Σε δεκάδες πια χώρες ο νεολαιίστικος ξεσηκωμός ενάντια στη κλιματική καταστροφή!

1131
εμφυλίου

Ίσως το πιο ιστορικό και συνάμα το πιο σωτήριο γεγονός για ολάκερη την ανθρωπότητα συμβαίνει αυτό το καιρό, αυτές τις βδομάδες και αυτές τις μέρες, μπροστά στα μάτια μας, που παραμένουν όμως ερμητικά κλειστά στην ίδια μας τη χώρα! Και αυτό το “ιστορικό και συνάμα σωτήριο γεγονός” δεν είναι παρά η όλο και μαζικότερη εξέγερση των νέων σε όλο και περισσότερες χώρες των περισσότερων ηπείρων, ενάντια στο υπ’αριθμό ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος: Tην κλιματική καταστροφή που επελαύνει!

Επειδή λοιπόν οι “από πάνω” και οι κυβερνήσεις τους δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα ή μάλλον χειροτερεύουν και επιταχύνουν την κλιματική καταστροφή ακόμα και τώρα που απέχουμε μόλις 12 χρόνια από το “σημείο που δεν έχει γυρισμό”. Και κυρίως, επειδή είναι οι σημερινοί νέοι και τα παιδιά τους που θα πληρώσουν αύριο τον πανάκριβο λογαριασμό που τους αφήνει κληρονομιά ο παλιός κόσμος. Για αυτούς και για μερικούς άλλους λόγους, όλα δείχνουν πως οι νέοι και οι νέες αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τις τύχες τους και να κατέβουν στους δρόμους και στις πλατείες απαιτώντας δραστικά συνολικά μέτρα και λύσεις. Εδώ και τώρα!

2019 02 18 02 I want you to panicΔεκάδες χιλιάδες είναι λοιπόν οι μαθητές που διαδηλώνουν εδώ και μερικούς μήνες ή μερικές βδομάδες στο Βέλγιο, στην Αυστραλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στην Ιρλανδία, στην Αγγλία και στη Σκωτία, αλλά τώρα και στη Γαλλία και σύντομα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής! Και σε λίγο, στις 15 Μαρτίου, θα είναι ακόμα περισσότεροι και περισσότερες που θα διαδηλώσουν σε όλες τις ηπείρους στην “παγκόσμια μέρα δράσης” που έχουν ήδη προκηρύξει.

Παντού τα αιτήματα είναι τα ίδια: Κυβερνήτες κάντε πράξη τα λόγια σας, σταματήστε τα ευχολόγια και πάρτε μέτρα εδώ και τώρα για τη δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που πυρακτώνουν ήδη τον πλανήτη και θα κάνουν προβληματική και εφιαλτική -αν όχι αδύνατη- τη ζωή πάνω σε αυτόν. Αρχίζοντας βέβαια με την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, και κυρίως του πετρελαίου και του κάρβουνου, και την άμεση ανάπτυξη των καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Και παντού, η απάντηση των “από πάνω” είναι περίπου η ίδια: Γυρίστε στα μαθήματά σας! Εναλλάσσοντας το “καρότο” και το “μαστίγιο”, οι κυβερνώντες απειλούν όπως π.χ. η υπουργός περιβάλλοντος του Βελγίου που έφτασε να καταγγείλει δημόσια, πριν αναγκασθεί σε παραίτηση, ότι οι μαθητές που διαδηλώνουν είναι… “βαλτοί” και “μέρος συνωμοσίας” για την ρίξουν (!). Ή “κατανοούν” και “συμπαρίστανται” όπως π.χ. οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας ή της Αυστραλίας που σπεύδουν όμως να τονίσουν αυστηρά στους μεν νεαρούς διαδηλωτές ότι…προέχουν τα μαθήματά τους, στους δε γονείς τους..να μαζέψουν τα παιδιά τους. Η απάντηση των νέων είναι όμως αποστομωτική επειδή είναι…τετράγωνα λογική: “Γιατί να πάμε στο σχολείο όταν αύριο η γη μας θα έχει καταστραφεί;”…

2019 02 18 05 klimatetΣήμερα μπορούμε να πούμε πως όλα άρχισαν τον περασμένο Αύγουστο με πρωτοβουλία ενός και μόνον ανθρώπου, μιας τότε 15χρονης Σουηδέζας μαθήτριας, της Γκρέτα Τούρνμπεργκ (Greta Thurnberg), όταν αυτή βγήκε από την τάξη και το σχολείο της και πήγε και κάθησε στο πεζοδρόμιο έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενη για την απραξία των πολιτικών της χώρας της στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής. Η Γκρέτα συνέχισε να κάνει το ίδιο κάθε Παρασκευή μέχρι που η αστυνομία την απομάκρυνε μακρύτερα …για να μην την βλέπουν οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι βουλευτές. Όμως, το καλό είχε γίνει…

Η Γκρέτα και η ατομική της διαμαρτυρία είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, και στη Σουηδία άλλοι μαθητές και κυρίως μαθήτριες είχαν ακολουθήσει το παράδειγμά της, ενώ και σε άλλες χώρες όπως στην Ελβετία, στο Βέλγιο και στην Αυστραλία άρχιζαν το Φθινόπωρο οι πρώτες νεολαιίστικες -κυρίως μαθητικές- κινητοποιήσεις ενάντια στη κλιματική καταστροφή. Στο μεταξύ, η Γκρέτα έπαιρνε νέες πρωτοβουλίες ταξιδεύοντας -με δικά της πάντα έξοδα και με το τρένο- σε άλλες χώρες και καλώντας σε γενικό συναγερμό και κινητοποίηση ειδικά τους νέους και τις νέες. Έτσι, βρέθηκε το Δεκέμβρη να μιλάει στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας και ένα μήνα αργότερα απρόσκλητη…στο Νταβός των πάμπλουτων απανταχού γης, απ’όπου και το βίντεο με την ιστορική της ομιλία που ακούμε και βλέπουμε στο υποτιτλισμένο στα ελληνικά βίντεο που ακολουθεί (1)

Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να δώσουμε την εντύπωση ότι όλα οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην απίστευτα τολμηρή Γκρέτα με τη βαθιά γνώση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Πριν από αυτήν, το 2015, στις Ηνωμένες Πολιτείες, 21 νέοι και νέες από 18 μέχρι 10 ετών, προχώρησαν σε κάτι ίσως ακόμα πιο τολμηρό: Έκαναν αγωγή στις… Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με το σκεπτικό ότι “μέσω των πράξεων της κυβέρνησης που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, παραβίασε τα συνταγματικά δικαιώματα της νέας γενιάς στη ζωή, στην ελευθερία και στην περιουσία”! Η συνέχεια είναι ιδιαίτερα διδακτική: Παρά τα κάθε λογής απίστευτα εμπόδια που όρθωσαν οι αρχές, και ειδικά η κυβέρνηση Τραμπ και τα ποικίλα όργανά της, η πρωτοβουλία των νέων τα ξεπέρασε όλα, ακόμα και την προσφυγή του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, και η αγωγή τους κρίθηκε τελικά αποδεκτή μόλις τον περασμένο Νοέμβρη. Αναμένοντας την (ιστορικής σημασίας) δίκη, οι 21 νεαροί Αμερικανοί δεν έμειναν όμως με σταυρωμένα τα χέρια τους. Κοντράρουν συνεχώς τις κλιματοκτόνες δράσεις των αρχών και μόλις πριν από δυό βδομάδες ζήτησαν από δικαστήριο να λάβει ασφαλιστικά μέτρα και να εμποδίσει τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για νέες εξορύξεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στη στεριά και στη θάλασσα! (2)

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά μπορεί να φαίνονται… παράξενα στη χώρα μας όπου περίπου οι πάντες φαντασιώνονται κοιτάσματα πετρελαίου που θα μας μετατρέψουν σε…σείχηδες, ενώ ακόμα και αριστεροί ριζοσπάστες φτάνουν να συμπαρατάσσονται με… τον Τραμπ δηλώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι παραμύθι και “απάτη του ιμπεριαλισμού”. Όμως, η ώρα δεν είναι ούτε για κλάματα ούτε για γέλια καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πια απελπιστικά και, σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές μελέτες, η ίδια η χώρα μας πρόκειται να βρεθεί στο μάτι της κλιματικής καταστροφής. Τέρμα λοιπόν οι ανοησίες αλλά και τα μισόλογα, τα παραμυθιάσματα αλλά και τα ευχολόγια και κυρίως, εμπιστοσύνη μόνο στις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε την καταστροφή που απειλεί πια άμεσα όλους μας και αυτή την πανέμορφή χώρα μας που δεν φταίει σε τίποτα. Άραγε στις 15 του Μάρτη, η ελληνική νεολαία θα αποτελέσει εξαίρεση ή θα πάρει και αυτή τη θέση της στον παγκόσμιο νεολαιίστικο ξεσηκωμό ενάντια στη κλιματική αλλαγή και σε εκείνους που την προκαλούν;

Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα…καθώς η κλεψύδρα μας αδειάζει πια επικίνδυνα!

Σημειώσεις

1. https://youtu.be/1BcFFLbEtMY

2. Ανάμεσα σε αυτούς τους 21 νέους και νέες είναι και η 18χρονη τώρα Σόφι, εγγονή του θεωρητικού και πρωτεργάτη της κλιματικής αλλαγής για την οποία προειδοποιεί εδώ και τουλάχιστον 35 χρόνια, και συνάμα μεγάλου πολέμιου εκείνων που την προκαλούν (έχει συλληφθεί δεκάδες φορές), του διάσημου καθηγητή James Hansen, πρώην επικεφαλής της κλιματολογικής υπηρεσίας της NASA από την οποία παραιτήθηκε τελικά για να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του. Στον J. Hansen, στην εγγονή του και στους 20 άλλους συντρόφους της στην παραδειγματική πρωτοβουλία κατά των ΗΠΑ, ελπίζουμε να επανέλθουμε διεξοδικότερα με προσεχές κείμενο και βίντεο…

ΠΗΓΗ: contra-xreos.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας