Τουρκία: Τα θέλει όλα, ακόμα και το τεμάχιο 7 της Κύπρου

788

Τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους που η ίδια έχει σηκώσει με τις προκλητικές της ενέργειες διατηρεί η Τουρκία, η οποία μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε σε νέες προειδοποιήσεις κατά της Κύπρου, καθώς και κατά της Total και της ΕΝΙ που επιχειρούν για λογαριασμό της Λευκωσίας στο τεμάχιο 7.

Όλα αυτά, λίγες μόλις ημέρες πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με το νέο της αυτό μήνυμα η Τουρκία ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο «σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη αδειοδοτημένες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας μας και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της».

Η αντίδραση αυτή ήρθε ως απόρροια της υπογραφής αδειοδοτήσεων προς την κοινοπραξία Total και Eni για έρευνες στο Τεμάχιο 7.

Σχολιάζοντας κάνει λόγο για οριοθέτηση που έγινε «χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τους Τουρκοκύπριους που έχουν δικαιώματα στο σύνολο του νησιού». Χαρακτηρίζει, δε, την κίνηση ως «ένδειξη ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποτυγχάνει να κατανοήσει την αποφασιστικότητά μας παρά τις προειδοποιήσεις».

Επαναλαμβάνει ότι οι «έντονες προειδοποιήσεις κατά των μονομερών ενεργειών που έχουν στόχο να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δεν συνεισφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Συνεχίζει τονίζοντας ότι παραμένει χωρίς απάντηση η πρόταση των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους κάτι που σύμφωνα με τον Ακσόι «δείχνει την επιμονή των Ελληνοκυπρίων στην ανεύθυνη θέση τους που αγνοεί τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Κλείνει προειδοποιώντας τις εταιρείες της κοινοπραξίας να απέχουν από ενέργειες σχετικά με τους υδρογονάνθρακες εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και της εμπιστοσύνης σε «άκυρες άδειες» που εκδίδει η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας