Η «άνθηση» της ”Made in Τurkey” πολεμικής βιομηχανίας

1257
turkey

Η «άνθηση» της αμυντικής βιομηχανίας της γειτονικής χώρας έχει σκοπό να ενισχύσει τις εξαγωγές αμυντικού υλικού και να εκμηδενίσει, σε βάθος χρόνου και με ορίζοντα το 2023, την εξάρτησή της από εισαγωγές οπλικών συστημάτων.

YUNUS_OZKAZANC_PHOTOGRAPHY

Από το 2011 έως το 2016 οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας διπλασιάστηκαν και απέφεραν στην τουρκική οικονομία 1,68 δισ. δολάρια, γεγονός που αποδεικνύει τη στόχευση της Τουρκίας για αύξηση των εξαγωγών αμυντικού υλικού και αύξηση των δυνατοτήτων της Made in Τurkey πολεμικής βιομηχανίας.

Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι εξαγωγές της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας, παρουσίασαν αύξηση 14%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 900 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Anadolu (Μάιος 2017-Μάιος 2018) οι εξαγωγές της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας ανήλθαν σε 1,85 δισ. δολάρια, δίνοντας το στίγμα της made in Τurkey «άμυνας» που όπως υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν καλύπτει το 65% των αμυντικών αναγκών της χώρας.

Συγκεντρωτικά οι εξαγωγές της Τουρκίας, το εν λόγω διάστημα, ήταν 161,5 δισ. δολάρια και πάνω από το 1% του συνόλου προερχόταν από τον τομέα της αεροπορίας και της άμυνας.

Οι περισσότερες εξαγωγές, του τομέα, ήταν στις ΗΠΑ με 342,9 εκατ. δολάρια, ακολουθούμενες από τη Γερμανία με 116,9 εκατ. δολάρια, την ώρα που οι κρατικές και οι ιδιωτικές βιομηχανίες άμυνας της χώρας επεξεργάζονται πάνω από 600 πρότζεκτ που θα κοστίσουν περίπου 40 δισ. δολάρια, ενώ στη γραμμή παραγωγής βρίσκονται τανκς, drones, ρουκέτες μέχρι και ελικόπτερα.

Τουρκική φρεγάτα

Σε ανάλυσή του το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών Stratfor αναφέρει πως οι λόγοι που η Άγκυρα επιθυμεί να κτίσει μια μεγάλη και δυνατή αμυντική βιομηχανία είναι τρεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, ο πρώτος λόγος είναι η επιθυμία της χώρας να εξοικονομήσει χρήματα τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, η οποία περνάει ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με επιθυμία της ηγεσίας της Τουρκίας να ενισχύσει την αυτάρκεια και την ανεξαρτησία της χώρας στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών.

WWW.FNSS.COM.

Εγχώρια τουρκικά Τανκς

Aφενός διότι η Τουρκία βασιζόταν στην προμήθεια οπλικών συστημάτων και μέσων κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στην Γερμανία, δύο χώρες οι οποίες στο παρελθόν έχουν απορρίψει αιτήματα της Τουρκίας για αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού. Αφετέρου για την εν γένει στάση του δυτικού παράγοντα στις προκλήσεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι η επιθυμία της Τουρκίας να ενισχύσει τις εξαγωγές αμυντικού υλικού, με σκοπό και να ενισχύσει την εθνική της οικονομία και να αναπτύξει στενές σχέσεις με τις χώρες «πελάτες» της, με προτεραιότητα τις χώρες του Κόλπου.

Τα «προϊόντα»

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας STAR (με τίτλο «Μεγάλη επιτυχία στην αμυντική βιομηχανία») αναφέρεται ότι η γειτονική χώρα, πέτυχε στον αμυντικό τομέα το ποσοστό των εγχώριων προϊόντων της από 18% που ήταν, να ανέλθει  σε 15 χρόνια, στο 70% και ο προϋπολογισμός που ήταν 5,5 δισ. δολάρια να κάνει «άλμα» στα 60 δισ. δολάρια.

Τα στοιχεία που επικαλείται όσον αφορά τα τουρκικά αμυντικά προϊόντα (τα κυριότερα εξ’ αυτών) είναι τα εξής:

  • WWW.TAI.COM.TR

    T-625 – Ελικόπτερο τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής

    Τα Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Συστήματα (UAVs)  BAYRAKTAR και ANKA που συγκαταλέγονται μεταξύ των προγραμμάτων της Τουρκίας που ολοκληρωθήκαν και  χρησιμοποιούνται ενεργά από τον τουρκικό στρατό.

  • Το επιθετικό  ελικόπτερο Atak.
  • Οι οβίδες Φιρτίνα που, κατά το δημοσίευμα, διακρίνονται για το υψηλό ποσοστό ευστοχίας.
  • Το σχέδιο Κορκούτ, που θα τεθεί σε ισχύ για την αύξηση της αεροπορικής αμυντικής ικανότητας της χώρας και το οποίο -όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα- το 2019 θα ξεκινήσει η μαζική του παραγωγή.
  • Τα σχέδια αεράμυνας μικρής και μεσαίας εμβέλειας HİSAR-A, HİSARO τα οποία θα ολοκληρωθούν το 2020 και 2021 αντίστοιχα.
  • Το πρόγραμμα για το  εθνικό τυφέκιο πεζικού (MPT76) που σχεδιάστηκε με εγχώριες δυνατότητες και ξεκίνησε ήδη η παραγωγή του.
  • Η κατασκευή του λεγόμενου Εθνικού Πλοίου (MİLGEM).
  • Το πρώτο, εγχώριας κατασκευής, τουρκικό ελικόπτερο T-625.
  • Η πρωτότυπη αμυντική τορπίλη, με την ονομασία Τork.

Μεγάλες εισαγωγές, με τη συμμετοχή της αμυντικής Βιομηχανίας

WWW.AA.COM

Το 1ο τουρκικό F-35

Η Τουρκία αναμένει τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, σε μία παραγγελία που φθάνει τα 100 αεροσκάφη, την ώρα που μία τροποποίηση του νόμου Εθνικής Άμυνας απαγορεύει (προς το παρόν) τις πωλήσεις F-35 στην Άγκυρα μέχρις ότου το Πεντάγωνο εκδώσει έκθεση για τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Επιπλέον, εντός του 2019 θα αρχίσει η Ρωσία να στέλνει στην Τουρκία τα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport.

Πηγή: naftemporiki.gr – Γιώργος Φωκιανός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας