Μπάκχμουτ: «Κρανίου τόπος»-Ατελείωτοι Βομβαρδισμοί-Σταθερή η προώθηση ρωσικών δυνάμεων

2185

Δεν σταματούν οι μάχες στο Μπάκχμουτ ούτε και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Οι μάχες είναι σφοδρές, διεξάγονται σε όλη την περιφέρεια του Ντόνετσκ, ενώ στο Μπάκχμουτ οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν ασφυκτικά τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι περικυκλωμένες, και οχυρωμένες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20–21 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου Β.Ζελένσκι πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στις γραμμές του ουκρανικού Στρατού έξω από το Μπάκχμουτ,  όπου συναντήθηκε με στρατιώτες, απένειμε μετάλλια και εκφώνησε ομιλίες.

Εν τω μεταξύ, οι σφοδρότατοι  βομβαρδισμοί και οι μάχες στα περίχωρα του Μπαχμούτ συνεχίζονται χωρίς διακοπή καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να σπάσουν τις οχυρωμένες  ουκρανικές θέσεις στα πλευρά της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαχητές της Wagner επιτέθηκαν σε οχυρά στο Bakhmutske, στο Pidhorodne και στο Klishciivka, που βρίσκονται κατά μήκος των βορειοανατολικών και νοτιοδυτικών πλευρών του Bakhmut αντίστοιχα, ενώ οι Ουκρανοί συνέχισαν να κρατούν το βόρειο Opytne, αμβλύνοντας την προέλαση της Ρωσίας από το νότο.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποτελούνται κυρίως από τακτικό Στρατό, ενόπλους της Ομάδας Wagner και νεοσύλλεκτους.

Ορισμένοι παρατηρητές παρομοίασαν τις ρωσικές τακτικές με σοβιετικού τύπου επιθέσεις ανθρώπινων κυμάτων, επιθέσεις επανειλημμένα σε ουκρανικές θέσεις με κύματα πεζικού.

Η Ρωσία έχει επίσης στοχεύσει το Μπαχμούτ με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αφού 530 από αυτά στάλθηκαν στη Ρωσία στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις  αποτελούνται από ένα συνονθύλευμα μονάδων και μισθοφόρων και πιο ειδικά από την 93η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και την 58η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, οι οποίες αργότερα ενισχύθηκαν από πολλές άλλες μονάδες –συμπεριλαμβανομένων ξένων μισθοφόρων – προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προκλήθηκαν από την ρωσική προέλαση.

Πάντως η συνολική στρατηγική αξία του Μπαχμούτ  έχει θεωρηθεί αμφίβολη από πολλούς αναλυτές, παρατηρώντας ότι οι πόροι και οι ζωές που αναλώνει  η Ουκρανία για να κρατήσει την  πόλη υπερβαίνουν κατά πολύ τη σημασία της.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας προ της κατάληψης του Μπαχμούτ  έχει αλλάξει το αφήγημα λέγοντας τώρα ότι  αυτή θα έχει  μόνο μια «συμβολική» αξία για τη Ρωσία και όχι στρατηγική.

Ο Jon Roozenbeek, μεταδιδακτορικός συνεργάτης της Βρετανικής Ακαδημίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, παρατήρησε ότι αν και το ίδιο το Μπαχμούτ  μπορεί να στερείται στρατηγικής αξίας, η εξασφάλιση της θέσης του όμως θέτει έθεσε το Kramatorsk και το Sloviansk εντός βεληνεκούς  του ρωσικού πυροβολικού.

Χερσώνα: Βόμβες φωσφόρου από Ουκρανούς σε… Ουκρανούς.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό στη Χερσώνα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, καταγγέλλοντας μια αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη αυτήν που ανακατέλαβαν πρόσφατα οι Ουκρανοί, μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού.

Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση και ότι στόχος τους ήταν να επιρρίψουν την ευθύνη στη Μόσχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας