Κύματα πωλήσεων βουλιάζουν ευρωαγορές, χρηματιστήριο Αθηνών και σαρώνουν ομόλογα

768

Στην… πόρτα της ευρωπαϊκής εξόδου συνωστίζονται πλέον οι επενδυτές σε όλες τις αγορές της ηπείρου, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, σε συνδυασμό με ένα μάλλον ακατάλληλο μείγμα νομισματικής πολιτικής και την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, καθιστούν επικίνδυνη την έκθεση σε ευρωπαϊκές μετοχές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει πλέον και τις 800 μονάδες, με τις πιέσεις να καλύπτουν όλο το ταμπλό της αγοράς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,56% στις 796,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.917,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,94% στις 524,20 μονάδες.

Κύμα sell off σαρώνει ευρωαγορές, Χρηματιστήριο Αθηνών και ομόλογα

Το αρνητικό σενάριο, που θέλει τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τη ζώνη υποδοχής των 800 μονάδων, είναι πλέον αυτό που επιβεβαιώνεται στο ΧΑ, με τους αγοραστές να αρνούνται πεισματικά να απορροφήσουν τις πιέσεις αυτής της εβδομάδας, οι οποίες ήδη έχουν στερήσει από τον Γενικό Δείκτη πάνω από 30 μονάδες. Το ΧΑ δεν μπορεί να ξεφύγει πλέον από τα χαμηλά του τελευταίου διμήνου στα οποία διαπραγματεύεται, οδεύοντας να κλείσει το τρίτο τρίμηνο του έτους με αρνητικά τεχνικά δεδομένα.

Ο ρόλος των διεθνών αγορών

Το διεθνές κλίμα σαφώς επηρεάζει την εγχώρια αγορά, η οποία όσο και να προσπάθησε δεν μπορεί να το αγνοήσει, καθώς οι απώλειες και στις ευρωπαϊκές αγορές διευρύνονται αυτήν την ώρα. Ο επιθετικός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχει φέρει πλέον τις περισσότερες οικονομίες στο φάσμα της ύφεσης, με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία να επηρεάζονται από τις αμυντικές αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,4% στις 12.359,20 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,1% στις 5.853,66 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατρακυλά 1,7% στις 7.040,87 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,35%.

Με άλλα λόγια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων προς εκείνα που εκφράζονται σε νόμισμα διαφορετικό του δολαρίου (όπως στο ευρώ), προκειμένου πολλά χαρτοφυλάκια να προστατευτούν από τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Ήταν μια εικόνα που είχε παρατηρηθεί και στη μεγάλη νομισματική σύσφιξη που έκανε η Fed την περίοδο 2013-2014, η οποία και επαναλαμβάνεται.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς χάνει 6,92%, με την Eurobank να είναι στο -4,40%. Άνω του 3% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Alpha Bank και Εθνική, ενώ άνω του 2% είναι σε Jumbo, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Λάμδα και Coca Cola.

Η πτώση σε ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Σαράντη και ΕΥΔΑΠ ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας