Ιταλία: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Διεργασίες Maio-Salvini-Mattarella

1302
ιταλία

Δεν έχουν προηγούμενο οι πολιτικές ανατροπές που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα στην Ιταλία καθώς καίγονται το ένα μετά το άλλο τα πιθανότερα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Matteo Salvini από την Λέγκα του Βορρά φρόντισε νωρίτερα σήμερα το πρωί να βάλει οριστικά τέλος στη διαφαινόμενη νέα κυβερνητική συμμαχία με το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο εμφανιζόταν ως το ισχυρότερο σενάριο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Μάλιστα ο Salvini προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι η Ιταλία πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές αλλά όχι τον Ιούλιο όπως ήθελε ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός του σύμμαχος Luigi Di Maio, παραπέμποντας στο αρχικό σενάριο της προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο.

Στην προοπτική αυτή όμως εναντιώθηκε άμεσα και κατηγορηματικά ο Di Maio, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή μόνο δύο δρόμοι υπάρχουν: Είτε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Conte (βάζοντας τέλος στα σενάρια περί κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό προερχόμενο από τη Λέγκα του Βορρά) είτε άμεση προσφυγή στις κάλπες, δηλαδή τον Ιούλιο που όμως απορρίπτει ο Salvini.

Και όλα αυτά την ώρα που η Λέγκα του Βορρά διαρρέει ότι δεν θα εναντιωνόταν σε μια άμεση κυβερνητική λύση για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών (άραγε αλλάζει τη στάση της απέναντι στην προσωρινή κυβέρνηση Cottarelli;) και που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Carlo Cottarelli αφήνει να διαρρεύσει πως υπάρχουν δυνατότητες για μια πολιτική κυβέρνηση, την οποία όμως όπως φαίνεται έχουν ήδη απορρίψει οι Salvini και Di Maio.


Άλλωστε και ο Giancarlo Giorgetti τόνισε ότι είναι απίθανος ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης. 


Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι η Ιταλία έχει περιέλθει σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, από το οποίο πολύ δύσκολα θα καταφέρει να εξέλθει εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές υποχωρήσεις και συμβιβασμοί.

Giorgetti: Απίθανος ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης

Ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης στην Ιταλία είναι απίθανος, ξεκαθάρισε ο Giancarlo Giorgetti της Λέγκας του Βορρά, το όνομα του οποίου ακούστηκε νωρίτερα για τη θέση του πρωθυπουργού.

«Πολιτική κυβέρνηση; Προσπαθήσαμε, αλλά δεν πέτυχε», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ansa.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κεντροδεξιάς κυβέρνησης, απάντησε ότι πρόκειται απλά για φήμες.

Οι δηλώσεις Giorgetti αποτελούν απάντηση σε όσα είπε νωρίτερα ο Cotarrelli, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης και όχι κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Salvini: Λύση στο αδιέξοδο να δώσει ο Mattarella – Ναι σε εκλογές όχι όμως τον Ιούλιο

Το σενάριο της συγκυβέρνησης με το Κίνημα των 5 Αστέρων που έπαιξε πολύ δυνατά τις τελευταίες ώρες έκαψε ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini.


Ο Salvini κάλεσε τον Πρόεδρο Sergio Mattarella να ορίσει ημερομηνία εκλογών, απορρίπτοντας ωστόσο το ενδεχόμενο της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τον Ιούλιο.
“Εμείς επιχειρήσαμε να κάνουμε κυβέρνηση, αλλά δεν άρεσε στον Mattarella.

Δεν μπορεί να λέει όχι στον Savona επειδή ασκεί κριτική στην Ευρώπη.
Άρα τι πρόκειται να κάνουμε;

Ο πρόεδρος πρέπει να μας πει πως θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

Πρόεδρε, δώσε στους Ιταλούς μια ημερομηνία εκλογών και οι Ιταλοί θα αποδώσουν δικαιοσύνη με την ψήφο τους για ότι έχει συμβεί έως σήμερα.

Ελπίζουμε να μην ορίσει την ημερομηνία αυτή για τα τέλη Ιουλίου, μια και είναι περίοδος διακοπών για τους Ιταλούς, αλλά υποστηρίζουμε ότι όσο γρηγορότερα πάμε στις κάλπες τόσο το καλύτερο” υποστήριξε ο Matteo Salvini, τονίζοντας πως σε δύο με τρεις μήνες οι Ιταλοί θα επιβάλλουν με την ψήφο τους, αυτό που κάποιοι δεν επέτρεψαν να γίνει τώρα.
“Θα πάμε στις εκλογές με αυτούς που στηρίζουν το πρόγραμμα μας” είπε ο Salvini, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να αλλάξουν ορισμένοι ευρωπαϊκοί κανόνες.

“Μας είπαν όχι επειδή για κάποιους στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι δεν είμασταν συμπαθείς.

 

Πρέπει να είμαστε ελεύθεροι.

Οι Γερμανοί κάνουν business με τους Γερμανούς.

Εμείς σκεφτόμαστε την Ιταλία” υποστήριξε ο Salvini, τοποθέτηση που έρχεται να ανατρέψει για ακόμα μια φορά τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί μόλις πριν λίγες ώρες.

Di Maio: Ή Conte πρωθυπουργός ή εκλογές τώρα

Άμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Luigi di Maio, ο οποίος ξεκαθάρισε στον Salvini ότι αυτή τη στιγμή μόνο δύο δρόμοι υπάρχουν για την Ιταλία, είτε να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Conte είτε να πάει άμεσα η χώρα σε εκλογές.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο LA 7 ο Di Maio υποστήριξε ότι το Κίνημα είναι υπεύθυνο και καλεί και όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να δείξουν την ίδια υπευθυνότητα.

«Πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο λάθος ήταν να απορριφθεί πριν από 48 ώρες η Κυβέρνηση της Αλλαγής.

Τώρα υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι:

Ή σχηματίζουμε κυβέρνηση υπό τον Conte με μια λογική λύση ή πάμε αμέσως σε εκλογές» υποστήριξε ο Di Maio, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο Salvini, ο οποίος ζήτησε και αυτός να γίνουν εκλογές προκρίνοντας το φθινόπωρο και όχι τον Ιούλιο.

 

Cottarelli: Υπάρχουν πιθανότητες για μια πολιτική κυβέρνηση – Περιμένω εξελίξεις

Υπάρχουν πιθανότητες για μια πολιτική κυβέρνηση υποστήριξε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Carlo Cottarelli, ο οποίος κατόπιν επαφής που είχε με τον Πρόεδρο Sergio Mattarella υπογράμμισε πως περιμένει εξελίξεις.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ που επικαλούνται πληροφορίες από το περιβάλλον του Cottarelli «κατά τη διάρκεια των ενεργειών του εντολοδόχου πρωθυπουργού για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, προέκυψαν νέες πιθανότητες για τη δημιουργία μιας πολιτικής κυβέρνησης».

«Υπό αυτά τα δεδομένα, και ενδεχομένως ενόψει νέων εντάσεων στις αγορές, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός – και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – περιμένει νέες εξελίξεις» αναφέρουν πηγές κοντά στον Cottarelli.

Την ίδια στιγμή από τη Λέγκα του Βορρά διαρρέεται πως το κόμμα δεν πρόκειται να εμποδίσει μια άμεση κυβερνητική λύση προκειμένου να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά, επισημαίνοντας πάντως πως στόχος είναι ο λόγος να δοθεί εκ νέου στους Ιταλούς.

Διαρκείς πολιτικές ανατροπές

Από την περασμένη Κυριακή όταν και ο πρόεδρος Mattarella είπε όχι στην κυβέρνηση Conte και επί της ουσίας στον συνασπισμό του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά, η Ιταλία βιώνει μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση.

Όσα εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα είναι ενδεικτικά του ρευστού πολιτικού σκηνικού.
Χθες 29/5 εκεί που όλοι ανέμεναν από τον Carlo Cottarelli να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου, εκτιμώντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν κάπου μεταξύ 9 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές του 2019, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έφυγε χωρίς ανακοινώσεις από το Προεδρικό Μέγαρο την ώρα που εμφανίζονταν στο προσκήνιο σενάρια περί εκλογών στις 29 Ιουλίου με το Luigi Di Maio από το Κίνημα των 5 Αστέρων να εμφανίζεται έτοιμος να επαναπροσεγγίσει τον Salvini και τη Λέγκα του Βορρά για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Σήμερα Τετάρτη 30/5, οι πληροφορίες ήθελαν το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας να είναι έτοιμο να ξαναπιάσει το νήμα από αυτό ακριβώς το σημείο.

Δηλαδή να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση Λέγκας – Κινήματος, να ακυρωθεί η μεταβατική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του Cottarelli και το κυριότερο να μην οδηγηθεί εκ νέου η Ιταλία σε εκλογές.

Για να συμβεί αυτό όμως απαραίτητη προϋπόθεση, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, είναι να μην παρουσιαστεί η ίδια λίστα υπουργών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.

Με το κυριότερο “αγκάθι” να ακούει στο όνομα του Paolo Savona, τον οποίο η Λέγκα του Βορρά φέρεται να εξακολουθεί να θέλει για το υπουργείο Οικονομικών.

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται ότι είχαν εστιάσει οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα, όταν και ο Cottarelli έφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο, όπως και αναμενόταν.

Δεδομένα όμως που ανατράπηκαν πλήρως από τα όσα υποστήριξαν σήμερα Salvini και Di Maio.

Η Lega κερδισμένη της κρίσης στην Ιταλία

Το μεγάλο ρεύμα στην Ιταλία, η Lega, σημειώνει, δυστυχώς, ρεκόρ ανάκαμψης προσεγγίζοντας σε νέες δημοσκοπήσεις στο 28% έναντι του Κινήματος 5 Αστέρων που βρίσκεται στο 30%, αφού η Ιταλική Αριστερά, δυστυχώς, είναι σε μεγάλο βαθμό εγκλωβισμένη στην ευρωπληξία ή την αμηχανία.

Zητείται σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά

 

Aν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η Lega μπορεί να αμφισβητήσει το ευρώ, αν και κάτι τέτοιοι δεν διαφαίνεται, κατά τα άλλα το κόμμα του Salvini συνιστά μια κατ’ εξοχή δύναμη που στηρίζει το μεγάλο Ιταλικό κεφάλαιο.

Το σημείο τριβών με τις διεθνείς αγορές και τις Βρυξέλλες βρίσκεται κυρίως στα μέτρα που προτείνει η Lega  και τα οποία μπορεί να παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και την δημοσιονομική πειθαρχία της ευρωζώνης και επομένως να προκαλέσουν ένα κύμα «αταξίας» εντός αυτής, σε μια συγκυρία όπου η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο χρέος.

Στην Ιταλία ζητείται πάντως Αριστερά, σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά, με σχέδιο για την Ιταλική οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση και με εθνική νομισματική πολιτική για να μπορέσει να γονιμοποιηθεί.

 

Ρεκόρ ανόδου της Lega στις δημοσκοπήσεις 

 

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Lega του Salvini καταγράφει εντυπωσιακή ανάκαμψη και από 17,35% που είχε λάβει στις πρόσφατες εκλογές στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστά 28%.

Το Κίνημα 5 Αστέρων M5S εμφανίζει ποσοστά 30% ενώ είχε λάβει ποσοστά 32,68% στις εκλογές.

Το δημοκρατικό κόμμα PD (οι σοσιαλιστές) λαμβάνουν 19% έναντι 18,76% που είχαν πάρει στις εκλογές.

Η Forza Italia του Berlusconi με 8%, ενώ είχε λάβει 14% στις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας