ΜΕΤΑ: Μαζική και αγωνιστική η συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΔΕΘ

893
μετα

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, παρά τα αστυνομικά μέτρα και το κλίμα τρομοκρατίας που υπήρχε στο κέντρο της πόλης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ.

Το μεγάλο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο, συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώθηκε με συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινηματικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις που ήταν στη συγκέντρωση της Καμάρας, όπου είχε καλέσει και το ΜΕΤΑ, και συνέχισε την πορεία του, σπάζοντας με την αποφασιστικότητά του το αστυνομικό κλοιό, πέρασε – χωρίς να σταματήσει – μέσα από το χώρο της συγκέντρωσης του ΕΚΘ, της ΓΣΕΕ, της ΕΔΟΘ και της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, φωνάζοντας τα συνθήματα «ΓΣΕΕ ΕΡΓΑΤΩΝ – ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ» και «ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ – ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΆ». Με επικεφαλής τα πανό των σωματείων των εργατών της ΣΙΔΕΝΟΡ και των εργολαβικών στα ΕΛΠΕ κατέληξε με μια μαζική, μαχητική και αγωνιστική πορεία στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.

Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και η νεολαία βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στις νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, στη συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας, του αυταρχισμού, των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας, στην κατάργηση του ασύλου, στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην συντηρητική στροφή που επιχειρείται στην εκπαίδευση συνολικά.

Ταυτόχρονα, καταδίκασαν την εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία υλοποιείται και μέσω της έρευνας ανεύρεσης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, την εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους. Ο κύριος στόχος αυτών των πολιτικών παραχώρησης της χερσαίας και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας, είναι ο έλεγχος των διαδρομών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η αύξηση των υπερκερδών των πολυεθνικών της ενέργειας. Αυτές οι πολιτικές, πέρα από όλα τα άλλα, οδηγούν σε επικίνδυνους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και πολεμικές περιπέτειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, η πάλη για κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής, της εκ περιτροπής και της ενοικιαζόμενης εργασίας για δραστική μείωση του χρόνου εργασίας και για προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή εργασία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για την επαναφορά των ΣΣΕ, την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751€ και τη διαμόρφωσή του στο μέλλον μέσα από τη ΕΓΣΣΕ, καθώς και η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€, η υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, αποτελούν τους κύριους άξονες των διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος την επόμενη περίοδο.

Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να είναι νικηφόρος εάν εναποτεθεί σε συνδικάτα υποταγμένα στα σχέδια των εργοδοτών και των κυβερνήσεων και σε συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως αυτές των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και μεγάλων Ομοσπονδιών που λειτουργούν σαν το μακρύ τους χέρι. Την κατάσταση πρέπει να την πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και μέσα από το συντονισμό τους, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες, με τη συμμετοχή τους και τη δημοκρατική και συλλογική τους λειτουργία, να παλέψουν για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για την αλλαγή του συσχετισμού στα συνδικάτα με στόχο να ξεπεραστεί η ηττοπάθεια, η αδράνεια και η αναμονή που δημιουργούν αυτές οι ηγεσίες και για να ξαναβγούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο του αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤΑ θα στηρίξει και θα προωθήσει αποφασιστικά πρωτοβουλίες, ώστε όλες οι ταξικές δυνάμεις και οι ανένταχτοι αγωνιστές και αγωνίστριες συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες να συμβάλλουν με τον συντονισμό και την κοινή τους δράση στην αναζωογόνηση των συνδικάτων και στην απαλλαγή τους απ’ τις εργοδοτικές, κυβερνητικές και γραφειοκρατικές ηγεσίες τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας