Τραμπ: Αντικομμουνιστικό παραλήρημα και απειλές στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα

1096
τραμπ

Σε απροκάλυπτες απειλές κατά της ζωής των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιμένοντας στην πρόθεσή του για στρατιωτική επέμβαση στη λατινοαμερικανική χώρα.

Με πρόσχημα τη λεγόμενη “ανθρωπιστική βοήθεια”, που, όπως έχει καταγγελθεί από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αποτελεί το “όχημα” για την επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ο Τραμπ διαμήνυσε προς τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας ότι αν συνεχίζουν να στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο και εμποδίσουν την είσοδο της βοήθειας “δεν θα βρουν ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, οδό διαφυγής” και ότι “θα χάσουν τα πάντα”.

Σε ομιλία του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας, στο Μαϊάμι, επευφημούμενος από ένα ακροατήριο αποτελούμενο κυρίως από αντικαθεστωτικούς αυτοεξόριστους από τη Βενεζουέλα και την Κούβα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε πως αν και θέλει μια “ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας” στη Βενεζουέλα, “όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές”.

Ο Τραμπ, επιπλέον, καταδίκασε παθιασμένα και απερίφραστα “τον σοσιαλισμό”, λέγοντας πως “πεθαίνει” στο δυτικό ημισφαίριο, ενώ χαρακτήρισε τον Μαδούρο “μαριονέτα” της Κούβας. “Οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, αλλά και στη Νικαράγουα και στην Κούβα”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. “Οι μέρες τους τέλειωσαν. Η αποκρουστική συμμαχία των δικτατοριών αυτών φθάνει στο τέλος της”.

Η Ε.Ε., σε μια απόπειρα διαφοροποίησης από τη φιλοπόλεμη υστερία των ΗΠΑ, ως συνέπεια των αντιδράσεων των ευρωπαϊκών λαών, προειδοποίησε τη Δευτέρα εναντίον των κινδύνων που ενέχει η επαπειλούμενη “στρατιωτική κλιμάκωση” στη Βενεζουέλα.

“Έχουμε αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιαδήποτε αποδοχή, μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα”, είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας