Κραυγή αντίστασης στα Άγραφα

1059
Κραυγή αντίστασης στα Άγραφα
Κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στις αιτήσεις αδειοδότησης προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών μέσα στο δάσος σε ύψος πάνω από τα 1.400 μέτρα με δραματικές συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην κορυφογραμμή του βουνού Βουλγάρα στο νοτιοανατολικό άκρο των Αγράφων στα όρια Φθιώτιδας-Ευρυτανίας και Καρδίτσας διοργανώνεται την Κυριακή 10 Οκτωβρίου.

Η διαμαρτυρία θα γίνει δεδομένου ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών 20 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Βουλγάρας και στο βουνό Κερασιά των Δημοτικών Ενοτήτων Φουρνά και Μενελαΐδας των Δήμων Καρπενησίου και Σοφάδων αντίστοιχα. Οι αιτήσεις βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης για την έκδοση Αδειών Παραγωγού.

Η εγκατάσταση σχεδόν του συνόλου των ανεμογεννητριών πρόκειται να γίνει μέσα σε δάσος. Σε συνδυασμό δε με τα συνοδά έργα (που περιλαμβάνουν τη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων, την εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, την εγκατάσταση εργοταξίων, την ανέγερση οικίσκων ελέγχου, το υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς με πυλώνες για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης) θα προκληθούν υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμός και καταστροφή των φυσικών βιοτόπων των οργανισμών του δάσους. Επιπλέον, θα επιδράσουν αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής και θα αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία 20 χρόνια στην Εύβοια.

Τι κι αν το ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου, που για τους μόνιμους οικονομικά ενεργούς εναπομείναντες κατοίκους αποτελεί πηγή ζωής και εισοδήματος; Τι κι αν οι χώροι εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι σε υψόμετρα πάνω από τα 1.400 μέτρα και το ορεινό τοπίο στα υψόμετρα αυτά θεωρείται φυσικό απόθεμα, απόθεμα βιοποικιλότητας και περιοχή φυσικού κάλλους που πρέπει να προστατεύεται; Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Βουλγάρας δεν θα κακοποιήσει μόνο το ορεινό τοπίο. Θα υπονομεύσει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και θα βλάψει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης, διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

Την πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνουν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και η Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις Δ.Ε. Φουρνά και Κτημενίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Φουρνά, τον Σύλλογο των Απανταχού Φουρνιωτών «Ο Λεπενιώτης», τον Μορφωτικό Σύλλογο Βαθύλακκου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Βράχας «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος», τον Σύλλογο Κλειτσιωτών Ν. Φθιώτιδας «Ο Άγιος Κυπριανός» και τον Σύλλογο των Φουρνιωτών Φθιώτιδας «Το Ζαχαράκι» και με τη συμπαράσταση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων. Το ραντεβού είναι στη Βρύση Ζαχαράκη στις 9 το πρωί και θα ακολουθήσει πορεία στην κορυφή Βουλγάρα.

«Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να σταματήσουν τώρα τα σχέδια και να μην προχωρήσει αυτό το έγκλημα. Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σε αυτά τα υψόμετρα είναι λιγότερο “πράσινο” από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης “καθαρής ενέργειας”. Ζητάμε να παγώσουν όλες οι αδειοδοτήσεις και να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας