Προκλητικό γερμανικό “nein” σε διαπραγματεύσεις με Ελλάδα για τις κατοχικές αποζημιώσεις

1116
γερμανικό

Τις μέρες που συμπληρώνονται 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον γερμανικό-ναζιστικό ζυγό, επέλεξε το Βερολίνο για να απαντήσει με ένα προκλητικό “nein” στην ελληνική ρηματική διακοίνωση που καλούσε σε διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις για τη γερμανική κατοχή. 

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε χθες, Παρασκευή, στον Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, Θόδωρο Δασκαρόλη, την επίσημη απάντηση της Γερμανίας στη ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας της 4ης Ιουνίου 2019.

Στην απάντησή της η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στην ελληνική πλευρά ότι «δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις». Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «η νομική θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένει ως έχει: Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων νομικά έχει ρυθμιστεί οριστικά. Επ’ αυτού δεν έχει αλλάξει τίποτα».

Η ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας είχε επιδοθεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ένα μήνα πριν τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού μετά τη σχετική απόφαση που είχε λάβει η ελληνική Βουλή απαιτώντας από τη Γερμανία την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τον Α΄και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ύψους 289 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κατοχικού, αναγκαστικού δανείου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο τέλος Αυγούστου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι πρόκειται για απόφαση που έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία η ελληνική Βουλή καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό.

Εντούτοις, όπως αποδείχτηκε, δεν την “έπεισε”, καθώς το Βερολίνο είναι βέβαιο ότι οι μόνες αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και από όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, θα είναι φραστικές, καθοριζόμενες από την προτεραιότητα της διατήρησης άψογων σχέσεων με το γερμανικό κράτος, το οποίο, στην προκειμένη περίπτωση, συμπεριφέρεται ως συνεχιστής του γερμανικού Ράιχ.

Έτσι, η κυβέρνηση του Βερολίνου επαναλαμβάνει και τώρα την πάγια θέση της ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων νομικά και πολιτικά ρυθμίστηκε οριστικά το 1990, όταν υπογράφηκε η «Συμφωνία-Δύο-συν-Τέσσερα» για την ενοποίηση της Γερμανίας.

Εντούτοις, όπως έχει επισημάνει ο Γερμανός καθηγητής Αντρέα Φίσερ Λεσκάνο, με «κουβέντες καφενείου» δεν κλείνουν τόσο μεγάλα ζητήματα! Θυμίζουμε ότι έτσι είχε χαρακτηρίσει τον γερμανικό ισχυρισμό ότι, τάχα το ζήτημα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων έχει οριστικά κλείσει με τη Συνθήκη των «2+4» του 1990. Κι αυτό διότι και πρωτοετείς φοιτητές Νομικής γνωρίζουν ότι μία χώρα δεν δεσμεύεται από συνθήκες που δεν έχει υπογράψει!

Εκτός από την Ελλάδα, αξιώνει και η Πολωνία την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων που φτάνουν στο ύψος των 800 δις ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας