Κίνα: Κρατικό fund για ανάπτυξη ημιαγωγών—Εντείνεται διαμάχη με ΗΠΑ

1234

Τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού ταμείου, με κρατική υποστήριξη, που στοχεύει να συγκεντρώσει περίπου 40 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του τομέα των ημιαγωγών, σχεδιάζει η Κίνα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται «δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα».

Είναι πιθανό να είναι το μεγαλύτερο από τα τρία funds που ξεκίνησε το China Integrated Circuit Industry Investment Fund, γνωστό και ως Big Fund.

Ο στόχος των 300 δισεκατομμυρίων γιουάν (41 δισεκατομμύρια δολάρια) ξεπερνά παρόμοια επενδυτικά κεφάλαια το 2014 και το 2019, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές εκθέσεις συγκέντρωσαν 138,7 δισεκατομμύρια γιουάν και 200 ​​δισεκατομμύρια γιουάν αντίστοιχα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι κύριος τομέας της επένδυσης θα είναι ο εξοπλισμός για την κατασκευή τσιπ.

Αυτάρκεια

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει τονίσει εδώ και καιρό την ανάγκη να επιτύχει η Κίνα αυτάρκεια στους ημιαγωγούς. Αυτή η ανάγκη έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική αφού η Ουάσιγκτον επέβαλε μια σειρά μέτρων ελέγχου των εξαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενη φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προηγμένα τσιπ για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες.

Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν ένα σαρωτικό πακέτο κυρώσεων που έκοψε την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ολλανδία, έχουν λάβει παρόμοια μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, το νέο κρατικό ταμείο εγκρίθηκε ήδη από τις κινεζικές αρχές. Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας σχεδιάζει να συνεισφέρει 60 δισεκατομμύρια γιουάν.

Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, το οποίο χειρίζεται τα ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης για λογαριασμό της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Το Big Fund επίσης δεν απάντησε. 

Οι επενδύσεις

Η διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων πιθανότατα θα διαρκέσει μήνες και δεν ήταν αμέσως σαφές πότε θα ξεκινήσει το τρίτο ταμείο ή εάν θα γίνουν περαιτέρω αλλαγές στο σχέδιο, ανέφεραν οι δύο πρώτες πηγές.

Υποστηρικτές των δύο προηγούμενων κεφαλαίων του Big Fund περιλαμβάνουν το υπουργείο Οικονομικών και κρατικές οντότητες όπως η China Development Bank Capital, η China National Tobacco Corporation και η China Telecom.

Με τα χρόνια, το Big Fund παρείχε χρηματοδότηση στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ της Κίνας, την Semiconductor Manufacturing International Corporation και την Hua Hong Semiconduct , καθώς και στη Yangtze Memory Technologies, μια εταιρεία κατασκευής μνήμης flash και ορισμένες μικρότερες εταιρείες και ταμεία.

Οι περιορισμοί της Κίνας

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου μήνα, η  Κίνα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές δύο μετάλλων που είναι απαραίτητα για τους ημιαγωγούς και των οποίων είναι η κύρια παραγωγός, μια απόφαση που θεωρείται πως ελήφθη ως αντίποινα για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ  σε βάρος του κινεζικού τεχνολογικού τομέα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης κινεζικών επιχειρήσεων στους πιο τελειοποιημένους ημιαγωγούς, επικαλούμενος την «εθνική ασφάλεια».

Η Κίνα, η οποία επιδιώκει να καταστεί αυτόνομη σε ό,τι αφορά τους ημιαγωγούς, εκτιμά πως τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να διατηρήσουν οι ΗΠΑ την πρωτοκαθεδρία τους σ’ αυτό τον τομέα.

Άκρως στρατηγικής σημασίας, οι μικροεπεξεργαστές είναι ουσιώδους σημασίας για την παραγωγή πολλών ηλεκτρονικών συσκευών, από τις μηχανές του καφέ μέχρι τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ είναι επίσης παρόντες σε διάφορα όπλα.

Σύμφωνα με μια οδηγία του υπουργείου Εμπορίου, οι κινέζοι εξαγωγείς γάλλιου και γερμάνιου οφείλουν στο εξής να παίρνουν άδεια για να εξάγουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας