Κατοικία, «κόκκινα» δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις στο στόχαστρο κυβέρνησης – “θεσμών”

1132
θεσμών

Σε αμφισβήτηση τίθεται το όποιο πλέγμα προστασίας υπάρχει για την πρώτη κατοικία, που αποτελεί βασικό θέμα στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κλιμακίων των Ε.Ε. και ΔΝΤ στο πλαίσιο της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που αρχίζει από σήμερα Τρίτη έως και την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να ολοκληρώσει τα συμφωνημένα μέτρα προκειμένου τον Μάρτιο να εκταμιευθούν κέρδη περίπου 750 εκ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που διαχειρίζονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τράπεζες χωρών μελών της Ε.Ε. Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η 2η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων που εκκρεμούν στην Ελλάδα. Η όλη διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθήθηκε κατά την εφαρμογή του 3ου μνημονίου.

Στην ατζέντα των επαφών μέχρι και την Παρασκευή θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και η πρώτη κατοικία, όπως επίσης και οι ιδιωτικοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπέζι είναι σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που προβλέπει πώληση «κόκκινων» δανείων με κρατική εγγύηση. Για την πρώτη κατοικία ετοιμάζεται νέος νόμος που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και αναμένεται να μειώσει το όριο προστασίας στις 100.000 ευρώ.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις οι συζητήσεις αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ελληνικό και την προκήρυξη για άδεια καζίνο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Επιπλέον, η πώληση των ΕΛΠΕ είναι κεντρικό θέμα, όπως και η ιδιωτικοποίηση περιφερειακών λιμανιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας