Eldorado: Αναστέλλει την λειτουργία της. Εκβιάζει μια παραδομένη κυβέρνηση που ανακήρυξε ως νέο δόγμα το Grinvest. ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ Δίνουν όρκους πίστης στους «επενδυτές»

2135
eldorado

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νέου κυβερνητικού δόγματος, του Grinvest, που εξήγγειλε πανηγυρικά ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του Macron στην Αθήνα και στην ομιλία του στην ΔΕΘ, και η Eldorado άδραξε την ευκαιρία να προχωρήσει σε ανοικτό εκβιασμό, απαιτώντας από την κυβέρνηση “γη και ύδωρ”, διότι αλλιώς θα διατρέξει τον “κίνδυνο” να σκιάσει το προφίλ που φιλοτεχνεί ως η πλέον φιλική (!) κυβέρνηση για ξένες επενδύσεις.
Όλοι γνωρίζουν, φυσικά, πως ως ξένες επενδύσεις η κυβέρνηση αυτή δεν εννοεί νέες παραγωγικές επενδύσεις σε παραδοσιακές ή νέες δραστηριότητες αλλά το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, την καταστροφή φυσικών μνημείων και ιδιαίτερων περιβαλλοντικών τοπίων, στο βωμό του κέρδους, το ξεπούλημα στρατηγικών δημόσιων επιχειρήσεων και την εξαγορά ιδιαίτερα σημαντικών ιδιωτικών εταιρειών.
Συγκεκριμένα μια μόλις μέρα μετά την ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ ο Καναδικός όμιλος Eldorado Gold Corporation ανακοίνωσε την αναστολή από 22 Σεπτέμβρη των εργασιών του και όλων των επενδύσεων του στην χώρα μας και φυσικά στην Χαλκιδική.
Η Eldorado με την κίνηση της αυτή βρίσκει την χρυσή ευκαιρία να διεκδικήσει εκ του “ασφαλούς” την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών της και της περιβαλλοντικής καταστροφής στην Χαλκιδική, με την παράκαμψη κάθε ίχνους περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υγιεινής των πολιτών και δημοσίου συμφέροντος.
Η μελετημένη αυτή κίνηση της Eldorado βρίσκει θερμότατη υποστήριξη απ’ όλο το μνημονιακό μπλοκ ΝΔ, ΔΗΣΥ κλπ οι οποίοι αφελέστατα θεωρούν ότι βρήκαν το έρεισμα για να συνεχίσουν την εκτός τόπου και χρόνου επίθεση στην κυβέρνηση πως, πέρα από τα λόγια, στην πράξη τορπιλίζει τις ξένες επενδύσεις (!!!).
Η κυβέρνηση, μετά την κίνηση της Eldorado, μοιάζει πανικόβλητη ενώ φήμες φέρουν τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να έχει υποβάλει την παραίτηση του.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται ήδη στην αναζήτηση προσχημάτων που θα τις επιτρέψουν την άτακτη αναδίπλωση και υποχώρηση στα παράλογα αιτήματα της Eldorado.
Αυτή την ώρα, που γράφονται τούτες οι γραμμές οι εκπρόσωποι της Eldorado δίνουν συνέντευξη τύπου.
Η ανακοίνωση της Eldorado
Στην ανακοίνωσή του ο καναδικός όμιλος αναφέρει ότι: “παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται.
Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.
Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν. Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα. Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών μας. Η Εταιρεία εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) για την προετοιμασία της φάσης συντήρησης. Ενώ, τα σταθερά κόστη συντήρησης θα ανέρχονται κατά προσέγγιση στα 25 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.
Η Εταιρεία επιπλέον, αναμένει λεπτομέρειες από την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας. Η Eldorado δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση, αλλά είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιτησία θα αποδείξει και πάλι ότι η Εταιρεία τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδας) έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα.
Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.
“Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.
Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δις δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δις δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.
Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα.”
Έργο Σκουριών (Χαλκιδική)
Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)
Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ολυμπιάδα.
Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική)
Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και κατά συνέπεια επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)
Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια”.

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Δίνουν όρκους πίστης στους «επενδυτές» με αφορμή την «Εldorado Gold»

Ουσιαστικά, η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με αφορμή την απόφαση της «Εldorado Gold» να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, εξελίσσεται σε μία συνολική αντιπαράθεση για το ποιο κόμμα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των «επενδυτών». Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές και χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και οι ανακοινώσεις των κομμάτων της μνημονιακής αντιπολίτευσης.

«Η λογική της κυβέρνησης βασίζεται στις επενδύσεις. Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να ανατρέψει το θετικό κλίμα για τις επενδύσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», επικαλούμενος την «εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» που επέδειξαν οι 40 Γάλλοι επιχειρηματίες. Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι μεταμορφώνεται σε ένα κόμμα το οποίο «περισσότερο προσομοιάζει στη λατινοαμερικάνικη αντιδραστική δεξιά».

«Νομίζω ότι προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά από τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, όχι επενδύσεις, αλλά το πώς θα οργανωθούν οι επενδύσεις, με ποιους όρους, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «η κυβέρνηση θεωρεί ότι, με βάση τα δικά της δεδομένα, δεν υπάρχει κανένα ισχυρό άλλοθι από την εταιρεία ώστε να σταματήσει την επένδυση». Όπως είπε, «πριν ένα μήνα σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της εταιρείας είχε συμφωνηθεί να υπάρχουν τρία στάδια. Πρώτον, να ολοκληρωθεί άμεσα η προσφυγή στη διαιτησία. Δεύτερον, η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας (όπου και ο βασικός όγκος της επένδυσης της συγκεκριμένης εταιρείας) να είναι πλήρης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και τρίτον, η αδειοδότηση της περιοχής των Σκουριών, που είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, να ενταχθεί και αυτή στη διαιτησία».

Η εταιρεία

Στο φόντο αυτής της αντιπαράθεσης, αλλά και ενός γενικότερου πολέμου επιχειρηματικών συμφερόντων που συγκρούονται στην περιοχή της Χαλκιδικής, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της «Εldorado Gold», Τζ. Μπερνς, επανήλθε, χρησιμοποιώντας ως «πολιορκητικό κριό», το ενδεχόμενο να στείλει η εταιρεία στην ανεργία τους 2.400 εργαζόμενους.

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον», ανέφερε.

Τα άλλα κόμματα

Με αφορμή το κυβερνητικό non paper που επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για ενθάρρυνση της «Eldorado Gold», η ΝΔ σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις πράξεις τους, ξεδιάντροπα ομολογούν ότι αδιαφορούν και για τις επενδύσεις και για τους εργαζόμενους». Επίσης, τόνισε πως «μια κυβέρνηση που στέλνει στα “τσακίδια”, όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση».

Μετά τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση», σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

«Μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, είπε ότι «τα ατέλειωτα πήγαινε – έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα».

1 σχόλιο

  1. Στο καλό και να μας γράφουν.Αν γινόταν να ξεκουμπιστουν και μαζί με όλους τους μνημονιακους,θα ήταν πολύ καλύτερα βέβαια,λίγη υπομονή ακόμη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας