Καταγγελία Κούρδων: «Η Τουρκία έριξε χημικά εναντίον μας-Η ΕΕ σφυρίζει αδιάφορα»

687

Διάσκεψη κατά χρήσης χημικών όπλων από την Τουρκία , κατηγορεί την ΕΕ ότι «η σιωπή είναι συνενοχή»

Διάσκεψη διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία κατά της χρήσης  χημικών όπλων στο “Κουρδιστάν” στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης , η οποία αποκάλυψε  τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ.

Στο συνέδριο μίλησαν η βουλευτής του Ριζοσπαστικού Αριστερού Συνασπισμού EAG, Stéfanie Prezioso, ο ομοσπονδιακός βουλευτής και ο συν-εκπρόσωπος της Ομάδας Κουρδικής Φιλίας του Ελβετικού Κοινοβουλίου, Carlo Sommaruga, ο Δρ. Abbas Mansouran από το “Νότιο Κουρδιστάν “και ο Ramazan Baytar εκ μέρους του Δημοκρατικού Κουρδικού Κέντρου Κοινότητας.

Μήνυμα βίντεο εστάλη από Κούρδο που βρίσκεται στις αμυντικές περιοχές Medya, στο “Νότιο Κουρδιστάν”.

“Τεκμηριώσαμε χημικές επιθέσεις” ισχυρίζονται οι Κούρδοι

Ο Δρ Abbas Mansouran είπε ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε διάφορες περιοχές του Κουρδιστάν, από το Νότο μέχρι τη Ροζάβα, και υπογράμμισε ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά  στη Serêkaniyê το 2019. «Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα των παραχωρήσεων που έγιναν στον Ερντογάν την εποχή του Τραμπ», είπε ο Μανσουράν.

“Διεξάγαμε επίσης έρευνες σε πολλές περιοχές, ειδικά στο Τιλ Τεμίρ και τη Χεκσέκα. Οι έρευνές μας αποκάλυψαν το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, και το καταγράψαμε και το μοιραστήκαμε με το παγκόσμιο κοινό εκείνη την εποχή.

Αυτά τα έγγραφα κοινοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Το μοιραστήκαμε επίσης και  σε ένα συνέδριο που κάναμε στο Παρίσι.

Ο κουρδικός λαός απειλείται από νέες σφαγές

Ο Carlo Sommaruga επεσήμανε ότι γνωρίζουν τις επιθέσεις κατά του κουρδικού λαού και ότι ο κουρδικός λαός ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες υπό την απειλή νέων σφαγών και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για να δείξω την αλληλεγγύη μου στον κουρδικό λαό».

Δηλώνοντας ότι σχημάτισαν Ομάδα Κουρδικής Φιλίας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για να κάνουν ορατή τον αγώνα του κουρδικού λαού, ο Sommaruga επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι από το 2016 ο κουρδικός λαός έχει γίνει στόχος του τουρκικού κράτους με ειδικά όπλα, αδιαφορώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η επίθεση από μισθοφόρους του ISIS, που υποστηρίζονται από το τουρκικό κράτος, κατά της φυλακής όπου βρίσκονται κρατούμενοι του ISIS στη Χεσσέκα και η απάντηση στην επίθεση δεν έλαβε αρκετή κάλυψη στον παγκόσμιο Τύπο. Θα ήθελα να επαναλάβω την καταδίκη μου για αυτά τα γεγονότα. ”

Επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα αρκέστηκε στις προειδοποιήσεις κατά της χρήσης χημικών όπλων και ότι δεν επιβλήθηκαν οι απαραίτητες κυρώσεις κατά του τουρκικού κράτους, ο Sommaruga είπε ότι η σιωπή των παγκόσμιων κρατών έναντι αυτών των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που στρέφονται κατά του κουρδικού λαού είναι απαράδεκτη .

Πρόσθεσε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η σιωπή, “μπορεί να αναμένονται νέες επιθέσεις στο Νότιο Κουρδιστάν και τη Ροζάβα. Υποβάλαμε προτάσεις στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για να διερευνήσει αυτό το θέμα και να εφαρμόσει τις απαραίτητες κυρώσεις. Ωστόσο, η σιωπή συνεχίζεται. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση στην πρότασή μας».

Η Stéfanie Prezioso είπε ότι ο κύριος λόγος για τη σιωπή των ευρωπαϊκών χωρών έναντι αυτών των πολέμων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας οφείλεται στα εμπορικά συμφέροντα των χωρών της ΕΕ. Η Prezioso είπε:

“Θα συνεχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά και να πιέζουμε αυτές τις δυνάμεις, που παραμένουν σιωπηλές για αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Θα τους δείξουμε ότι ο κουρδικός λαός δεν είναι μόνος. Ενώ το κάνουμε αυτό, θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε το καθεστώς Ερντογάν και τις μισθοφορικές ομάδες που υποστηρίζει. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι υποχρεωμένη να λάβει άμεσα μέτρα εναντίον αυτού του καθεστώτος. Αυτό απαιτεί ο νόμος».

Ο Ramazan Baytar είπε: “Το γεγονός ότι το τουρκικό κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα τόσο στο Afrin, στο Serêkaniyê όσο και στο Gîre Spi έχει αποδειχθεί με έγγραφα. Παρόλα αυτά, οι συμβάσεις της Γενεύης κατά αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας δεν πληρούνται. Αντίθετα, το PKK, το οποίο έχει δίνει αγώνα 40 χρόνια, στοχοποιείται».

Δηλώνοντας ότι η εκκένωση 3.500 χωριών πίσω στη δεκαετία του ’90 αποτελεί πλήρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης, ο Baytar είπε: «Τα ανυπολόγιστα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά του κουρδικού λαού δεν έχουν τιμωρηθεί όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο».

Το συνέδριο συνεχίστηκε με τη μετάδοση ενός μηνύματος βίντεο, στο οποίο εκπρόσωπος από τις αμυντικές περιοχές της Medya μίλησε για τη συνεχιζόμενη αντίσταση ενάντια σε αυτές τις απάνθρωπες επιθέσεις.

Μιλώντας στο ANF εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Ενάντια στη Χρήση Χημικών στο Κουρδιστάν, ο Pierre Peatelli είπε ότι θα συνεχίσουν να εκθέτουν την Τουρκία και τον πόλεμο και τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας στη διεθνή σκηνή.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι είναι πάρα πολύ πιθανό , είτε οι Ισλαμιστές φιλότουρκοι μισθοφόροι με την ανοχή και στήριξη της Τουρκίας, είτε οι Τουρκικές Ένοπλες να έκανανα χρήση Χημικών όπλων σε βάρος των Κούρδων και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει ενδελεχώς το θέμα και να προβεί στα δέοντα εφόσον διαπιστώσει ότι όλα τα παραπάνω που καταγγέλλονται αληθεύουν

Πέραν των παραπάνω ως Ελλάδα θα πρέπει να προβληματιστούμε από τις δυνατότητες της Τουρκίας διεξαγωγής επιθέσεων με τη χρήση χημικών όπλων και να δούμε αυτή τη δυνατότητα σε περίπτωση ελληνοτουρκικής στρατιωτική σύρραξης , προκειμένου σε συγκεκριμένο τόπο και για περιορισμένο χρόνο να κάνουν οι Τούρκοι χρήση χημικών για επίτευξη αποφασιστικής σημασίας αποτέλεσμα.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας