Έντυ Ζεμενίδης: Αποφασισμένοι οι Αμερικανοί να προωθήσουν τον διάδρομο Ινδία…Κύπρο-Ελλάδα

563

Στη συζήτησή ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, του γνωστού HALC, μεταφέρει το παρασκήνιο από την αμερικανική πολιτική σκηνή σε σχέση με την Τουρκία, Ελλάδα-Κύπρο και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή υπό τη σκιά του πολέμου στο Ισραήλ.

Σημειώνει ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα και η σε βαρύ κλίμα με πλείστους αρνητικούς συμβολισμούς συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε την απόσταση που υπάρχει πλέον μεταξύ των δύο πλευρών.

Η απόκλιση στα όρια της πλήρους ρήξης μοιάζει αγεφύρωτη καθώς συγκρούονται στρατηγικές και δεν πρόκειται για διαφορές σε επιμέρους ζητήματα.

Μεταξύ άλλων, η διαρκής αναβάθμιση της Κύπρου στον αμερικανικό σχεδιασμό που αφορά όλο και περισσότερο θέματα ασφαλείας έχει ενοχλήσει σφόδρα την Τουρκία η οποία βλέπει ότι δεν μπορεί να αποτρέψει αυτό που απεύχεται περισσότερο:

Τη στρατηγική αναβάθμιση πακέτο Ελλάδας – Κύπρου ως βασικό κρίκο μίας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας και όχι μόνο, με άξονες που εκτείνονται σε τρεις ηπείρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας