Αλλάζει «ρότα» το Λονδίνο;-«Θα κάνουμε προσεκτικούς χειρισμούς με Ουκρανία και Κίνα»

896
Θα κάνουμε προσεκτικούς χειρισμούς

Υπενθυμίζεται ότι ο Τ.Χαντ ανέλαβε το πιο νευραλγικό χαρτοφυλάκιο επί της σύντομης θητείας της Τρας μετά την καρατόμηση του Κουάζι Κουάρτενγκ, λόγω του ανεπιτυχούς σχεδίου περικοπών στη φορολογία.

Καλείται να διαχειριστεί τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που ταλανίζουν τη βρετανική οικονομία, τη μεγάλη υποτίμηση της λίρας καθώς και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη Γηραιά Αλβιώνα.

Τη θέση του στο υπουργείο Άμυνας διατηρεί ο Μπεν Γουάλας

Ωστόσο ως κόκκινη γραμμή έχει θέσει να δαπανηθεί το 3% του βρετανικού ΑΕΠ στην Άμυνα μέχρι το 2030, κάτι για το οποίο δεν έχει δεσμευτεί ο νέος πρωθυπουργός Σούνακ.

Ο Ρ.Σούνακ θέλει πλήρη αποκλιμάκωση της βρετανικής εμπλοκής στην Ουκρανία, Μετά τις 8 Νοεμβρίου και την ήττα των Δημοκρατικών σε Βουλή και Γερουσία θα έχει «τα χέρια του λυμένα».

Καίριας σημασίας ο ρόλος του Ντόμινικ Ράαμπ στο νέο κυβερνητικό σχήμα καθώς ο ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον χρίζεται αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ

Ο 48χρονος στενός σύμμαχος του Σούνακ ήταν υπουργός Εξωτερικών (2019-21) και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζόνσον και ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, την άνοιξη του 2020, όταν ο τελευταίος ασθένησε με Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει εκ νέου η Σουέλα Μπρέιβερμαν, λιγότερο από μια βδομάδα αφότου παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Τρας.

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν

Στην επιστολή παραίτησής της η Μπρέιβερμαν ήταν αιχμηρή προς τη διακυβέρνηση Τρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι άφησε το πόστο της λόγω κακών χειρισμών.

Ιδεολογικά ανήκει στην πιο δεξιά πτέρυγα των Τόρις, όμως τελευταία στιγμή εξέφρασε τη στήριξή της στον Σούνακ.

Το υπουργείο Επιχειρήσεων αναλαμβάνει ο Γκραντ Σαπς, αντικαθιστώντας τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ που παραιτήθηκε νωρίτερα.

Στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει και ο ιρακινής καταγωγής Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Σάιμον Χαρτ διορίστηκε νέος αρχηγός στο υπουργικό συμβούλιο, αντικαθιστώντας τη Γουέντι Μόρτον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας