Κόλαση στη Μ. Ανατολή-Ιρανικές απειλές προς το Ισραήλ-Συντριβή των IDF στον Λίβανο

452
Τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου πλήττονται με μανία από τους IDF, ωστόσο επέμβαση του ισραηλινού στρατού στα σύνορα εξελίσσεται σε φιάσκο
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής, εν αναμονή των σκληρών αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν για την καταιγιστική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους.
Πρωτοφανής είναι η πολεμική κλιμάκωση και σε Βηρυτό και Δαμασκό, εκεί όπου οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος κατά στόχων της Hezbollah και των Φρουρών της Επανάστασης, μαίνονται αμείωτοι.
Τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, και δη το γενικό αρχηγείο πληροφοριών της Hezbollah, πλήττονται με μανία από τους IDF, με τον Ισραηλινό στρατό να στοχεύει στην εξόντωση του επίδοξου διαδόχου του Nasrallah στην ηγεσία της οργάνωσης, Hashem Safieddine.
Απεναντίας, στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, η εισβολή των IDF εξελίσσεται σε φιάσκο, αφού κατά την άτακτη υποχώρηση του ο Ισραηλινό στρατός εγκαταλείπει πίσω του τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

safiedine.JPG

Από την πλευρά του, το Ιράν με αλλεπάλληλες σημερινές τοποθετήσεις της ηγεσίας του σηκώνει το γάντι απέναντι στο εβραϊκό κράτος, και διαμηνύει ότι θα καταστρέψει ολόκληρη την ενεργειακή υποδομή, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τα διυλιστήρια και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ αν κάνει λάθος…
Λίγο νωρίτερα άλλωστε, ο ανώτατος θρησκευτικοπολιτικός ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei χαρακτήρισε την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ ως την ελάχιστη δυνατή τιμωρία και εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και νέα, όπως προειδοποίησε.
Στην ομιλία του ο Khamenei υποστήριξε πως τα μουσουλμανικά κράτη έχουν έναν κοινό εχθρό, το Ισραήλ και για αυτό πρέπει να δημιουργήσουν μια ζώνη άμυνας από το Αφγανιστάν μέχρι την Υεμένη και από το Ιράν μέχρι τη Γάζα και τον Λίβανο.
Όπως είπε, κάθε κράτος έχει το δικαίωμα στην άμυνα, ενώ χαρακτήρισε νόμιμη την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η ελάχιστη τιμωρία.
«Δεν θα βιαστούμε αλλά ούτε θα καθυστερήσουμε την απάντηση μας στο Ισραήλ» τόνισε ο Khamenei, ο οποίος υπογράμμισε πως νόμιμη πράξη ήταν και η εισβολή της Hamas στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023.
Όπως είπε ο Khamenei, το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του δεν πρόκειται να υποχωρήσουν απέναντι στο Ισραήλ μετά και το πρόσφατο χτύπημα που στόχευε τον διάδοχο του Nasrallah.

Ο Hashem Safieddine προαλείφεται να διαδχεθεί τον Nasrallah στην ηγεσία της Hezbollah

Ως προς τη Hezbollah και τη νέα της ηγεσία, η διαδοχή του Hassan Nasrallah εξελίσσεται σε θρίλερ, όχι λόγω εσωτερικών ανταγωνισμών αλλά εξαιτίας … της στρατηγικής του Ισραήλ.
Ειδικότερα, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ο στόχος ισχυρότατης επίθεσης των IDF από αέρος ήταν ο Hashem Safieddine επόμενος ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης, αλλά δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκε.
Ο Safieddine είναι ξάδερφος του Nasrallah και οι δύο σπούδασαν μαζί στο Ιράν στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Όπως και ο Nasrallah, ο Safieddine έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ και τη Δύση, ενώ έχει βαθιές διασυνδέσεις με την ιρανική ηγεσία.
Ο Safieddine υπηρέτησε ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Hezbollah και, μέχρι τον θάνατο του προκατόχου του, θεωρούνταν ως ένας από τους πιθανότερους κληρονόμους της ηγετικής θέσης της οργάνωσης.
Βέβαια, η Hezbollah δεν έχει ακόμη ορίσει ακόμη επισήμως τον διάδοχο του Nasrallah.

Το Ισραήλ προσπάθησε να τον εξοντώσει με … 72 τόνους εκρηκτικών

Με πρωτοφανή μανία και ισχύ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το βράδυ της Πέμπτης 4/10, 11 φορές το γενικό αρχηγείο πληροφοριών της Hezbollah, στη συνοικία Dahiye, νότιο προάστιο της Βηρυτού που θεωρείται προπύργιο της Hezbollah με στόχο να εξοντώσουν τον Hashem Safieddine που φέρεται να προορίζεται για διάδοχος του Hassan Nasrallah στην ηγεσία της Hezbollah.
Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό ποια είναι η τύχη του Hashem Safieddine.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ισραηλινού Ynet, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες 73 τόνων στο συγκρότημα, σε μια επίθεση που όπως λέγεται, ήταν κατά πολύ ισχυρότερη από αυτή που έγινε κατά του Hassan Nasrallah.
Μάλιστα έγινε γνωστό πως κατά τους βομβαρδισμούς αυτούς σκοτώθηκε  ο διοικητής του δικτύου πληροφοριών της Hezbollah, Mohammad Rashid Sakafi.

1111111_1.png

Αιφνιδιάστηκαν πλήρως οι Ισραηλινοί στον Λίβανο – Υποχωρούν ατάκτως και αφήνουν πίσω τους εξοπλισμό και τεθωρακισμένα

Παρά την αεροπορική υπεροχή των IDF και το συνεχές σφυροκόπημα στη Βηρυτό, οι ισραηλινές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν πλήρως στον Λίβανο με την αντίσταση, που συνάντησαν και υποχωρώντας εγκατέλειψαν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από πηγές που συνδέονται με τη Hezbollah στις 3 Οκτωβρίου δείχνουν ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού να εγκαταλείφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις που υποχώρησαν μετά από απόπειρα εισβολής στο Νότιο Λίβανο.
Οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) επιβεβαιώθηκε ότι εισέβαλαν στη χώρα σε τέσσερις περιοχές στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βέλη του Βορρά» και έκτοτε αντιμετωπίζουν μεγάλη αντίσταση προς όλες τις κατευθύνσεις και έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες.

tank_israel.PNG

Σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού στα χέρια της Hezbollah

Η εγκατάλειψη οχημάτων και οπλισμού από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι άνευ προηγουμένου, με τη Hezbollah να έχει αποσπάσει σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας όπως κατευθυνόμενους πυραύλους Spike.
Ένας αυξανόμενος αριθμός πηγών αναφέρεται σε μεγάλες ισραηλινές απώλειες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ιδιαίτερα βαριές κατά τη διάρκεια μιας ενέδρας της Hezbollah στις θέσεις τους γράφει το Military Watch Magazine.
Έχει αναφερθεί ότι καταστράφηκαν τρία ισραηλινά άρματα μάχης Merkava, ενώ ισραηλινές πηγές παραδέχθηκαν ένα «γεγονός υψηλών απωλειών» και την απομάκρυνση των τραυματιών με χρήση τουλάχιστον τεσσάρων ελικοπτέρων μετά την ενέδρα, με 20 ασθενοφόρα και πολλά ελικόπτερα.

ιsraelis.PNG

Θανάσιμη ενέδρα

Στις 3 Οκτωβρίου η Hezbollah εξέδωσε ανακοίνωση για τη στόχευση ισραηλινής μονάδας: «Πυροδοτήσαμε έναν εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον μιας δύναμης από την Ταξιαρχία Golani που προσπαθούσε να παρακάμψει τα δυτικά του Maroun Al Was και προκαλέσαμε θανάτους και τραυματισμούς.»
Ο αριθμός των τεθωρακισμένων που διαθέτει το Ισραήλ είναι επί του παρόντος υπό αμφισβήτηση, με τον ισραηλινό στρατό να έχει χάσει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών με παλαιστινιακές παραστρατιωτικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, η πλειονότητα κατά τις πρώτες ημέρες των εχθροπραξιών, όταν άρματα εγκαταλείφθηκαν στους πολιτοφύλακες της Hamas και στη συνέχεια κάηκαν.
Παρά τις πολύ περιορισμένες αντιαρματικές δυνατότητες των πολιτοφυλακών της Γάζας σε σύγκριση με αυτές της Hezbollah, οι απώλειες ισραηλινών τεθωρακισμένων ήταν σημαντικές τον περασμένο χρόνο, με πλάνα που δείχνουν πολλαπλές επιτυχημένες επιχειρήσεις για την καταστροφή ισραηλινών οχημάτων μάχης στη Λωρίδα της Γάζας.

tank.PNG

Το Ισραήλ κατέστρεψε υπόγειο τούνελ στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου

mesnaa.JPG

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι χτύπησε «υπόγειο τούνελ» στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου την Πέμπτη 3/10 για να «αποτρέψει την μεταφορά όπλων στα εδάφη του Λιβάνου».
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι μέσω του υπόγειου διαδρόμου δραστηριοποιείτο η «Μονάδα 4400, υπεύθυνη για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν και τους συμμάχους του στη Hezbollah στον Λίβανο».
«Εγκαταστάσεις δίπλα στο συνοριακό πέρασμα Masnaa μεταξύ Συρίας και Λιβάνου χτυπήθηκαν χθες το βράδυ», προσέθεσαν οι IDF σε ανακοίνωσή τους την Παρασκευή 4/10.
Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας σταμάτησε την κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις, δήλωσε την Παρασκευή από την πλευρά του ένας Λιβανέζος αξιωματούχος.
Η επίθεση δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα και κατέστρεψε τον δρόμο που οδηγεί στο πέρασμα Masnaa με τη Συρία, επιβεβαίωσε στο CNN ο Υπουργός Δημοσίων Έργων Ali Hamie, προσθέτοντας ότι το σημείο ελέγχου «έχει διακοπεί».
Το συνοριακό πέρασμα Masnaa βρίσκεται στην κοιλάδα Beqaa, στον διεθνή αυτοκινητόδρομο Βηρυτού-Δαμασκού, και αποτελεί μια σημαντική οδική αρτηρία για μεταφορά ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο αυτοκινητόδρομος έχει χρησιμοποιηθεί από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας