Μπορέλ: Η ΕΕ έχει ξεμείνει από όπλα

783

Τα αποθέματα όπλων των χωρών της ΕΕ έχουν «εξαντληθεί» μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με βουλευτές της ΕΕ, ο κορυφαίος διπλωμάτης προέτρεψε τα κράτη μέλη να προσπαθήσουν να ανεφοδιάσουν τα οπλοστάσια τους, λέγοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι (να το κάνουμε όλοι) «μαζί», γιατί αυτό θα ήταν «φθηνότερο».

Ο Μπορέλ παραδέχτηκε επίσης ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων πριν από ένα χρόνο, όταν κάποια κράτη μέλη το ζήτησαν, λέγοντας ότι αν είχε συμβεί αυτό, «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση».

Την περασμένη εβδομάδα, μια στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή σε επίπεδο ΕΕ στην Ουκρανία συζητήθηκε σε μια άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στην Πράγα, καθώς και καλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού και πόρων.

Τον Ιούλιο, η ΕΕ αύξησε τη χρηματοδότηση στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία κατά 500 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μέσω της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης, με ορισμένα από τα όπλα να προέρχονται από τα αποθέματα των ίδιων των χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας