Σήμερα η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Παράταση για 2 ακόμη χρόνια

1180
μνημόνια

Συστάσεις για επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων “μεταρρυθμίσεων” που εκκρεμούν, έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί το “πράσινο φως” για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, στην έκθεση οι “θεσμοί” θα επισημαίνουν, ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο στην εφαρμογή των “μεταρρυθμίσεων”, σειρά δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας), τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Η έκθεση κινείται στο πνεύμα της αντίληψης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί όχι άλλη μία αλλά τουλάχιστον 2 ή 3 επιμηκύνσεις της ενισχυμένης εποπτείας.

Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 2 χρόνια, η Αθήνα θα δέχεται κάθε 3 μήνες την επίσκεψη της Τρόικας, που θα ελέγχει, θα παρατηρεί, θα επιτηρεί και θα δημοσιεύει εκθέσεις για μία μόνο χώρα της Ευρωζώνης.

Η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs – SMPs), εξαρτάται, βάσει της συμφωνίας για το χρέος, από την πορεία υλοποίησης των “μεταρρυθμίσεων” στην Ελλάδα. Την απόφαση για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, θα λάβει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, βάσει της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τις εκθέσεις της για τυχόν μακροοικονομικές ανισορροπίες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων, αναμένεται να παρουσιάσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάριαν Τίσεν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας