Αιγές: Άνοιξαν στο κοινό οι πύλες του ανακαινισμένου ανακτόρου του Φιλίππου-Β’

991

Άνοιξαν για το κοινό, σήμερα Κυριακή 7 Ιανουαρίου οι πύλες του ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές, έπειτα από την πολυετή αναστήλωση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας» όπως τον αποκάλεσε ο Wolfram Hoepfner, εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πλέον κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα να το επισκεφθεί.

Το συγκεκριμένο ανάκτορο είχε χτιστεί με αφορμή τον γάμο της κόρης του Φιλίππου Β’, με τον Αλέξανδρο της Ηπείρου και θεωρείται πως ολοκληρώθηκε πριν το 336 π.Χ.

Επρόκειτο για έναν βασικό πόλο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος του βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος είχε έκταση που ξεπερνούσε τις 9.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ανάκτορο είναι χτισμένο με ένα συνδυασμό του ιωνικού και του δωρικού ρυθμού, όπως και ο Παρθενώνας στην Αθήνα.

Άνοιξε σήμερα για το κοινό τις πύλες του το ανακαινισμένο ανάκτορο του Φιλίππου ΒΥπουργείο Πολιτισμού

Το ανάκτορο των Αιγών ήταν εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις της εποχής, διαθέτοντας μάλιστα ένα άψογο σύστημα αποχέτευσης αλλά και ύδρευσης, το οποίο μετέφερε το δροσερό νερό από τις πηγές του βουνού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πολυτελής ήταν και η κορινθιακού τύπου κεράμωση των στεγών.

Το κτήριο όπου στεγαζόταν το ανάκτορο ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του διώροφο, ενώ σώζεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλα αντίστοιχα ανάκτορα της εποχής. Στην ίδια οικοδομική ενότητα βρισκόταν και ένα μεγάλο, ορθογώνιο θέατρο, όπου με τρόπο πρωτοποριακό για την εποχή διαμορφωνόταν η πρόσοψη με το μνημειακό πρόπυλο στο κέντρο μιας εντυπωσιακής δωρικής κιονοστοιχίας.

Η βασική είσοδος ήταν τριπλή και διέθετε μαρμάρινα κατώφλια, τα οποία ακόμα και σήμερα σώζονται στη θέση τους. Διασχίζοντας το πρόπυλο φτάνει κανείς στην αυλή που παραδοσιακά αποτελούσε το κέντρο, γύρω από το οποίο αρθρώνονταν οι χώροι και οι λειτουργίες κάθε σπιτιού. Η αυλή αυτή είχε χωρητικότητα που ξεπερνούσε τους 2.000 ανθρώπους και θεωρείται πως αποτελούσε το επίκεντρο της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής του κράτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας