Αγωνιστική εκδήλωση μνήμης μεταναστών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στο Σύνταγμα για τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη

1970
αγωνιστική

Αγωνιστική και πετυχημένη – παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε καθόλη τη διάρκειά της – η εκδήλωση της Αθάνατης Στρατιάς, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Μεταναστών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στο Σύνταγμα την Κυριακή (6/5).
Στις 9 Μαΐου 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων. Η μηχανή του φασισμού τσακίστηκε, με την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ και των λαϊκών κινημάτων αντίστασης σε όλο τον κόσμο.
Η Αθάνατη Στρατιά είναι μια πορεία μνήμης και τιμής, που πραγματοποιείται σε δεκάδες πόλεις με αφορμή τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Πραγματοποιήθηκε πρόπερσυ για πρώτη φορά και συνεχίστηκε πέρυσι και φέτος στη χώρα μας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας των συλλόγων μεταναστών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με αυτοκινητοπομπή από το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στη λεωφόρο Συγγρού και κορυφώθηκε με αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.
Συμμετείχαν βετεράνοι του αντιφασιστικού αγώνα, απόγονοι τους και πολίτες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Ελλάδα.
Σοβιετικές και ελληνικές σημαίες αλλά και σημαίες από πολλές άλλες χώρες σηματοδοτούσαν το μεγάλο αντιφασιστικό μέτωπο, που με επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση και τον κόκκινο στρατό τσάκισαν τη ναζιστική φασιστική απειλή.
Τα πορτραίτα αγωνιστών της αντιφασιστικής Νίκης, που κρατούσαν παιδιά φορώντας το δίκοχο με το κόκκινο αστέρι, ήταν η απόδειξη ότι η μνήμη θα νικήσει τη λήθη και ότι ο σύγχρονος φασισμός, όπου και οπότε εμφανίζεται θα νικηθεί.
Στην αγωνιστική αυτή κινητοποίηση έδωσε το παρόν και ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε), ο οποίος μίλησε στους συγκεντρωμένους αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαστε σήμερα εδώ μαζί σας για να τιμήσουμε όσους πάλεψαν με το τέρας του ναζισμού με το όπλο ή την προκήρυξη στο χέρι, στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, τα σαμποτάζ, στα κρατητήρια ή μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.
Να κάνουμε το ελάχιστο χρέος Τιμής απέναντι στα εκατομμύρια των Ηρώων στην πρώην ΕΣΣΔ, στη χώρα μας και σε όλο τον πλανήτη, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία ενάντια στο φασισμό.
73 χρόνια μετά, το τέρας του φασισμού σηκώνει ξανά κεφάλι. Οι νεοναζί σπέρνουν το μίσος και το ρατσισμό και δολοφονούν, από το Ντονμπάς μέχρι το Κερατσίνι. Όμως ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη θα νικήσει. Η Μέρα της Νίκης γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο επικαιροποιημένη στους σύγχρονους αγώνες ενάντια στο φασισμό, στον πόλεμο, στις αμερικανοΝΑΤΟΪικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή μας και στην οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές».
sdr sdr sdr sdr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας