Νέες απειλές πολέμου με Ιράν από Τραμπ – Σαουδική Αραβία

1220
ιράν

Ψυχροπολεμικό κλίμα με απειλές καταστροφικής πολεμικής αναμέτρησης δημιουργεί και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στο Ιράν, με τη Σαουδική Αραβία να σιγοντάρει.

«Εάν το Ιράν θέλει πόλεμο, αυτό θα είναι επισήμως το τέλος του. Μην απειλήσετε ποτέ ξανά τις ΗΠΑ», διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος ηλεκτρίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ ανέβασε πάλι τους τόνους έπειτα από τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας με drones κατά δύο σαουδαραβικών σταθμών διύλισης πετρελαίου –την ευθύνη ανέλαβε η φιλοϊρανική οργάνωση των Χούτι, που αγωνίζεται κατά της σαουδαραβικής επέμβασης στην Υεμένη– καθώς και την ισχυρή έκρηξη χθες κοντά στη φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη, στη Βαγδάτη, όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές.

Όσον αφορά το «σαμποτάζ» κατά των τεσσάρων τάνκερ, για την ώρα τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τηρούν στάση αναμονής έως ότου δοθούν τα αποτελέσματα της έρευνες. Αν και για το «σαμποτάζ» δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράν παρακίνησε την οργάνωση των Χούτι ή φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ να εκτελέσουν τις επιχειρήσεις αυτές. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, έχουν ενισχύσει τις τελευταίες ημέρες τη στρατιωτική παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο.

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε στους συνεργάτες του ότι δεν επιθυμεί η αμερικανική πίεση στο Ιράν να εξελιχθεί σε σύγκρουση. Ο ίδιος μάλιστα, όταν ερωτήθηκε την περασμένη Πέμπτη εάν οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο, δήλωσε: «Ελπίζω όχι».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος λίγο πολύ άφησε να εννοηθεί ότι ούτε η Τεχεράνη έχει διάθεση για πόλεμο.

«Δεν θα υπάρξει πόλεμος, αφού ούτε εμείς το θέλουμε ούτε τρέφει κανείς αυταπάτες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το Ιράν στην περιοχή», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός το Σάββατο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν θα καθήσουμε με τα χέρια σταυρωμένα αν συνεχιστεί η ιρανική επίθεση. Το μπαλάκι είναι στην πλευρά του Ιράν και εξαρτάται από το Ιράν να ορίσει ποια θα είναι η τύχη του», προειδοποίησε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντελ αλ Ζουμπέιρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας