Φωτιά στον Έβρο: Εκκενώνονται τέσσερις οικισμοί κοντά σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή

2164
A firefighter looks at a wildfire burns a forest near the village of Sikorrachi, west of Alexandroupolis, Greece on August 23, 2023. / Ένας πυροσβέστης παρακολουθεί τη φωτιά να καίει δασική έκταση κοντά στο χωριό Συκορράχη, Αλεξανδρούπολη, 23 Αυγούστου 2023.

Για 8η ημέρα μαίνεται η φωτιά στον Έβρο, με το μέτωπο να έχει γίνει ένα με αυτό της Ροδόπης – Μήνυμα 112 στους κατοίκους των περιοχών Αύρα, Ατάρνη και Πλάκα

Για όγδοη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στην Ροδόπη του Έβρου, με τις αρχές να ενεργοποιούν το 112, ζητώντας από τους κατοίκους της Αύρας να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς την Κομοτηνή, λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή τους.

Παράλληλα, εντολή εκκένωσης μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Ατάρνη και Πλάκα, ζητώντας τους να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον, μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτέρα, με εντολή να απομακρυνθούν προς τις Σάπες Ροδόπης.

Copernicus: Στον Έβρο η πιο καταστροφική φωτιά στην Ευρώπη

Αν και η φωτιά στον Έβρο και τη Ροδόπη δεν έχει σβήσει ακόμα, η υπηρεσία Copernicus υπογραμμίζει ότι είναι «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια».

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει στάχτη στον Έβρο 723.440 στρέμματα.

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Εν τω μεταξύ, την επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων κατάσβεσης των πύρινων μετώπων στη Δαδιά αποφάσισε να ζητήσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, μετά τη σημερινή (26/8) έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πέτροβιτς εξήγησε πως «αποφασίστηκε από το Συντονιστικό να ζητηθεί επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων για τον περιορισμό και την επέκταση της πυρκαγιάς, με στόχο να προφυλαχθούν οι δύο οικισμοί Κοτρωνιάς και Γιαννούλη, για να μη γίνει διασπορά της πυρκαγιάς προς άλλες κατευθύνσεις και απειληθεί ο ορεινός όγκος προς την περιοχή του Μεγάλου Δερείου. Γίνονται αντιπυρικές ζώνες αλλά φαίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο».

Να σημειωθεί, μάλιστα, πως ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 48ωρο, καθώς αυτή τη στιγμή ο αέρας είναι σύμμαχος και πνέει κόντρα στο πύρινο μέτωπο, σύμφωνα όμως με τις καιρικές προβλέψεις, την Δευτέρα αναμένεται οι άνεμοι να γυρίσουν σε νοτιάδες αυξάνοντας τον κίνδυνο η πυρκαγιά να κινηθεί προς τον ορεινό όγκο της Ροδόπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας