Τουρκικό “Βατερλώ” στη Συρία: Νεκροί άλλοι τρεις στρατιώτες

1015
Νεκροί άλλοι τρεις στρατιώτες

Κούρδοι της Συρίας: Θα αντισταθούμε μέχρις εσχάτων – Η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει τουρκικές στρατιωτικές βάσεις που αναπτύχθηκαν παράνομα στη Συρία

Μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, η Άγκυρα όχι μόνο δεν επέστρεψε στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στη Συριακή επαρχία Ιντλίμπ, αλλά επίσης μετέφερε επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή, αναπτύσσοντας νέες στρατιωτικές βάσεις στο Ιντλίμπ χωρίς κατάλληλες συμφωνίες με τη Ρωσική πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, η ρωσική πολεμική αεροπορία, καθώς και τα συριακά στρατεύματα, χτυπούν ενεργά τις θέσεις τόσο των ίδιων των τρομοκρατών όσο και των περιοχών των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων και των παρατηρητηρίων, αγνοώντας εντελώς κάθε ισχυρισμό από την Άγκυρα.

Η εικόνα που παρουσιάζεται δείχνει τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βάσεις και παρατηρητήρια που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος που καταλαμβάνεται στη Συρία. Φαίνεται καθαρά, ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων πέφτουν απευθείας στις περιοχές ανάπτυξης τουρκικών στρατιωτικών βάσεων. Ταυτόχρονα, ο συριακός στρατός επιτίθεται επίσης ενεργά στις θέσεις του τουρκικού στρατού και των μαχητών.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι τρομοκράτες κρύβονται σε τουρκικές στρατιωτικές βάσεις και παρατηρητήρια που χτίζονται στη Συρία. Η παρουσία του τουρκικού στρατού εδώ ελαχιστοποιείται και, πιθανότατα, αυτό ακριβώς συνδέεται με τα ρωσικά και τα συριακά πλήγματα.

Παρά την επίθεση που είχε υποσχεθεί ο συριακός στρατός, η οποία υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε την περασμένη εβδομάδα, προς το παρόν δεν υπάρχει πρόοδος από τη SAA, αλλά ταυτόχρονα ο αριθμός των επιθέσεων που δέχθηκε ο συριακός στρατός έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε η Τουρκία στη Συρία, οδήγησε στις πρώτες σοβαρές απώλειες για την Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro, μια επίθεση ακριβείας από αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα, κατέστρεψε τουρκικό άρμα μάχης M60 και σκότωσε τουλάχιστον τρεις Τούρκους στρατιώτες.

Η επίθεση κατά του τουρκικού στρατού, έγινε στη συριακή πόλη Αλ-Μπαμπ που καταλαμβάνεται από τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι Κούρδοι της Συρίας βρίσκονται πίσω από την επίθεση στον τουρκικό στρατό και αντιτίθενται ενεργά στον τουρκικό στρατό, ωστόσο, το βαρύ πολεμικό όχημα του τουρκικού στρατού είναι το πρώτο που καταστρέφεται από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από την περιοχή, ένα τουρκικό άρμα μάχης καταστράφηκε σε τουρκική βάση στο χωριό Τιβές κοντά στην κατεχόμενη πόλη Μπαμπ», αναφέρει το κουρδικό “ANF”.

Είναι γνωστό ότι το χτύπημα προκλήθηκε από αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα, αν και προς το παρόν, οι κουρδικοί σχηματισμοί δεν έχουν προσκομίσει αποδείξεις επιτυχούς επιχείρησης εναντίον του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με συριακές πηγές, η Ρωσία έχει αρχίσει να διαπραγματεύεται ενεργά με τους Κούρδους της Συρίας. Σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση εισόδου στον συριακό στρατό στο ελεγχόμενο έδαφος, αναμένεται παράλληλανα παράσχει στους Κούρδους αυτονομία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, κουρδικές μονάδες ενδέχεται να εμπλέκονται στην επιθετική επιχείρηση της SAA, της Ρωσίας και του Ιράν στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.

Στις 7 Οκτωβρίου, ένας Τούρκος στρατιωτικός σκοτώθηκε σε επίθεση που είχε ως στόχο μια θέση, που επανδρώνει κοντά στο χωριό Αλ-Τουαΐς, στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της βόρειας Συριακής επαρχίας του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, η επίθεση, της οποίας η ακριβής φύση παραμένει ασαφής, πραγματοποιήθηκε από κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μια λωρίδα γης στα νότια των τουρκοκρατούμενων περιοχών στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Ο Συριακός Αραβικός Στρατός και οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, διατηρούν στρατεύματα στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, πολεμικά αεροσκάφη των Ρωσικών Αεροπορικών  Δυνάμεων πραγματοποίησαν τρεις αεροπορικές επιδρομές στα περίχωρα του αλ-Τουαΐς. Οι αεροπορικές επιδρομές δεν προκάλεσαν θύματα ή υλικές απώλειες.

Η κατάσταση στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου ήταν ασταθής τους τελευταίους μήνες. Μια ρωσοτουρκική συμφωνία αποκλιμάκωσης, που επιτεύχθηκε μετά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν το 2018, παραβιάζεται από τις τουρκικές και τις κουρδικές δυνάμεις σε τακτική βάση.

Τον περασμένο μήνα, ένας Τούρκος αξιωματικός σκοτώθηκε και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλέπι, σε επίθεση από τούνελ που πραγματοποίησαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο al-Twais, μπορεί να ήταν μια προειδοποίηση για τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία μαχητές που προκαλούν τις κουρδικές δυνάμεις με τις επανειλημμένες επιθέσεις τους και συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ιωάννης Χάρχαρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας