Ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης έπρεπε να ονομαστούν “Γιουνκέρ” και “Μοσχοβισί”!

2362
αγώνας

Τοποθέτηση Τάσου Κανταρά στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Συνάδελφοι/ες:

Εδώ και καιρό η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στη δίνη των σκληρών περιοριστικών πολιτικών, αλλά τώρα πια γίνεται πιο καθαρό, ότι αυτό δεν είναι προσωρινό αλλά έχει βάθος.

Ήρθε ο “Κλεισθένης” για να διώξει τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν, για τη σχέση μνημονίων και μεσοπρόθεσμων με την Αυτοδιοίκηση.

Και είναι κρίμα, που στην σύγχρονη Ελλάδα, χρησιμοποιούνται πρόσωπα της αρχαίας Ελλάδας, για να καλύψουν τις εγκληματικές αντιλαϊκές και αντι- αυτοδιοικητικές πολιτικές τους.

Χτες ο Καλλικράτης, σήμερα ο Κλεισθένης. Σε ένα νομοσχέδιο, που το όνομα του θα έπρεπε να είναι “Γιουνκέρ”, “Μοσχοβισί” ή κάποιος άλλος από τους σύγχρονους επιβήτορες της χώρας μας.

Είναι φανερό πως πέραν των οικονομικών στόχων, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Αυτοδιοίκηση, ως πιόνι στη σκακιέρα των πολιτικών της σχεδιασμών. Δείτε την πιθανή ημερομηνία των εκλογών, που σκοπό έχει την μεγαλύτερη παραμονή στην εξουσία.

Με την ημερομηνία, ένα νέο κόλπο ή μια νέα μπλόφα ξετυλίγεται, όπως είχε γίνει και με το κόλπο των άτυχων συμβασιούχων.

Στη βάση των προτάσεων αυτών, για εμάς δεν χρειάζεται καθόλου χρόνος. Απόρριψη της πολιτικής χρειάζεται.

Η γενική μας θέση είναι: Το περιεχόμενο, κυρίως αυτά που απουσιάζουν από το Ν/Σ, που ήταν στο προγραμματικό πεδίο του κυβερνώντος κόμματος και η πολιτική που ασκείται, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις, τις οποίες υπόσχονταν να καταργήσει. Κτίζει πάνω στον Καλλικράτη που θα καταργούσε.

Μάλιστα μέρος των αόρατων αλλαγών που θα έφερνε, παραπέμπονται στη περίοδο της Δευτέρας παρουσίας (Κλεισθένης 2).

Κατ ουσίαν έχει αποδεχτεί την ενσωμάτωση της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό και οικονομικό μοντέλο της επιτροπείας, βάση του οποίου το περιεχόμενο των όποιων αλλαγών, θα περνάει μέσα από τα τακτικά κλιμάκια.

Η μόνη αλλαγή που χωράει στα πλαίσια της Τριετούς Στρατηγικής Μεταρρυθμίσεων, είναι το εκλογικό σύστημα. Είναι ο φερετζές της “Απλής” Αναλογικής που χρησιμοποιείται εν πρώτης για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά όπως φαίνεται και ως προάγγελος τακτικών σχεδιασμών που θα επιχειρηθούν να εξαργυρωθούν στο γενικό πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Σκουρλέτης, μας κατηγόρησε σε συνέντευξη του, ότι εγκαταλείψαμε την Απλή Αναλογική.

Να του θυμίσουμε, ότι από θέση αρχής, είμαστε υπέρ της Απλής ενός και μοναδικού γύρου και της έμμεσης εκλογής δημάρχου, όπως μάλιστα γίνονταν στη χώρα μας προ της δικτατορίας.

Να του υπενθυμίσουμε βέβαια, παίρνοντας αφορμή τα μεγάλα του λόγια, πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, όταν μάλιστα ο κρεμασμένος έχει εγκαταλείψει κάθε ίχνος σχέσης με την Αριστερά!

Προφανώς για την κατάσταση της Αυτοδιοίκησης, δεν ευθύνεται μόνο το εκλογικό σύστημα. Ευθύνονται κυρίως οι πολιτικές, οι οποίες έπνιξαν την Αυτοδιοίκηση στα μνημονιακά πλαίσια και την χρησιμοποιούν ως μοχλό αφαίμαξης των ήδη κατακρεουργημένων εισοδημάτων των πολιτών. Ως αέρα στα πανιά των θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Να το πούμε πολύ καθαρά. Τη φυλακή που κτίζουν, τουλάχιστον μέχρι το 2060 για τη χώρα, την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση, εμείς δεν πρόκειται να την αποδεχτούμε, ακόμα κι αν μας φέρουνε ως αντίδωρο την μία και μοναδική Απλή Αναλογική. Γιατί σε τέτοια ζυγαριά δεν μπαίνουμε.

Το Ν/Σ δεν αξίζει λεπτομερούς περιγραφής και ανάλυσης. Παρά του ότι το διαβάσαμε άρθρο άρθρο. Θα αφήσουμε αυτή τη δουλειά να τη κάνουν οι πρωϊνοκαφετζήδες αιρετοί του κ. Υπουργού. Ταυτόχρονα εξυμνώντας και το έργο του.

Να σημειώσουμε μόνο, πως παράλληλα με την αποδυνάμωση των διοικήσεων, γίνεται τώρα πιο ασφυκτικός ο έλεγχος του κράτους- κυβέρνησης

Ο έλεγχος, που περνάει μέσα από την λεγόμενη Αυτοτελή Εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Δημοτικό Διαμεσολαβητή και την ενδυνάμωση του Παρατηρητηρίου.

Από την άλλη, ανοίγει ο δρόμος για την εκποίηση της δημοτικής περιουσίας και την μεγαλύτερη εμπλοκή των αδηφάγων ιδιωτικών συμφερόντων, μέσω της συγκρότησης Α.Ε.

Με πρόσχημα όπως πάντα, την περίφημη Ανάπτυξη.

Συνάδελφοι/ες. Υπάρχει ουσιαστικό μέλλον στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς την ήττα αυτής της πολιτικής; Κανένα.

Με την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ έχουμε δομική διαφορά στην ανάλυση της κατάστασης και στο δρόμο διεξόδου.

Η ΚΕΔΕ, προσπαθεί να αναδείξει κάποιες πλευρές, οι οποίες αν διορθωθούν όπως λέει, θα απογειώσουν την Αυτοδιοίκηση. Το είπε και ο Ευρωπαίος ομοϊδεάτης της πλειοψηφίας.

Ο οποίος ουσιαστικά μας είπε, να “ρίξουμε” πιο πολύ νεοφιλελεύθερο “κάρβουνο”.

Αυτό είναι το μοντέλο της “Ανεξάρτητης” Αυτοδιοίκησης, που ανατρέπει τη σχέση κρατικών εισροών -ανταποδοτικών τελών υπέρ των δεύτερων. Εις βάρος των πολιτών δηλαδή. Σε μια Αυτοδιοίκηση εισπρακτικό “ανταποδοτικό” μηχανισμό, που το 70% θα πληρώνουν οι πολίτες. Είναι η καλύτερη ώρα συνάδελφοι νεοφιλελεύθεροι, με τη συνδρομή αυτής της μεταλλαγμένης κυβέρνησης, να πετύχετε μια στρατηγική ήττα επί του ιστορικού θεσμού της Αυτοδιοίκησης της χώρας μας. Τώρα που η χώρα είναι ενεργή αποικία των πιστωτών και η Αυτοδιοίκηση συμπληρωματικό παράρτημα του κράτους του Χίλτον.

Να το πούμε και σε σας, εάν η ΚΕΔΕ αποδέχτηκε, πως αυτή είναι η μοίρα της Αυτοδιοίκησης και το μείζον είναι το τρικ του εκλογικού συστήματος, να μας συγχωρείτε, αλλά εμείς δεν θα προστρέξουμε σ αυτή τη λογική.

Προσπερνάτε εντελώς, πως ο Καλλικράτης/Κλεισθένης είναι εργαλεία εφαρμογής των περιοριστικών πολιτικών, αφορούν τα μνημόνια που ενσωματώθηκαν και αυτά που θα έρθουν.

Για την κυβέρνηση τι να πούμε; Τα λόγια περισσεύουν.

Που είναι σήμερα το πρώην αριστερό κόμμα, που μιλούσε για αντιστοίχηση αρμοδιοτήτων και πόρων; Τι κάνει και που υπάρχει, στο Ν/Σ του “Κλεισθένη” αυτό; Πουθενά. Το αντίθετο, φορτώνει και το πράσινο στους πολίτες.

Που είναι η αποτύπωση της χρηματοδότησης στον Κρατικό Προϋπολογισμό που έλεγε;

Που είναι οι υποσχέσεις για τα “υπεξαιρεθέντα” που σήμερα ξεπερνούν τα 14 δισ. €.

Είπε κανείς για την δραματική μείωση ιδίων πόρων λόγω της φτωχοποίησης της κοινωνίας και της αδυναμίας των κοινωνικών δομών να ανταποκριθούν;

Αλλάζει τίποτα στο μηδενικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; Η κυβέρνηση μάλιστα, κατάπιε την παλιά κριτική της για την ποιότητα των εργολαβιών. Ερωτοτροπεί όπως φαίνεται και αυτή, με τα διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σε ένα τέτοιο σημαδεμένο πεδίο, εμείς αυτά που έφερε, περιμέναμε από τον κ. Σκουρλέτη.

Εξάλλου, έχει δώσει αρκετά δείγματα γραφής. Υπουργός κατ εικόνα και ομοίωση των προηγουμένων. Χτύπημα της πλάτης στους αναζητούντες μια αποκλειστική φωτογραφία αιρετούς, ανέξοδες υποσχέσεις, επιλεκτική διανομή των ληξιπρόθεσμων και των διαφόρων λογαριασμών εκμαυλισμού.

Δικαιωθήκαμε που επιμέναμε να φύγει η ΚΕΔΕ από το διάλογο παρωδία.

Για μια ακόμη φορά σας προειδοποιούμε να μην πάτε αν δεν αποσυρθεί το Ν/Σ.

Εξάλλου για μας, στο ερώτημα τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε τι χώρα θέλουμε.

Προφανώς όχι μια χώρα και μια κυβέρνηση, που στραγγίζει τα όποια διαθέσιμα, ως παρακαταθήκη, για να βγει στις αγορές και να ξαναρχίσει να δανείζεται;

Μια χώρα που οι κυβερνήσεις κτίζουν στην άμμο παλάτια, μέχρι πολύ γρήγορα να έρθει πιο μανιασμένος ο νέος κύκλος της κρίσης που θα σωριάσει τις αναιμικές οικονομίες, όπως συμβαίνει με τις οικονομίες των προτεκτοράτων;

Σε μια τέτοια χώρα, δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε καν ψήγματα Αυτοδιοίκησης.

Για μας υπάρχει ο άλλος δρόμος. Δύσκολος, αλλά μοναδικός.

Είναι ο δρόμος της ρήξης με την εποπτεία και την εξάρτηση.

Ο δρόμος για μια Αυτοδιοίκηση που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, σε ένα νέο ριζοσπαστικό, πραγματικά δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο , ταυτόχρονα με την κατάργηση κάθε μορφής επιτροπείας. Για μια αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και καταμερισμό αρμοδιοτήτων, με επαρκή κατανομή πόρων και μέσων.

Τα δημοψηφίσματα, οι συνελεύσεις, οι όποιες μορφές λαϊκής οργάνωσης που διατυμπανίζει ο κ. Σκουρλέτης, πιο πολύ ως αριστερή σαντιγί για τους αφελείς ακούγονται, αν και υπήρχαν στο παλιό θεσμικό πλαίσιο χωρίς να ενεργοποιηθούν, έχουν νόημα σε μια χώρα και μια Αυτοδιοίκηση χωρίς επιτροπεία, μνημόνια και περιοριστικές δεσμεύσεις. Μέσα σ αυτά, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε δυσφήμιση αυτονόητων δημοκρατικών θεσμών.

Εμείς με αυτούς τους στόχους, για μία ριζοσπαστική, αντιμνημονιακή, εναλλακτική αυτοδιοίκηση αγωνιστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια και γι αυτούς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αγαπητοί συνάδελφοι/ες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας