Έγκλημα των Τεμπών: Έρχεται στην Ελλάδα η ευρωπαική Επιτροπή Peti

55

Δεν φαίνεται να ξεμπερδεύει εύκολα η κυβέρνηση με το έγκλημα των Τεμπών. Πέρα από τα εσωτερικά μέτωπα που έχει ανοιχτά (Καρυστιανού, απεργία πείνας Πάνου Ρούτσι κ.α.) θα πρέπει να σκεφτεί και την ευρωπαϊκή συνιστώσα, ειδικά από τη στιγμή που όπως έγινε γνωστό μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έρθουν στην Αθήνα για να διερευνήσουν την υπόθεση. Εν συντομία πρόκειται για την Επιτροπή Peti.

Η επιτροπή Peti έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει πτυχές της υπόθεσης κατά τη διάρκεια της παραμονής των μελών της στην Ελλάδα, συζητώντας με αξιωματούχους, συγγενείς των θυμάτων, μέλη της αντιπολίτευσης, ανθρώπους που βρέθηκαν στο πεδίο εκείνη τη μοιραία νύχτα του 2023, επιστήμονες, τεχνικούς συμβούλους κλπ.

Δυνητικά η Επιτροπή Peti μπορεί να αναζητήσει τις ευθύνες που έχουν να κάνουν με την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις μεταφορές, τη διαβόητη σύμβαση 717, την αξιολόγηση των πορισμάτων για τα Τέμπη και ειδικά αυτό του ΕΟΔΑΣΑΜ, αλλά και τη διερεύνηση των καταγγελιών για συγκάλυψη του δυστυχήματος από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Επιτροπή θα βρεθεί στην Ελλάδα το 2026. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση η έλευση των μελών δεν αναμένεται νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Πρόεδρος της Επιτροπής Peti είναι ο Πολωνός Μπόγκναν Ζόντσα από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα η Επιτροπή Peti θα κληθεί να συντάξει μια έκθεση αναφορικά με τα ευρήματα της έρευνάς της. Εν συνεχεία η συγκεκριμένη έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση του θέματος έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί αλλαγές τις οποίες οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας μπορεί να «τιμωρηθεί» με περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων, προγραμμάτων κλπ. Δυνητικά και κατά τη διάρκεια της έρευνας μπορεί να ζητήσει την αρωγή και άλλων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου εάν το κρίνει απαραίτητο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας