να εξηγήσω τους μηχανισμούς των κυρώσεων μας, τη σημασία της συμμετοχής μας, να εκφράσω μια κοινή αποφασιστικότητα και να προωθήσω κοινά συμφέροντα. Και ναι, υπάρχουν συνέπειες σε χώρες που προσπαθούν ενεργά να παρακάμψουν ή να συμπληρώσουν τις κυρώσεις», είπε ο κ. Σινγκ στους δημοσιογράφους μεταξύ των επίσημων συναντήσεών του.

«Οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας, δεν πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμούς που υποστηρίζουν το [ρωσικό] ρούβλι και εκείνες που προσπαθούν να υπονομεύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται σε δολάριο», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση Ινδού δημοσιογράφου.

«Η Ινδία δεν πρέπει να περιμένει ότι η Ρωσία, ως «κατώτερος εταίρος» της Κίνας, θα την βοηθήσει εάν λάβουν χώρα εισβολές κατά μήκος της Γραμμής του πραγματικού ελέγχου» τόνισε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε πώς οι δεσμοί της Ινδίας με τη Ρωσία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ στο Quad, ο κ. Singh είπε ότι υπάρχει «κοινή αναγνώριση στο Quad ότι η Κίνα αποτελεί στρατηγική απειλή για έναν ελεύθερο ανοιχτό και ασφαλή Ινδο-Ειρηνικό».

Ο  Singh αρνήθηκε να σχολιάσει ποιες θα είναι οι «συνέπειες» για την Ινδία.

Πηγή: warnews – Βασίλης Καπούλας 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας