Θυμόμαστε την ταινία ”Minority report” ; -Κίνα: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα «φακελώνει» συμπεριφορές και θα προβλέπει εγκλήματα!

81

Στην Κίνα αναπτύσσονται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που φέρονται να επιχειρούν όχι μόνο να «φακελώνουν» τη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και να προβλέπουν πιθανές μελλοντικές τους ενέργειες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η εταιρεία αναπτύσσει συστήματα τα οποία αναλύουν τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, όπως το ιστορικό περιήγησης, οι κοινωνικές σχέσεις και οι καθημερινές συνήθειες των χρηστών, με στόχο την εξαγωγή προβλέψεων για το τι ενδέχεται να κάνουν στο μέλλον.

 

Όπως επισημαίνεται, στόχος δεν είναι μόνο η καταγραφή του παρελθόντος ή των ήδη διαπραχθέντων πράξεων, αλλά και η εκτίμηση πιθανών μελλοντικών ενεργειών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές τέτοιων συστημάτων υποστηρίζουν ότι μπορούν να ενισχύσουν τη σταθερότητα και τη δημόσια ασφάλεια, προσφέροντας εργαλεία πρόληψης εγκληματικών ενεργειών πριν αυτές συμβούν.

Ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δυστοπικό μοντέλο επιτήρησης, όπου δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την «πρόβλεψη» πολιτών που θεωρούνται ανεπιθύμητοι ή εν δυνάμει ενοχλητικοί για τις αρχές.

Η συζήτηση γύρω από το ζήτημα παραμένει ανοιχτή, με το επίκεντρο να μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στα όρια μεταξύ ασφάλειας, ιδιωτικότητας και ελέγχου σε μια εποχή ραγδαίας εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας