Ο Ρέγκλινγκ αναδεικνύει την τραγωδία της λεγόμενης μεταμνημονιακής εποχής

1402
ρέγκλινγκ

Πιστή εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων για τα επόμενα χρόνια, σκληρή εποπτεία από τον ESM, μέτρα σε βάρος της χώρας σε περίπτωση αντιστροφής των «μεταρρυθμίσεων» που έχουν εφαρμοσθεί, ασύλληπτα ποσά 15-20% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για την αποπληρωμή ενός χρέους, το οποίο, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς, δεν πρόκειται να εξοφληθεί ποτέ!

Αυτά διατρανώνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του στο Μόναχο, καταρρίπτοντας τους κυβερνητικούς μύθους και αναδεικνύοντας την τραγωδία της λεγόμενης ψευδεπίγραφα «μεταμνημονιακής» εποχής.

Μήνυμα Ρέγκλινγκ: Αν δεν κάνετε τις μεταρρυθμίσεις ξεχάστε τα μέτρα ελάφρυνσης

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της. Αν αντιστρέψει τις εφαρμοσθείσες μεταρρυθμίσεις τότε κάποια από τα επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ακυρωθούν» τόνισε την Δευτέρα ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο.

Ακόμη ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την εποπτεία (scrutiny) του ESM μέχρι να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων της προς τον οργανισμό, κάτι που ως γνωστόν αναμένεται να γίνει το 2060 ( ; ).

Ο επικεφαλής του η ESM ανέφερε ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης 15 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Θα καταστεί εφικτή μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες, δηλαδή μόλις δοθεί το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Γιατί άργησε να βγει

Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμα σε πρόγραμμα διάσωσης και υποστήριξε πως υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα καθυστέρησε σε σχέση με άλλες χώρες.

«Πρώτον, τα προβλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν πολύ βαθύτερα από ότι σε άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Δεύτερον, η διοίκηση της χώρας είναι πιο αδύναμη από ότι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Και τρίτον, δυστυχώς, η χώρα αντέστρεψε την πορεία πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων το πρώτο μισό του 2015. Υπήρξε μια απόπειρα να διακοπεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο είχε συμφωνήσει. Το αποτέλεσμα ήταν πως η Ελλάδα επέστρεψε σε ύφεση. Η ελληνική κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι αυτό κόστισε στην Ελλάδα περίπου 86 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο ότι από τότε η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο. «Οι μισθοί κόπηκαν κατά 20 με 30%. Αυτό ήταν αναγκαίο, γιατί είχαν αυξηθεί πολύ ταχύτερα από ότι η παραγωγικότητα τα προηγούμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει η χώρα την ανταγωνιστικότητα της. Από το 2016 και έπειτα, ο ελληνικός προϋπολογισμός εμφανίζει ένα μικρό πλεόνασμα και αυτό ενώ το 2008 είχε ένα έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. Οπότε η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία έχει επίσης ένα μικρό πλεόνασμα» ανέφερε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρήματα που έχει δανειστεί. Οι οικονομίες που έχουν αποδυναμωθεί από μια κρίση μπορούν να αποπληρώσουν εξολοκλήρου δάνεια διάσωσης, αν το κόστος εξυπηρέτησης τους επιμηκυνθεί και δεν ξεπερνάει το 15 με 20%, επισήμανε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας