Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου λόγω Βενεζουέλας και Ιράν

1718
πετρελαίου

Το πετρέλαιο ξεπερνάει τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, καθώς η εμβάθυνση της κρίσης στην οικονομία της Βενεζουέλας απειλεί την ήδη μειωμένη προσφορά, ενώ παράλληλα αναμένεται η λήψη αποφάσεων από τις ΗΠΑ, για τη διεθνή συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Έτσι, η τιμή του αργού τύπου WTI σημειώνει άνοδο σχεδόν 1% στα 70,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent κινείται ήδη στα 75,66 δολάρια το βαρέλι.
Η επιδείνωση της κρίσης στην Βενεζουέλα, ήτοι σε έναν από τους πολύ μεγάλους εξαγωγείς μαύρου χρυσού του πλανήτη, δημιουργεί κινδύνους στην προσφορά, η οποία έχει ήδη συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της συμφωνίας του καρτέλ ΟΠΕΚ-Ρωσίας για ταβάνι στην παραγωγή. Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το 2000, ήτοι μόλις στα 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Εκτός από τη Βενεζουέλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Greg McKenna, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της χρηματιστηριακής AxiTrader: “το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας σχετικά με το πετρέλαιο, θα είναι αδιαμφισβήτητα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”. Οι περισσότεροι μετέχοντες στην αγορά εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία. Η σχετική απόφαση αναμένεται μέχρι τις 12 Μαΐου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας