Η ανασκόπηση των γεγονότων των τελευταίων ημερών σε Ουκρανία-Ρωσία

875
– Με δεδομένο, ότι η είδηση του αλήτικου, ναζιστικού στη σύλληψη και την εκτέλεση χτυπήματος των Ουκροναζί σε πλαζ στη Σεβαστούπολη εξακολουθεί να είναι η είδηση που επικαλύπτει όλες τις υπόλοιπες, θα αναφερθώ εντελώς «τηλεγραφικά» σε μερικές σημαντικές ειδήσεις από και γύρω από τα μέτωπα της ρωσικής ΕΣΕ.
– Σε ό,τι αφορά τον γεωπολιτικό περίγυρο της ΕΣΕ, η διπλή επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ΛΔ Κορέας και τη ΣΔ Βιετνάμ και οι σημαντικές (ΚΑΙ αμυντικές) συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα στις πλευρές ήταν ασφαλώς η σημαντικότερη είδηση των τελευταίων ημερών. Ταυτόχρονα, το φιάσκο της «Διάσκεψης για την Ειρήνη» που διοργάνωσε στην Ελβετία το καθεστώς Ζελένσκι ήταν πρωτοφανές και βαρύγδουπο, αφού σημαντικός αριθμός κρατών απέσυρε την υπογραφή του από το τελικό κείμενο διακήρυξης της Διάσκεψης, ειδικά μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με… πλαστογραφημένες υπογραφές συμμετεχουσών χωρών!!! Νομίζω ότι στα ελληνικά ΜΚΔ γράφτηκαν αρκετά αναλυτικά άρθρα και σημειώματα περί των δύο αυτών θεμάτων, γι’ αυτό και δεν επεκτείνομαι περαιτέρω.
\
– Σε επιχειρησιακό επίπεδο τώρα: στο μέτωπο του Χαρκόβου οι κύριες μάχες εξακολουθούν να μαίνονται στο Βολτσάνσκ και τα Λιπτσί. Στο Βολτσάνσκ οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν ήδη καταλάβει το εργοστάσιο αδρανών υλικών που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και πάνω στην όχθη του ποταμού Στάρι Οσκόλ που τέμνει την πόλη εκ Δυσμών προς Ανατολάς. Οι μονάδες των VSU έχουν απωθηθεί στο ΝΔ τμήμα της πόλης. Κάποιες προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να αντεπιτεθούν προς τα ανατολικά της πόλης απέβησαν από άκαρπες έως τραγικά αποτυχημένες. Στα Λιπτσί οι VSU κατά τις προηγούμενες μέρες προσπάθησαν να ενισχύσουν τις μονάδες τους με νεοφερμένους επίστρατους και να πραγματοποιήσουν κατά κύματα επιθέσεις στις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων. Τα αποτελέσματα ήταν και πάλι τραγικά για τις VSU, αφού τα ρωσικά στρατεύματα απάντησαν με καταιγιστικά πυρά από εδάφους και αέρος. Έγινε για μάλιστα πρώτη φορά μαζική κλίμακα χρήση αεροπορικών τηλεκατευθυνόμενων βομβών FAB-3000, κυρίως σε θέσεις προσωρινής στρατοπέδευσης μονάδων των VSU και ξένων λεγεωνάριων, με ιδιαίτερα θεαματικά (αλλά και παραγωγικά) αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι η παρουσία ξένων στρατιωτικών γίνεται στην περιοχή αυτή ολοένα και πιο έντονη – εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες υπάρχουν πλέον και αιχμάλωτοι ξένοι στρατιωτικοί, κυρίως Γάλλοι (αν αυτό λέει κάτι σε σχέση και με τις πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για το θέμα)…
– Στο μέτωπο Κουπιάνσκ – Κράσνι Λιμάν έχει γίνει αναζωπύρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις περιοχές του Τζερζίνσκ (Τορέτσκ κατά τους Ουκρανούς), του Νοβγκορόντσκογε (ή… Νιου Γιορκ, δηλαδή… Νέα Υόρκη κατά το καθεστώς του Κιέβου), της Ραζντόλοφκα και του Πιβνίτσκογε – στα δύο τελευταία χωριά ήδη διεξάγονται μάχες για τον έλεγχό τους. Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται αποφασιστικά και πιθανόν εντός των ημερών να έχουμε ανακοινώσεις (χαρμόσυνες, φυσικά). Στην Ντρούζμπα τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται πολύ κοντά στην απελευθέρωση του χωριού, κάτι που ήδη επιτεύχθηκε στο χωριό Σούμι (ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το χωριό το οποίο γράφεται στα Ρωσικά με παχύ «σ» – Шумы / Shumy – και ΟΧΙ η πόλη Σούμι, πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφέρειας, που γράφεται με ψιλό «σ» – Сумы / Sumy. Το γράφω, γιατί δημιουργήθηκε τεράστιο μπέρδεμα σε πολλούς αναγνώστες ελληνικών «μ-πατριωτικών» site, που είναι μαλωμένα με το fact checking).
– Στο Τσάσοφ Γιαρ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα του ανατολικού τομέα της πόλης, ο οποίος χωρίζεται από την υπόλοιπη πόλη από έναν τεχνητό κανάλι. Οι μονάδες των VSU βρίσκονται με την πλάτη προς το κανάλι, κάτι που τους δίνει ελάχιστες δυνατότητες διαφυγής. Στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της πόλης, όπου ακόμη δεν έχουν διεισδύσει οι ρωσικές δυνάμεις, φροντίζουν να αποδυναμώνουν τον έμψυχο και τεχνικό δυναμικό των VSU με χρήση των γνωστών FAB και X-101 από αέρος, αλλά και με πυραύλους εδάφους-εδάφους, κυρίως Iskander-M.
– Δυτικά της Αβντέγεφκα και προς το Ποκρόφσκ (Κρασνοαρμέισκ για τη ρωσική πλευρά), τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν ταυτόχρονα σε όλο το εύρος του συγκεκριμένου μετώπου, προωθούμενες σε επιμέρους τμήματα κατά 500 έως 1.000 μέτρα την ημέρα. Τόσο στο βόρειο άκρο αυτού του μετώπου, δηλαδή βορείως της Νοβοαλεξάντροφκα και του Σόκολ, αλλά και στο κέντρο της διάταξης (Κάρλοφκα) και στο νότιο άκρο (δυτικά του Ουμάνσκογε και του Νετάιλοβο) οι μάχες διεξάγονται για κάθε σπιθαμή γης, για κάθε δασική έκταση, για κάθε οχυρό σημείο. Υπήρξαν πληροφορίες για οριστική απελευθέρωση του χωριού Γιασνομπρόντοφκα, που χρήζουν περαιτέρω επιβεβαίωσης, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέχουν πλέον το 50% του εμβαδού της Κάρλοφκα.
– Στην Κρασνογκόροφκα υπήρξε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων προς το δυτικό τμήμα της πόλης. Οι VSU έχουν οχυρωθεί στο βόρειο τμήμα της, το οποίο παρέχει (ακόμη) σχετικά επαρκή κάλυψη, γιατί είναι χτισμένο σε υψώματα που δίνουν (και πάλι τονίζω: ακόμη) ένα καλό οπτικό πεδίο και πλεονέκτημα πυρός.
– Στο τμήμα της Βρεμιόφκα οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν σειρά επιθέσεων των VSU στο Σταρομαγιόρσκογε, διατηρώντας τις θέσεις τους μέσα στο χωριό και προξενώντας σημαντικές απώλειες στον εχθρό. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στο γειτονικό Ουροζάινογε, όπου ο τομέας ελέγχου των ρωσικών δυνάμεων είναι ελαφρώς μικρότερος σε ποσοστό επί του εμβαδού του χωριού.
– Στο τμήμα του Ορέχοφ (Περιφέρεια Ζαπορόζιε), οι μάχες βορείως του Ραμπότινο και ΒΔ του Βερμπόβογε συνεχίστηκαν χωρίς αξιοσημείωτες αλλαγές. Στο Ραμπότινο οι VSU έχουν εξωθηθεί πρακτικά εκτός των ερειπίων του χωριού, ωστόσο είναι πολύ δύσκολη η εδραίωση εντός τους, καθώς δεν υπάρχουν επί της ουσίας θέσεις που θα μπορούσαν να παρέχουν στοιχειώδη κάλυψη. Ωστόσο κατά τις ημέρες της απουσίας μου ήλθε και η χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης του χωριού Ζαγκόρνογε. Από πλευράς VSU υπήρξε μία ακόμη απόπειρα επίθεσης προς τον ΑΗΣ του Ζαπορόζιε στο Ενεργκοντάρ, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημίες ένας υποσταθμός μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη και ένα τμήμα της να μείνει για μερικές ώρες χωρίς ρεύμα.
– Τέλος, στη Χερσώνα δεν υπήρξαν κάποιες αξιοσημείωτες μεταβολές. Πριν λίγες μέρες οι απόπειρες των VSU να αποβιβάσουν ομάδες στρατιωτών τους στις νησίδες των εκβολών του Δούναβη κατέληξαν σε άλλο ένα τραγικό αποτέλεσμα για τις ίδιες.
– Ο απολογισμός απωλειών των VSU μετά τις 15/06 και τουλάχιστον μέχρι και χτες (23/06), καθώς και οι χάρτες της πορείας των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα αναρτηθούν ξεχωριστά γύρω στο μεσημέρι.
– ΥΓ: Σχετικά με τα περιστατικά τρομοκρατικών ενεργειών που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο σημείωμα, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτό στα σύνορα με την Αμπχαζία, καθώς φαίνεται πως εκεί είχαμε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε τοπικούς «επιχειρηματίες» (ξέρετε εσείς…) και το περιστατικό δεν είχε καμία σύνδεση με τα υπόλοιπα στο Νταγκεστάν. Για τα τελευταία, ό,τι νεότερο υπάρξει στην πορεία θα γίνει ενημέρωση από τη στήλη.
– UPD: Σχετικά με την αντιτρομοκρατική επιχείρηση της ρωσικής Εθνοφρουράς στο Νταγκεστάν. Στην Ντερμπέντ η ενεργή φάση της επιχείρησης ολοκληρώθηκε, με την εξουδετέρωση 2 τρομοκρατών και τη σύλληψη άλλων 2. Συνολικά υπήρξαν 16 τραυματισμοί, 13 αστυνομικών και 3 πολιτών. Στην πρωτεύουσα Μαχατσκαλά, ο αριθμός των εξουδετερωμένων τρομοκρατών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 4 – εξ αυτών, οι 2 ήταν γιοι και ο 3ος ανιψιός του προέδρου του τοπικού κοινοτικού συμβουλίου του χωριού Σεργκοκαλά, Μαγκομέντ Ομάροφ. Ο τελευταίος έχει ήδη συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές, έχει αποπεμφθεί από τη θέση του κοινοτάρχη και έχει διαγραφεί με συνοπτικές διαδικασίες από το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», του οποίου ήταν μέλος. Στη Μαχατσκαλά η επιχείρηση εξουδετέρωσης της συμμορίας των τρομοκρατών συνεχίζεται μέχρι τούτη την ώρα (4:20 το πρωί).
– Ο μέχρι στιγμής συνολικός απολογισμός των 2 τρομοκρατικών επιθέσεων στο Νταγκεστάν από το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών είναι 9 νεκροί (7 αστυνομικοί και 2 πολίτες, ο εφημέριος και ο φύλακας του ναού στην Ντερμπέντ) και 25 τραυματίες (κι εδώ οι περισσότεροι ήταν αστυνομικοί εν ώρα καθήκοντος). Εξουδετερώθηκαν, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, μέχρι τώρα 6 τρομοκράτες. Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν Σεργκέι Μέλικοφ ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών και μελών της ρωσικής Εθνοφρουράς σε πάνω από 15, ενώ – σύμφωνα με τον ίδιο – υπάρχουν και θάνατοι πολιτών πέραν των 2 προαναφερόμενων. Οι τραυματίες σύμφωνα με την ίδια πηγή ανέρχονται σε 27.
– UPD 2: Ο αριθμός των τραυματιών από το τρομοκρατικό πλήγμα των Ουκροναζί στη Σεβαστούπολη αυξήθηκε σε 151.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας