Hasta Sempre Comandante!!!

1731
Hasta Sempre Comandante!!!

9 Οκτωβρίου 1967, δολοφονία Τσε Γκεβάρα

«Ρίξε, δειλέ. Θα σκοτώσεις έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες του…»

Ήταν Κυριακή, 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο λοχίας του Βολιβιανού στρατού, Μάριον Τεράν, τράβηξε τη σκανδάλη 9 φορές. Ο Τσε πέρασε στο επέκεινα…, στην αθανασία και στην ιστορία ως σύμβολο των καταπιεσμένων και επαναστατημένων όλου του κόσμου!!! Ο Ερνέστο Γκεβάρα, ο Τσε για τους Κουβανούς, έπεσε νεκρός σε ηλικία 39 χρόνων!

Ο Γκεβάρα γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου του 1928.

Υπηρέτησε την Κουβανική Επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις από όποια θέση κι αν του ανατέθηκε. Συνέδραμε στο αντάρτικο ενάντια στις αποικιοκρατικές δυνάμεις στο Κονγκό, ενώ το 1966 κατευθύνθηκε στη Βολιβία με σκοπό να διαδώσει τις ιδέες του περί Επαναστατικού Αντιιμπεριαλιστικού Κινήματος σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Εκεί συνελήφθη και δολοφονήθηκε.

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 1967. Ο Γκεβάρα βρισκόταν στη Βολιβία και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο με 17 συντρόφους του, όταν Βολιβιανοί στρατιώτες, με τη βοήθεια χωρικών, τους εντόπισαν. Δόθηκε σκληρή μάχη με τους περισσότερους συντρόφους να χάνουν τη ζωή τους. Ο Τσε τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι και συνελήφθη. Την επόμενη ημέρα, 9 Οκτωβρίου, ο Τσε μεταφέρθηκε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. Η διαταγή του δικτάτορα Μπαριέντος, ήταν σαφής: Ο Τσε έπρεπε να πεθάνει.

Όταν ο Τσε αντιλήφθηκε τί επρόκειτο να συμβεί, φώναξε «Ρίξε μου, δειλέ. Θα σκοτώσεις μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου». Ο λοχίας του Βολιβιανού στρατού, Μάριο Τεράν τράβηξε τη σκανδάλη 9 φορές και από εκείνη τη στιγμή,  ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, έμεινε στην ιστορία ως θρύλος, ως σύμβολο του επαναστατικού αγώνα!!!

Στην αιωνιότητα Κομμαντάντε…!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας