Τουρκία σε δύο βάρκες-Καταδικάζει αλλά δεν μίλησε για κυρώσεις κατά Ρωσίας

455

Η ουκρανική κρίση βρίσκει τον Ερντογάν σε μια άσκηση ισορροπίας

Η Τουρκία καταδίκασε την ενέργεια Πούτιν να αναγνωρίσει τις υπό απόσχιση περιοχές του Ντονμπάς, ωστόσο δεν ανακοίνωσε κυρώσεις, ούτε καν εξέφρασε κάποια σχετική πρόθεση, σημειώνει το Reuters.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη κατάσταση, συνεχίζει η ανάλυση του διεθνούς πρακτορείου: Έχει δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, αλλά επίσης αντιτίθεται επί της αρχής στη λογική των κυρώσεων, την ώρα που η Δύση είναι έτοιμη να επιβάλει το πρώτο πακέτο στη Μόσχα.

Η ουκρανική κρίση βρίσκει τον Ερντογάν σε μια άσκηση ισορροπίας: Πρέπει ως μέλος του ΝΑΤΟ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του στη συμμαχία, ενώ παράλληλα δίνει μάχη να προστατεύσει την πολιορκημένη οικονομία της χώρας του από τους αλλεπάλληλους κραδασμούς μετά από την νομισματική κρίση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ερντογάν: Επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν πολλά πακέτα μέτρων

Σε δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλέστηκε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι αντίθετη με τις Συμφωνίες του Μινσκ.

» Τονίστηκε ότι η απόφαση αυτή συνιστά σαφή παραβίαση της πολιτικής ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση της Ρωσίας. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τα μέρη να σεβαστούν την κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο.

» Είμαστε και εμείς χώρα της Μαύρης Θάλασσας. Εφόσον είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν πολλά πακέτα μέτρων. Λαμβάνουμε ήδη αυτές τις προφυλάξεις. Έτσι συνεχίζουμε να δουλεύουμε, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τις ευθύνες που μας επιβάλλει το να είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας. Με αυτή την κατανόηση, θα προχωρήσουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας