Κυρία Αχτσιόγλου… ψυχραιμία…. τουλάχιστο σεβαστείτε τον δικό σας Νόμο

1716
νόμος

Απάντηση στο δελτίο τύπου 7/5/2018 του υπουργείου εργασίας

Κ. Νικολάου: «Κυρία Αχτσιόγλου και Κύριε Πετρόπουλε. Ψυχραιμία! Τουλάχιστον… σεβαστείτε το δικό σας Νόμο»
 
Με αφορμή τις δήθεν διαψεύσεις – «στάχτη στα μάτια» των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ, Κώστας Νικολάου, έκανε την εξής δήλωση:
«Απύθμενο το θράσος σας κυρία υπουργέ. Κατηγορείτε εμάς για ψευδείς εντυπώσεις, όταν είστε εσείς που δεν εφαρμόζετε, ούτε καν το δικό σας Νόμο και υπεξαιρείτε υπέρογκα χρηματικά ποσά, όπως στη δική μου περίπτωση έχετε παρακρατήσει:
Λόγω ΑΚΑΓΕ 1.680 ευρώ (70 ευρώ μηνιαίως) για δυο έτη. Λόγω παράνομου επανυπολογισμού της επικουρικής 5.566 ευρώ (253 ευρώ μηνιαίως) για 22 μήνες. Λόγω παράνομου επανυπολογισμού της κύριας 1.764 ευρώ ετησίως (147 ευρώ μηνιαίως).
Λέτε είστε σύννομη, πως δεν υπάρχει θέμα ΑΚΑΓΕ στις κύριες και πως κατά το Νόμο «συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014»:
Απάντηση (Α) μα και πριν το 2014 η παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ υπολογίζονταν λαθεμένα στα αρχικά ανύπαρκτα ποσά, (Β) αγνοείτε την απόφαση του ΣτΕ πως οι περικοπές πριν το 2015 είναι παράνομες (Γ) σας διαψεύδει ο ίδιος ο κ. Γ. Κατρούγκαλος με την επίσημη επιστολή που έλαβα, ότι στο εξής η σύνταξή μου (βάση του Ν.4387/2016) αντί τα 1.965 ευρώ διαμορφώνεται στα 1607,18 ευρώ. Συνεπώς και το ΑΚΑΓΕ στα 48 ευρώ και ΟΧΙ 118 ευρώ, όπως μου παρακρατείτε.
Σας υπενθυμίζω, το ίδιο λέγατε (το υπουργείο) και για τον ΕΟΠΥΥ, όμως τα επιστρέψατε (όσα επιστρέψατε) και μάλιστα από το 2012. Το ίδιο λέγατε πως δεν υπάρχει θέμα και για τις επικουρικές, όμως τα επιστρέψατε.
Το ίδιο πρόβλημα λοιπόν, όπως με τον ΕΟΠΥΥ, όπως με τις επικουρικές, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις κύριες. Αν για σας δεν υπάρχει θέμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και αυθαιρεσία.
Λέτε πως «οι ισχυρισμοί σχετικά με τον τρόπο του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι πλήρως ανυπόστατοι». Ξεχνάτε όμως τη δημόσια επιβεβαίωση και ομολογία του ίδιου του διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, πως κατά τον επανυπολογισμό των επικουρικών, ούτε καν τηρήθηκε ο Νόμος και παραβιάστηκε και μάλιστα… εξηγεί και τους λόγους… το γιατί παραβιάστηκε.
Αλλά ούτε εσείς, ούτε τα Ταμεία έχουν απαντήσει ακόμα, παρά τις καταιγιστικές καταγγελίες και ερωτήσεις (ακόμα και βουλευτή) πώς και από πού προέκυψαν τα νέα ποσά στις επικουρικές και συγκεκριμένα (στο τ. ΙΚΑ –ΤΕΑΜ) από 612 ευρώ, στα 172 ευρώ, όπως στην δική μου περίπτωση; Ενώ με βάση τον 4387/2016 έπρεπε να είναι 425 ευρώ; Και ενώ άλλων ταμείων (με χαμηλότερο μισθό – λιγότερα χρόνια) είναι 300 – 350 ευρώ;
Και οι παρανομίες (κατά τον επανυπολογισμό) συνεχίζουν χωρίς αρχή και τέλος και με δόλιο τρόπο, αφού αυτές από ταμείο σε ταμείο ποικίλουν.
Ψέμα ή αλήθεια; Ότι στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις δεν συνυπολογίστηκαν οι επιπλέον εισφορές του 13ου -14ου μισθού, ενώ αυτό προβλέπεται από τον Ν.4387/2016 και χορηγείται στις νέες; Με υπεξαίρεση δυο (2) συντάξεις ετησίως.
Ψέμα ή αλήθεια; Ότι στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις (τ. ΙΚΑ –ΤΕΑΜ) δεν εφαρμόστηκε ο συντελεστής (0,45%) ανά έτος, παρά μόνο οριζόντιες περικοπές και κατά 50% περισσότερο; Με υπεξαίρεση έως 300 ευρώ μηνιαίως.
Ψέμα ή αλήθεια; Ότι επανυπολογίστηκαν και οι επικουρικές κάτω των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ενώ αυτές από τον Ν.4387/2016 προστατεύονται; Με υπεξαίρεση έως 60 ευρώ μηνιαίως.
Ψέμα ή αλήθεια; Ότι στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις δεν συνυπολογίζονται οι επιπλέον εισφορές του 13ου -14ου μισθού, ενώ αυτό προβλέπεται από τον Ν.4387/2016 και χορηγείται στις νέες; Με υπεξαίρεση έως 200 ευρώ μηνιαίως.
Ψέμα ή αλήθεια; Ότι οι καταβαλλόμενες (κύριες και επικουρικές) μειώνονται (παρανόμως) κατά 16,6% κάτω από τον Ν.4387/2016 και από τις νέες; Ενώ οι επικουρικές του τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και κατά 50% επιπλέον;
Ψέμα ή αλήθεια; Ότι οι παράνομες περικοπές των επικουρικών στα ταμεία του Ιδιωτικού τομέα ( ΕΤΕΑΜ τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ – ΤΕΑΠΟΖΟ κλπ) είναι διπλάσιες σε σχέση με τα ταμεία των Δημοσίων υπαλλήλων – ΔΕΚΟ – Τράπεζες;
Και χωρίς ο κατάλογος να κλείνει, αθροιστικά οι παράνομες παρακρατήσεις ανέρχονται (600 εκ. ευρώ ΑΚΑΓΕ – 1,2δις ευρώ στις επικουρικές- 2 δις ετησίως στις κύριες) στα 3,8 δις ευρώ.
Κυρία Υπουργέ, αφήστε κατά μέρος τα περί ανυπόστατων και ψευδών εντυπώσεων και επιστρέψτε όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα χρηματικά ποσά. Τουλάχιστον σεβαστείτε το δικό σας Νόμο».
* Ο Νικολάου Κώστας είναι Συνταξιούχος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας