Χριστιανική Δημοκρατία: Για το Πολυτεχνείο και την καταστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων

754
Χριστιανική Δημοκρατία

Η ΧΔ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σε συνέχεια της γενικευμένης αστυνομικής απαγόρευσης των συναθροίσεων κατά τις ημέρες εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ως συνέχειας της συνολικότερης απαξίωσης των εθνικών επετείων και της  καταστολής θεμελιωδών δικαιωμάτων :    

  1. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη αστυνομική διάταξη για την γενικευμένη απαγόρευση των συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω κατά τις ημέρες εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία αποτελεί συνταγματική εκτροπή, σε συνέχεια της ουσιαστικής κατάργησης του εορτασμού των εθνικών επετείων και των εκκλησιαστικών εορτών.

 

  1. Όφειλαν και μπορούσαν η Κυβέρνηση και οι κατά τόπους αρχές, σε συνεργασία με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων και τους ειδικούς επιστήμονες, να συμφωνήσουν σε μια λύση, ώστε και οι επέτειοι να τιμώνται και η δημόσια υγεία να προστατεύεται.

 

  1. Από την υπάρχουσα πληροφόρηση προκύπτει, ότι από πλευράς επιστημόνων, μόνον στη γενική σύσταση περί αποφυγής συναθροίσεων βασίζεται η γενική απαγόρευση συναθροίσεων στη χώρα από 14 έως 18 Νοεμβρίου και όχι σε ειδική γνώμη για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

  1. Με τα ως άνω δεδομένα, καταδικάζουμε ως πράξεις αυταρχισμού τόσο την καταστολή της ειρηνικής και ολιγάριθμης πορείας, όσο και την επιβολή προστίμων σε μεμονωμένους πολίτες που θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, του οποίου τα προτάγματα (οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας αλλά και της εθνικής ανεξαρτησίας η οποία ιδιαίτερα έχει πληγεί την τελευταία δεκαετία των μνημονιακών πολιτικών) αποτελούν βασικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας.

 

  1. Η Χ.Δ. από το Μάρτιο έχει κάνει λόγο για την αντισυνταγματικότητα των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων που καταργούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς να εξαντλούνται τα περιθώρια, το ίδιο αποτέλεσμα τα επιτευχθεί με μέτρα ηπιότερα, κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας. Όταν το καταγγείλαμε στην περίπτωση του κλεισίματος των εκκλησιών, αδιαφόρησαν χαρακτηριστικά πολλοί που σήμερα -ορθά- διαμαρτύρονται για τη γενικευμένη απαγόρευση των συναθροίσεων με σκοπό την καταστολή του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

 

  1. Η απαξίωση των εορτασμών των επετείων μέχρι εκμηδενίσεώς τους υπονομεύει μακροπρόθεσμα την εθνική συλλογική μνήμη και ενισχύει την ατομοκρατική λογική και απομόνωση των πολιτών.

 

  1. Επίσης, είναι τουλάχιστον ακατανόητη και οπωσδήποτε χωρίς κάποια επιδημιολογική στόχευση η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, η οποία μάλιστα επεκτάθηκε από τις 9. Θα αρκούσε απλή σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

 

  1. Είναι κοινός τόπος, αν κανείς εξαιρέσει κάποια ΜΜΕ που σπέρνουν τον τρόμο για δικούς τους λόγους, ότι οι πολίτες έχουν γενικά φερθεί με υπευθυνότητα και στην πρώτη καραντίνα και τώρα. Οι απαγορεύσεις πρέπει να εντοπισθούν στους χώρους όπου εντοπίζονται παράβαση των μέτρων ασφαλείας και έξαρση των κρουσμάτων.

 

  1. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, η ενίσχυση του προσωπικού που με αυταπάρνηση αγωνίζεται και των υποδομών της υγείας είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες. Η ενίσχυση των υποδομών της παιδείας και των συγκοινωνιών επιβάλλεται για τη διασφάλιση της λειτουργίας της παιδείας και της οικονομίας με την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων.

10. Σε όσους λένε ότι το κόστος είναι μεγάλο, απαντάμε ότι το κόστος από τα μέτρα   εγκλεισμού που λαμβάνονται για να αντέξει το υπάρχον σύστημα υγείας το βάρος και να πάψει ο συνωστισμός στις τάξεις των σχολείων και των ΜΜΕ θα αποβεί πολύ μεγαλύτερο.

Αθήνα 18.11.2020. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας